Esclerosi múltiple: una causa encara desconeguda

No se sap amb certesa què provoca l’esclerosi múltiple. En l’actualitat, els experts tenen clar que es tracta d’un trastorn autoimmune. El sistema de defenses del nostre cos està dissenyat per atacar els agents externs, com els virus o els bacteris, però en el cas de l’esclerosi múltiple, les defenses ataquen el propi cos, concretament la substància que recobreix els nervis (mielina). El motiu pel qual això passa segueix essent desconegut. Els investigadors estudien un virus com a principal hipòtesi, a més dels factors ambientals i algun condicionant genètic.

Diversos equips mèdics de tot el món porten a terme projectes d’investigació per conèixer millor les causes de l’esclerosi múltiple, i així entendre millor la malaltia i comprendre com es pot prevenir. Actualment, la medicina moderna només ha aconseguit trobar algunes pistes. Se sap amb exactitud que es tracta d’una reacció anormal del sistema immunològic, però existeixen molts dubtes sobre quin és el factor que la desencadena. Els glòbuls blancs, que són les defenses del cos humà, entren al cervell a través del corrent sanguini i en debiliten la immunitat. Posteriorment, aquests glòbuls activen altres elements del sistema immunitari que ataquen la mielina i la destrueixen. Les lesions poden aparèixer a qualsevol àrea del cervell, de la medul·la espinal o del nervi òptic. D’entrada, se sap que l’esclerosi múltiple afecta més les dones que els homes, encara que paradoxalment els homes que la contrauen moltes vegades tenen un pronòstic pitjor. Tot i que es pot diagnosticar a qualsevol edat, és més freqüent que l’EM es detecti entre els 20 i els 40 anys.
D’entrada, se sap que l’esclerosi múltiple afecta més les dones que els homes, encara que paradoxalment els homes que la contrauen moltes vegades tenen un pronòstic pitjor.
Una de les teories que pren més força és que un virus podria ser el desencadenant de l’EM, encara que se sospita que aquest només està present a l’inici de la malaltia. Les investigacions han tractat de trobar l’agent patogen, però curiosament el que s’ha trobat és que podria no tractar-se d’un virus específic, i que el veritable causant de l’afecció sigui un tipus comú. De totes maneres, en cas de ser certa aquesta hipòtesi, el virus no en seria l’única causa. Els metges consideren que l’EM pot ser més aviat producte d’una combinació d’elements, entre els quals també hi podria haver factors ambientals. De fet podria influir fins i tot la regió geogràfica on es viu, ja que és més freqüent entre els 40 i 60 graus de latitud, una dada que es dóna tant a l’hemisferi nord com al sud. Encara que no es considera una malaltia hereditària (no la patiran forçosament els descendents), se sap que hi ha certs factors genètics que predisposen la persona a patir EM. Així, doncs, s’estima que els fills d’un home que la pateix tenen un 1% de probabilitats d’emmalaltir; mentre que els fills d’una dona malalta d’EM tindrien prop d’un 2% de probabilitats. Si ambdós progenitors la pateixen, el risc s’eleva fins al 20%. Fonts d’informació: Causes. Multiple Sclerosis International Federation. 2008 [accés 21 de novembre de 2012]. Disponible a: http://www.msif.org/about-ms/causes/
What is MS?
What is MS?. Multiple Sclerosis International Federation. 2008 [accés 21 de novembre de 2012]. Disponible a: http://www.msif.org/about-ms/what-is-ms/ Fernández, O.; Fernández, V.; Guerrero, M. Todo lo que usted siempre quiso saber acerca de la esclerosis múltiple y no se atrevió a preguntar. Línea de Comunicación. 2012 [accés 21 de novembre de 2012]. Disponible a: http://www.fundacionsalud2000.com/
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!