Prop de 9.000 persones conviuen amb esclerosi múltiple a Catalunya. La majoria són diagnosticades entre els 20 i els 40 anys, i el 85% presenta una malaltia amb períodes d’exacerbació dels símptomes, “brots”, alternats amb d’altres més lleus. No obstant això, tot i els diferents tractaments actuals, en molts casos aquesta continua progressant i deriva a un estat d’EM avançada.
De fet, quan l’EM avança els símptomes i les dificultats causades per l’esclerosi múltiple afecten de forma significativa la qualitat de vida. En aquest sentit, la persona té diversos símptomes de forma simultània i recurrent. Per exemple, la pèrdua de mobilitat, incontinència, deteriorament cognitiu, fatiga, problemes de parla i disfàgia, i disfunció sexual, entre d’altres. Alhora, existeix una discapacitat física significativa.
Cures proporcionades per la família
En aquest punt, la persona amb EM deixa de ser autònoma. Aproximadament un terç de les persones amb esclerosi múltiple necessita algun tipus d’ajuda en el seu dia a dia i el 80% de les cures són proporcionades per la família. Per aquest motiu, la Fundació Esclerosi Múltiple centrarà els esforços aquest any en posar en relleu el rol de la persona cuidadora en aquesta fase de la malaltia i la rehabilitació com a tractament eficaç.
Davant d’aquest context, la persona amb EM ha d’afrontar nous reptes, així, ho explica la Irene Bolea, diagnosticada amb EM fa 18 anys. “Cada dia és una adaptació i s’ha de ser fort mentalment. A mesura que la malaltia avança, has de prendre decisions i canviar d’hàbits per tal que sigui més fàcil conviure amb l’esclerosi múltiple i no deixar que prengui el control de la teva vida”.
Aprendre a cuidar-se i cuidar als altres
La discapacitat causada per l’EM avançada afecta inevitablement l’entorn de la persona i la família. Les persones cuidadores esdevenen el principal suport emocional i físic perquè assumeixen tasques de cura física i emocional, administratives, domèstiques, i alhora, supervisen activitats de la vida diària. En aquest sentit, gairebé en el 64% dels casos els impedeix fer activitats que eren importants per a elles. La sobrecàrrega pot provocar estrès, ansietat, depressió, fatiga… Especialment, quan la persona amb EM presenta discapacitat o alteracions cognitives.
Com és el cas de Marta Costa, parella i cuidadora d’en Quim Serra, que fa 33 anys que conviu amb la malaltia. “Conviure amb una persona amb EM suposa una sèrie de reptes que posen a prova la paciència i demanen una gran dosi de comprensió i dedicació. Va haver-hi un moment que jo ja no podia més amb ell. No em queixava de la malaltia, em queixava de la seva no acceptació. Quan va acceptar la seva dependència, vam començar a viure en plenitud. Durant aquest temps, ell ha après a deixar-me el meu espai. Em sento estimada i veig que som un bon equip”.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!