La decisió de tractar-se o no amb medicaments modificadors de la malaltia
Les persones amb un primer episodi suggestiu d’EM o amb una EM remitent-recurrent hauran d’enfrontar-se en algun moment amb la decisió d’iniciar o no un tractament modificador de la malaltia. L’EM és una malaltia molt heterogènia i afecta cada persona de forma molt diferent. Per això, és important que cada situació s’avaluï de forma individualitzada i sempre amb el consell del neuròleg especialista en EM. Caldrà tenir en compte els beneficis i els riscos de començar el tractament immediatament o de demorar-ho, així com els efectes adversos o l’impacte del tractament en la vida quotidiana del pacient.
- Quin és el millor moment per començar el tractament?
- Quins són els beneficis i els riscs d’aquests tipus de teràpia?
L’objectiu primordial del tractament de l’EM és prevenir l’aparició de nous brots i noves lesions en la RM cerebral.És possible, però, que les persones que inicien un tractament modificador de la malaltia no tinguin la percepció d’obtenir un benefici immediat. No obstant això, cal no oblidar que l’EM és una malaltia crònica i s’ha de pensar també en els beneficis a llarg termini. D’altra banda, alguns medicaments de nova aparició, tot i ser més eficaços, poden comportar efectes adversos més seriosos: alguns pacients estaran disposats a assumir més riscos per obtenir millors resultats, però d’altres no. Per tant, és important discutir totes les opcions existents amb el neuròleg especialitzat en EM, qui ajudarà al pacient a triar la millor opció.
- El tractament es pot continuar durant l’embaràs o la lactància materna?
- Abans de la cita amb el metge és una bona idea fer una llista de les preguntes que es volen fer durant la visita.
- El fet de prendre nota dels punts clau que es tractin a la consulta pot resultar d’ajuda per recordar totes les explicacions del metge.
- Alguns pacients se senten millor si els acompanya algú que els hi doni suport i que els pot ajudar a organitzar tota la informació que reben a la consulta.
- Cal comentar amb el metge i infermers especialistes en EM quins són els sentiments i inquietuds sobre l’impacte que el tractament pot tenir sobre la vida diària del pacient.
- Si es considera necessari, és important demanar més informació (suport en paper, pàgines web amb informació contrastada, etc.) on consultar de nou les explicacions rebudes. Cal que el pacient es doni temps per reflexionar-ho i, si cal, comentar-ho també amb familiars o persones properes.
- Si el pacient creu que necessita encara més informació sobre el tema, pot concertar una altra cita amb el metge per consultar-li aquells nous dubtes i preguntes que li hagin pogut sorgir després de la primera visita.
- No s’ha de dubtar en preguntar quines són les raons específiques per les que el neuròleg o el metge descarta un medicament en concret per al tractament del pacient. Si es creu convenient, és lícit demanar una segona opinió a un altre professional.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!