Malalties neurològiques, quines són les més freqüents?

L’Alzheimer, el Parkinson, l’Esclerosi Múltiple o l’ELA són alguns dels trastorns neurològics més comuns i tot i tenir orígens semblants, cal destacar les característiques de cada un.
Es coneix com a afeccions neurològiques a un ampli grup de malalties que afecten al sistema nerviós central, ja sigui al cervell, la columna vertebral o als nervis que els connecten. Algunes comparteixen certs mecanismes de deteriorament neuronal, però els seus símptomes i evolució varien significativament. Les seves manifestacions neuropatològiques i clíniques són molt diverses i poden afectar la mobilitat, el llenguatge, la memòria o el raonament, entre altres, derivant en una pèrdua progressiva de l’autonomia.
Aquestes patologies afecten més d’1 de cada 3 persones i, sovint, es relacionen amb factors genètics, l’edat o l’estil de vida de les persones que les desenvolupen. La seva complexitat té a veure amb la del cervell i el seu paper fonamental amb el funcionament humà. Encara que pugui haver-n’hi algunes de passatgeres i senzilles, com els mals de cap o les cefalees, també existeixen les degeneratives.
Per norma general, totes les malalties neurodegeneratives es caracteritzen per un procés progressiu de degeneració neuronal en el cervell i altres parts del sistema central o perifèric. La principal diferència entre les possibles varietats són els grups neuronals o les àrees cerebrals que es veuen afectades en cada cas, donant pas a símptomes i evolucions diferents.
Tot i això, algunes patologies neurodegeneratives tenen simptomatologies i alteracions semblants, la qual cosa dificulta la identificació precisa i primerenca del diagnòstic. A continuació, repassem les característiques d’algues malalties d’aquesta mena.
Tipus més comuns de malalties neurològiques degeneratives
Segons l’OMS, més de 3.000 milions de persones conviuen amb alguna mena de malaltia neurodegenerativa a tot al món. A més, a aquesta mena d’afeccions se’ls atribueix la principal causa de discapacitat a escala global, que ha augmentat en un 18% des de l’any 1990. Existeixen moltes formes de lesions i afeccions neurològiques, però n’hi ha algunes que són més comunes entre la població general.
Alzheimer i demència
L’Alzheimer és la malaltia neurodegenerativa més freqüent, amb uns 800.000 casos a Espanya, i la principal causa de demència. Les seves característiques clíniques es basen en la pèrdua de la memòria, tot i que presenta altres símptomes tant cognitius com conductuals. En general, pot provocar efectes com:
- Alteracions del llenguatge.
- Dificultats d’orientació temporal, espacial i personal.
- Problemes per la planificació de tasques o la resolució de problemes.
Aquesta és una patologia progressiva i irreversible amb un origen en dues anomalies neurològiques. Per una banda, l’acumulació de plaques de proteïna beta-amiloide, l’inici de la qual es dona anys abans de la irrupció dels primers símptomes de l’Alzheimer. Per altra banda, resulta determinant l’aparició de cabdells neurofibril·lars de proteïna Tau.
Parkinson
La malaltia de Parkinson és el paradigma dels trastorns neurodegeneratius relacionats amb les alteracions del moviment, els símptomes dels quals són:
- El tremolor
- L’alentiment dels moviments
- La rigidesa muscular
A més d’aquests, amb el pas del temps poden aparèixer alteracions de l’estat d’ànim o de la conducta, afectació de la parla, problemes de son i dificultats cognitives, conduint a una discapacitat progressiva.
Segons la Societat Espanyola de Neurologia, a Espanya hi ha entre 120.000 i 150.000 persones que tenen Parkinson, amb un augment anual de 10.000 nous casos. Per altra banda, tot i que aquesta patologia acostuma a afectar la població més gran de 60 anys, actualment un 15% de les persones amb Parkinson són menors de 50.
En aquest cas, la causa principal de la seva aparició és un dany successiu i la degeneració de les neurones dopaminèrgiques. Aquestes cèl·lules nervioses són les encarregades de produir dopamina, la funció de la qual és essencial pel moviment.
Esclerosi Múltiple
L’Esclerosi Múltiple és una malaltia autoimmune que afecta el sistema nerviós central, el cervell i la medul·la espinal, i les seves cèl·lules. Es calcula que afecta més d’1,8 milions de persones al món, és més habitual en les dones i s’acostuma a diagnosticar entre els 20 i els 40 anys.
El seu desenvolupament pot donar-se en forma de brots o de manera progressiva i tant la intensitat com la progressió poden ser molt diferents d’un cas a l’altre. Per norma general, els símptomes principals de l’EM són:
- La fatiga
- La debilitat muscular
- La falta d’equilibri
- Els problemes cognitius
- Les alteracions de sensibilitat
- Les dificultats de mobilitat
En el cas de l’Esclerosi Múltiple, l’origen de la seva aparició és l’atac per error del sistema immunitari al propi sistema nerviós donant com a resultat una afecció desmielinitzant inflamatòria. Aquesta alteració interromp els impulsos elèctrics i dificulta la transmissió de missatges entre les neurones i genera una àmplia varietat de símptomes. Avui dia, no queda clar què desencadena aquest atac a la mielina, però s’estima que en el procés poden intervenir tant factors genètics com ambientals.
Esclerosi Lateral Amiotròfica
L’Esclerosi Lateral Amiotròfica o ELA és una malaltia neurodegenerativa rara, de baixa freqüència, que afecta les neurones del cervell i de la medul·la espinal. Pertany a un grup més ampli de patologies anomenades “de la motoneurona”, causades per una degeneració progressiva de les neurones motores, que estableixen la comunicació entre el cervell, la medul·la espinal i els músculs de tot el cos, per ordenar el moviment.
Pel que fa als símptomes, normalment consisteixen en debilitat muscular i falta de coordinació. Aquests apareixen a partir dels 50 anys i empitjoren al llarg del temps, derivant en dificultats per caminar, aixecar pes, empassar, parlar o respirar.
Tot i que en algunes ocasions es pot confondre l’ELA amb l’Esclerosi Múltiple, el dany neurològic de cada una és molt diferent i, per tant, provoquen uns símptomes diferents en cada cas.
Les malalties neurològiques poden afectar de manera significativa la qualitat de vida. Comptar amb informació fiable i suport especialitzat és clau per afrontar-les. Uneix-te a la nostra comunitat EM i accedeix a continguts exclusius.
Referències:
- ¿Qué son las enfermedades neurodegenerativas? Fundación Pasqual Maragall. Disponible en: https://blog.fpmaragall.org/enfermedades-neurodegenerativas
- Más de 1 de cada 3 tienen afecciones neurológicas, la principal causa de enfermedad y discapacidad en todo el mundo. Organización Mundial de la Salud. Disponible en: https://www.who.int/es/news/item/14-03-2024-over-1-in-3-people-affected-by-neurological-conditions–the-leading-cause-of-illness-and-disability-worldwide
- Las 5 enfermedades neurodegenerativas más comunes. ILERNA. Disponible en: https://www.ilerna.es/blog/5-enfermedades-neurodegenerativas-mas-comunes
- ¿Qué es el Alzheimer? Causas y riesgos. Fundación Pasqual Maragall. Disponible en: https://blog.fpmaragall.org/que-es-el-alzheimer
- ¿Qué es la esclerosis múltiple? Fundació Esclerosi Múltiple. Disponible en: https://www.fem.es/es/esclerosis-multiple/que-es-la-esclerosis-multiple/
- Esclerosis Múltiple. Organización Mundial de la Salud. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/multiple-sclerosis
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!