Com viure amb esclerosi múltiple i altres malalties

L’esclerosi múltiple no és l’únic problema de salut a què una persona pot estar exposada. De fet, es poden patir també altres malalties a la vegada. Viure amb més d’una malaltia és doncs, una situació a què algunes persones han de fer front dia a dia. Seguidament, es plantegen recomanacions per aconseguir-ho.

Les persones amb EM estan també exposades a patir altres malalties o trastorns. Superar aquesta situació tot fent una bona gestió de la salut i dels medicaments per mantenir-la és possible. Els següents consells poden facilitar la situació:

No creure que tot està relacionat amb l’EM: És possible pensar que les malalties que han aparegut després del diagnòstic d’esclerosi múltiple hi van lligades, o bé que les provoca el medicament per tractar-la. Cal destacar que no sempre és així. De fet, en cas de notar un nou símptoma, és important consultar-lo al metge d’atenció primària o bé al neuròleg. En avaluar la situació, els professionals veuran si tenen o no relació amb l’EM i consideraran a quin especialista caldrà dirigir-se.

Escollir, si és possible, els professionals més adequats per tractar-se: Si el nou problema amb què es troba un pacient d’EM no és neurològic, i per tant, no el pot tractar el neuròleg, la persona es derivarà a un especialista de l’àrea afectada. D’aquesta manera, s’analitzarà exhaustivament aquest nou problema de salut amb les eines i el coneixement adequats i tot tenint en compte l’EM.

Tenir clar què és prioritari: Cal saber que s’ha de tractar en primer lloc la malaltia més greu. Així, s’ha de considerar si l’EM és prioritària o no en aquest sentit. De fet, si es pateix, per exemple, una malaltia amb la qual la vida de les persones pot córrer perill, l’esclerosi múltiple no és la prioritària. No seria aquest el cas si l’EM conviu amb una malaltia més lleu. En aquest aspecte, són els especialistes que han de considerar l’ordre dels tractaments que cal realitzar i com s’han de combinar.

Assegurar-se que tots els metges disposen d’una relació completa dels medicaments que es prenen i dels tractaments complementaris que se segueixen: Per tal d’evitar incompatibilitats, o que alguns restin l’efecte dels altres o fins i tot, que la combinació de medicaments per l’EM amb altres pugui perjudicar les persones d’alguna manera. En aquest sentit, també és recomanable anar sempre a la mateixa farmàcia. Així, també el mateix software que fan servir detectarà possibles interaccions perjudicials entre medicaments. D’altra banda, cal comunicar també si se segueix algun tractament complementari, com fisioteràpia.

Demanar ajuda: Patir dues malalties a la vegada pot fer molt complicada la gestió de la salut d’un mateix. És important que, en cas de sentir-se esgotat, sense energies o molt cansat, es demani ajuda. No sempre és fàcil tenir en compte tots els horaris de visites, medicaments, dosis, proves, etc. Per això es pot demanar assistència a amics, familiars o a personal que s’hi dedica.

D’aquesta manera, tot i estar fent front a una situació complicada en què diversos problemes de salut són ben presents en el dia a dia, es pot aprendre a gestionar-los i a viure-hi.

Accés al document original:

Managing MS and another condition http://www.nationalmssociety.org/ Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Health-Wellness/Managing-MS-and-Another-Condition

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!