Aclariment sobre els vestits amb elèctrodes per caminar

Fins avui no existeix evidència científica que certifiqui que aquests vestits permeten recuperar la mobilitat a les persones amb EM

En els últims dies al programa Planta Baixa de TV3 apareixia la notícia d’una persona amb EM amb mobilitat reduïda que feia una captació de fons per aconseguir 15.000 € i poder comprar un vestit amb elèctrodes que li reduiria l’espasticitat, li activaria els muscles i li hauria de permetre tornar a caminar.  En efecte, l’empresa Exoneural Network AB va dissenyar un vestit que comercialitza Ottobock(R) basat en la teoria de la neuromodulació, que utilitza un mecanisme reflex fisiològic anomenat inhibició recíproca. Funciona enviant un senyal elèctric a un grup de músculs per mitjà d’elèctrodes relaxant el múscul antagonista (tens), i facilitant la contracció del múscul efector (el que es vol moure). Aquest vestit es comercialitza entre d’altres per a les persones amb esclerosi múltiple i paràlisi cerebral.

Actualment, hi ha tres assaigs clínics registrats amb una petita mostra i en persones amb altres diagnòstics diferents de l’esclerosi múltiple. Fins ara, en els resultats publicats no s’ha trobat suport científic que doni suport a la introducció d’aquest tipus de vestits dins dels programes de rehabilitació. Als vídeos publicitaris es mostren casos amb grans canvis que després no es veuen reflectits en els resultats dels estudis duts a terme fins avui. És important sempre fer atenció a nous tractaments que estiguin validats i tinguin evidència, per evitar grans inversions i desgast emocional.

Referències:

Pennati GV, Bergling H, Carment L, Borg J, Lindberg PG, Palmcrantz S. Effects of 60 Min Electrostimulation With the EXOPULSE Mollii Suit on Objective Signs of Spasticity. Front Neurol. 2021 Oct 15;12:706610. doi: 10.3389/fneur.2021.706610. PMID: 34721255; PMCID: PMC8554021.

https://clinicaltrials.gov/ct2/results cond=&term=Exopulse+Mollii+Suit&cntry=&state=&city=&dist=

Jonasson LL, Sörbo A, Ertzgaard P, Sandsjö L. Patients’ Experiences of Self-Administered Electrotherapy for Spasticity in Stroke and Cerebral Palsy: A Qualitative Study. J Rehabil Med. 2022 Feb 14;54:jrm00263. doi: 10.2340/jrm.v53.1131. PMID: 34935050; PMCID: PMC8892303.

 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!