Tractament de l’esclerosi múltiple infantil

Tot i que l’esclerosi múltiple es diagnostica principalment en persones adultes, els infants també la poden desenvolupar. Aproximadament, el 10% dels infants amb esclerosi múltiple experimenta els seus primers símptomes abans dels 16 anys. Com s’aborden els símptomes? Quins són els tractaments?

L’esclerosi múltiple és una malaltia crònica, i es pot dir que per a tota la vida. Actualment, no es disposa d’una cura, però un cop trobat el tractament adequat, en molts casos es pot controlar la malaltia. Com en les persones adultes, la bona gestió de l’esclerosi múltiple implica la combinació d’atenció mèdica, tractament farmacològic i estil de vida saludable.

En els infants, l’esclerosi múltiple (EM) sol aparèixer en forma de brots, sense progressió. A partir d’aquí, de manera similar als adults, es disposa de tractaments específics per als brots, pel control de l’evolució de la malaltia i pels símptomes del dia a dia.

Tractament dels brots d’esclerosi múltiple en infants

Parlem de brot quan té lloc l’aparició de nous símptomes de l’esclerosi múltiple o un empitjorament dels símptomes existents. Els brots no són sempre evidents: si es té un refredat, febre o qualsevol situació que augmenti la temperatura corporal, podem pensar que es tracta d’un brot quan no és així. En cas de sospita, la millor opció és parlar amb l’equip mèdic que porti a l’infant.

Quan els símptomes del brot són greus, de la mateixa manera que passa amb les persones adultes, els infants poden rebre un tractament amb corticoides. Es tracta d’un tipus de medicació que es pot prendre via oral o per infusió intravenosa i que bloquejarà la inflamació accelerant la recuperació dels símptomes.

Els tractaments amb corticoides escurcen la durada dels símptomes d’un brot, però la recuperació final serà la mateixa amb ells o sense ells.

Tractament de l’evolució de l’esclerosi múltiple en els infants

Per altra banda, estan començant a aparèixer els primers tractaments modificadors de la malaltia per a infants. Així, l’any passat es va aprovar l’ús de Gilenya® (fingolimod), per tractar a pacients majors de 10 anys.

A diferència dels corticoides, els tractaments modificadors de la malaltia no afecten els símptomes, però redueixen el nombre i la gravetat de brots, alentint el desenvolupament de la discapacitat amb el pas del temps.

Quan es comença un tractament d’aquest tipus, es pot trigar uns mesos per saber si funciona correctament. L’equip mèdic farà un seguiment i és possible que, de tant en tant, demani una anàlisi de sang o una ressonància magnètica per valorar l’evolució de la malaltia.

Tractament dels símptomes del dia a dia dels infants amb EM

En absència de brots, els infants amb EM poden trobar-se bé, sentir algun dels símptomes del darrer brot o tenir símptomes relacionats amb els efectes secundaris d’algun dels tractaments farmacològics. És important fer-ne un seguiment exhaustiu per donar-li el màxim d’informació a l’equip mèdic que decidirà com fer-hi front.

El neuròleg podrà prescriure nous tractaments, donar indicacions sobre l’estil de vida o derivar a un professional especialitzat:

  • Neuropsicòlegs: problemes de memòria, planificació o aprenentatge.
  • Terapeutes ocupacionals: control i millora de la fatiga.
  • Fisioterapeutes: millora de l’equilibri, la força o la mobilitat.
  • Psicòlegs: enfrontament de la gestió del diagnòstic, de l’aparició de nous brots i de la gestió dels símptomes en els diferents àmbits de la vida.

Es tracta de fer un seguiment dels símptomes i de maximitzar la comunicació amb l’escola de l’infant per tal que l’esclerosi múltiple afecti el menys possible en la seva educació i la seva vida.

Per altra banda, mantenir un estil de vida saludable és un element clau que depèn de nosaltres. Es tracta de tenir una dieta equilibrada, beure força aigua, fer exercici cada setmana i dormir les hores suficients. Cal evitar que s’iniciïn al tabaquisme, el consum d’alcohol i altres drogues. Així també cal estar pendent de l’estrès, que faci coses que li agradin (cuidar les amistats, fer activitats extraescolars, etc.), i sobretot fer que senti l’escalf, la confiança i el suport de la família.

És important tenir present que, malgrat les dificultats que suposa conviure amb una malaltia com l’EM, no s’ha de renunciar als plans de futur. És possible que, per trobar solucions a vegades s’hagi de ser creatiu, però com qualsevol altra persona, un infant ha de poder seguir els seus objectius i dibuixar bons plans de futur.

Referència

Treating childhood MS (2019). Multiple Sclerosis Trust. Disponible a: https://www.mstrust.org.uk/life-ms/young-people-and-ms/treating-childhood-ms

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!