El mal de Constance, dona d’Oscar Wilde

Constance Holland, casada amb l’escriptor britànic Oscar Wilde i amb el que va tenir dos fills, va morir l’any 1898 després de ser operada per un ginecòleg que pretenia curar la seva esclerosi múltiple.

Constance Lloyd, posteriorment coneguda com a Constance Wilde i finalment Constance Holland, va morir el 7 d’abril del 1898 poc després de ser operada per un ginecòleg que pretenia curar la seva esclerosi múltiple. Les causes de la seva mort es desconeixien fins fa pocs mesos i s’atribuïen a una caiguda per les escales i a la sífilis contagiada pel seu marit. No obstant això, el seu net Merlin Holland ha desvetllat els motius vertaders de la mort de Constance en un article a la revista The Lancet, on l’any 2000 la doctora Ashley Robins va aclarir els motius de la desaparició d’Oscar Wilde.
Holland, amb l’ajuda de Robins, ha aclarit que Constance va tenir esclerosi múltiple, però aquesta no va ser la raó de la seva mort. “Durant els primers set anys, el quadre clínic va estar dominat per episodis aguts intermitents seguits per llargs períodes de recuperació; en els dos últims anys es va convertir en una discapacitat permanent amb deteriorament gradual. Un diagnòstic probable és l’esclerosi múltiple”, ha escrit Robins a The Lancet. Cal assenyalar que l’esclerosi múltiple ja estava descrita l’any 1868, encara que aleshores no existia un diagnòstic tant estès com el que hi ha actualment.
L’any 1895 a Gènova va contactar per primera vegada amb el ginecòleg Luigi Maria Bossi, que, tot i aconseguir una millora momentània del seu estat, no va fer que desapareguessin del tot els dolors. Després de sotmetre’s a unes estranyes cures -banys i electricitat- a Heidelberg, Holland va dir al seu germà estar “cansada dels metges i que cap d’ells descobreixi què fer amb mi”.
Constance va tornar a contactar amb el ginecòleg Bossi, que estava convençut que el sistema reproductor femení podria induir bogeria, pel que s’havien d’extirpar els ovaris. Holland es va sotmetre a una operació el 2 d’abril de 1898, que la va deixar amb vòmits intractables. Deshidratada i sense sèrum intravenós, Constance Holland va morir el 7 d’abril del 1898.
Accés al document original:
El enigmático mal de Constance, la mujer de Oscar Wilde. Disponible a: http://elpais.com/elpais/2015/01/11/ciencia/1421001526_399399.html
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!