Què has de saber sobre les vacunes de la covid-19 i l’EM?

Les vacunes de la covid-19 són segures i es recomana a tothom vacunar-se perquè els beneficis de la vacuna són superiors als inconvenients

La sessió informativa sobre vacunes i covid-19 que ha organitzat el Cemcat amb la Fundació Esclerosi Múltiple per aclarir els dubtes que genera la vacuna de la covid-19 en combinació amb els tractaments de l’esclerosi múltiple ha estat un èxit.

Fins a 700 persones han seguit en directe la sessió informativa amb el director del Cemcat, Xavier Montalban, les neuròlogues del Cemcat Ana Zabalza i Mar Tintoré i l’epidemiòloga de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Susana Otero. Tots ells han respost bona part dels dubtes que s’havien plantejat.

La directora de la FEM, Rosa Masriera, ha intervingut per explicar que s’està demanant al Ministeri de Sanitat que les persones amb EM siguin prioritàries a l’hora de rebre la vacuna. A continuació, us destaquem algunes de les principals preguntes que s’han aclarit.

12 preguntes sobre la covid-19 i l’esclerosi múltiple

Per què s’ha aconseguit la vacuna de la covid-19 en tant poc temps?

Per la vacuna de la covid-19 s’han seguit tots els procediments reglamentaris com en qualsevol altra vacuna però les fases s’han accelerat i en alguns casos solapat  sempre a l’espera de resultats positius. Les vacunes de la covid han passat per totes les fases d’assajos i les agències reguladores s’han posat al servei de la causa per no fer retardar la seva sortida.

Quan m’haig de vacunar de covid-19 si tinc EM?

Les persones amb EM de vegades tenen el dilema sobre si retardar la vacunació de la covid-19 o el tractament d’esclerosi múltiple per optimitzar la resposta a la vacuna. L’altra opció és vacunar-se  quan els hi diguin, amb la qual cosa s’arrisquen a tenir només una immunitat parcial.

En aquest cas, el doctor Xavier Montalban, ha explicat que encara no se sap si el sistema de salut tindrà capacitat  d’individualitzar les vacunes de la covid-19 i ha afirmat que ara mateix és difícil programar el moment òptim per vacunar-se. En el cas de les persones amb els limfòcits baixos, Xavier Montalban recomana tenir-ne entre 500 i 800 abans de vacunar-se i, sempre, comentar-ho abans amb el neuròleg.

On ens vacunem?

Al Centre d’Atenció Primària o a l’hospital. En tot cas, abans rebrem una trucada des d’atenció primària.

Quines persones amb EM són prioritàries a l’hora de rebre la vacuna de la covid-19?

Són prioritàries les persones amb EM i formes progressives, amb major edat, nivell de discapacitat més gran i amb comorbiditats com la diabetis, l’obesitat o malalties cardíaques o pulmonars.

Les vacunes de la covid-19 provoquen brots?

L’epidemiòloga Susana Otero ha deixat clar que no és probable que les vacunes provoquin brots o empitjorin els símptomes crònics de l’esclerosi múltiple.

Les vacunes són segures combinades amb el tractament de l’esclerosi múltiple?

Segons indiquen les dades d’estudis previs amb altres vacunes i tractaments modificadors de l’esclerosi múltiple és segur rebre la vacuna de la covid-19. Alguns tractaments modificadors poden fer que la vacuna sigui menys efectiva però tot i això oferirà protecció.

Què va abans, la vacuna de la covid o el tractament modificador?

Idealment és millor posar-se la vacuna de la covid-19 abans d’iniciar el tractament modificador especialment en les teràpies com Ocrelizumab o Rituximab.

Les tres vacunes que s’ofereix a l’Estat espanyol avui són segures?

Sí, i la Sputnik també. És important evitar les vacunes vives atenuades en persones que reben teràpies immunosupressores degut al risc potencial d’infecció, però les vacunes que avui tenim a l’Estat espanyol no són d’aquest tipus.

De les 3 vacunes per a la covid-19 que hi ha avui, quina és la millor per a una persona amb esclerosi múltiple?

Avui no disposem de prou informació per elegir un tipus concret de vacuna per a persones amb EM.

Quines persones tenen risc de passar una covid greu?

La neuròloga Ana Zabalza del Cemcat explica que el risc més important és el de l’edat, quan més edat més risc. També són factors de risc la diabetis, malalties cardiovasculars, la insuficiència renal o el tabaquisme. Estar embarassada també podria estar relacionat amb una covid més greu. No se sap exactament el paper de la hipertensió i de l’asma. En el cas de l’esclerosi múltiple, les persones amb una discapacitat gran, tenen més risc de patir una covid més greu.

Les persones tractades amb anti-CD20s tenen més risc de contraure la covid-19?

Podrien tenir més risc però en els estudis amb els quals es basa el Cemcat, no s’ha detectat, per tant, no està clar.  Les persones tractades amb anti-CD20s podrien tenir més risc de tenir una covid greu mentre que les persones que prenen tractaments d’interferon o acetat de glatiramer, podrien tenir un efecte protector. Atès que encara no hi ha prou informació amb els anti CD20s es recomana ara per ara anar amb cura.

Què és el que encara no sabem de la vacuna de la covid-19?

Encara hi ha molts interrogants sobre la vacuna de la covid-19 com ara quin és el paper de la resposta celular a les vacunes, si són eficaces en nens i en dones embarassades o quan de temps durarà la protecció?

I també

El cas del Cemcat un 90% de covid lleu en dones amb EM

El Cemcat ha tingut fins avui 187 pacients amb covid-19, la majoria dones, de 47 anys de mitjana i amb esclerosi múltiple remitent-recurrent de foma majoritària. El 90% d’aquestes persones ha passat una covid-19 lleu.

Els drets de les persones amb esclerosi múltiple

La Fundació Esclerosi Múltiple juntament amb  Esclerosi Múltiple España, de la qual forma part, ha vetllat durant la pandèmia perquè la covid-19 no deixés bandejada l’esclerosi múltiple. La directora de la FEM, Rosa Masriera, ha explicat que actualment, s’ha demanat al Ministeri de Salut, que en la planificació de la vacunació ha prioritzat les persones que prenen corticosteroides i tractaments immunosupressors, que aquesta prioritat afecti a totes les persones amb esclerosi múltiple, independentment del tractament que prenguin.

6 comentaris

 1. diego nuñez moya ha dit:

  estoy de acuerdo con la vacunacion

 2. rRamona Serra Boncompte ha dit:

  Una persona que ha patit un xoc anafilàctic a gut, per al.lérgia al taxol,en un tractament de quimioteràpia,? pot rebre la vacuna sense conseqüències negatives?

 3. Martina Ribera Plencovich ha dit:

  Si encara no sabem quan disposarem de la vacuna però si que sabem quan ens donaran el tractament modificador, Rituximab en el meu cas, com podem fer per perquè ens vacunin abans del tractament ?

 4. elena fusellas ha dit:

  Moltissimes gràcies per la informaciò m’ha sigut de molta ajuda.

 5. Gina Casas ha dit:

  El meu fill, professor d’Educació Física de 26 anys, pren el tractament: Tecfidera 240mg. /Dimetilfumarato/ Fumarato de dimetilo.
  Com li pot afectar la vacuna?
  Ho ha de consultar al neuròleg?

 6. Joaquin Praxes Pons ha dit:

  Ma agradat les explicaçions es una informaçio que no et deja en blaanc

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!