Problemes de visió

Problemes de visió

Els problemes visuals es compten entre els símptomes més freqüents de l’esclerosi múltiple. Per a molts, aquestes alteracions es presenten com a primers símptomes de la malaltia, encara que poden manifestar-se en qualsevol moment.

Més de la meitat de les persones que tenen EM han experimentat alteracions de la visió en algun moment de l’evolució de la malaltia.

Les alteracions de la vista (visió borrosa, pèrdua total de la visió, visió doble) acostumen a ser temporals i normalment es recupera la visió normal a les poques setmanes. És poc habitual que l’EM provoqui ceguera total.

Aquest símptoma es deu als efectes que té la EM sobre el sistema nerviós central (SCN). El procés de desmielinització, o la pèrdua de mielina (la substància que envolta els nervis), que és la causa de la EM, acaba afectant diferents funcions del sistema nerviós. El resultat és que algunes persones amb esclerosi múltiple poden patir un deteriorament de la visió.

Els problemes principals de visió que afecten a les persones amb EM són conseqüència de danys en el nervi òptic, que s’encarrega d’enviar senyals visuals des de l’ull al cervell. No obstant, aquests problemes es poden originar també per una disfunció dels músculs que controlen el moviment ocular.

Si els problemes de visió són un dels símptomes més freqüents de l’EM, la neuritis òptica és el més prevalent de tots ells. De fet, arriba a ser el primer símptoma de la malaltia fins en el 20% dels pacients. També es calcula que fins a un 50% dels diagnosticats la patiran en algun moment.

 • La neuritis òptica és una inflamació del nervi òptic que causa símptomes com visió borrosa, enfosquiment dels colors, dolor quan es mou l’ull o menys habilitat per percebre el contrast. Amb freqüència els símptomes de la neuritis òptica afecten un sol ull, encara que és possible que apareguin en ambdós.
 • El nistagme és un altre problema de visió comunament associat a l’EM. Es tracta d’un moviment no controlat dels ulls i pot ser moderat (només es dona quan la persona mira cap a un costat) o pot ser greu, afectant la capacitat de visió. Els afectats poden notar que el món “tremola” vertical i horitzontalment.
 • Un altre alteració freqüent és la visió doble, la diplopia. L’afectat percep les imatges duplicades, el què pot alterar l’orientació en l’espai de cada persona. Degut a això, la diplopia pot causar problemes d’equilibri. La diplopia es dona amb més probabilitat quan la persona està cansada o ha forçat la vista durant un llarg període de temps.

La pèrdua de visió suposa un canvi sobtat per a molts afectats per l’EM i adaptar-se a les noves circumstàncies pot ser difícil. És important familiaritzar-se amb la nova situació per evitar problemes associats, com podrien ser caigudes, talls o cremades.

A casa, es poden realitzar mesures preventives, com adequar les zones amb més riscos: la cuina i el lavabo. Algunes mesures poden contribuir a reduir l’impacte de l’EM a la vida quotidiana de les persones, com:

 • Augmentar la il·luminació de zones conflictives (la pica, les cantonades).
 • Minimitzar les superfícies lliscants.
 • Retirar els elements sobresortints (com els cables) per evitat caigudes. 

Els afectats d’EM amb trastorns de visió poden trobar dificultats per concentrar la vista en activitats com llegir o l’ús d’ordinadors o tauletes tàctils. Alguns consells per a fer front a aquesta problemàtica poden ser:

 • Ajustar el color i la brillantor dels monitors que utilitzem.
 • Fer servir una llum directa sobre els textos que llegim.
 • Utilitzar ampliadors de pantalla
 • Posar negreta sempre que el software ho permeti.

Els diagnòstics dels trastorns de visió, especialment en la neuritis òptica, són principalment clínics. Els afectats acostumen a tenir un bon pronòstic i en general presenten una bona recuperació. Els estudis indiquen que en el cas de la neuritis òptica, els tractaments amb corticoides intravenosos poden resultar útils.

Fins a un 90% dels pacients recuperen l’agudesa visual en un temps mig de dos mesos.

Alguns trastorns, com la diplopia, acostumen a resoldre’s per si mateixos, sense tractament. En certs casos, es pot optar per utilitzar un pegat a l’ull per a tasques curtes o per conduir, però no es recomana el seu ús durant llargs períodes de temps, ja que es reduiria la capacitat del cervell per corregir el problema.

Vision Problems www.nationalmssociety.org Disponible a:
https://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Vision-Problems
Vidal, A, Montalban, X. Neuritis óptica y esclerosis múltiple. Revista Barraquer. octubre 2011; núm 12.

Balcer, L. Optic Neuritis. N Engl J Med. 2006; 354: 1273-80.
Low Vision Alert Home Safety www.nationalmssociety.org Disponible a: www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Article-Low-Vision-Alert-Home-Safety.pdf

Cistella
 • No hi ha productes a la cistella.