Teràpies complementàries per tractar l’EM

Les teràpies complementàries poden aportar diversos beneficis a les persones amb esclerosi múltiple. Moltes vegades, serveixen com a complement de les teràpies convencionals; d’altres suposen una alternativa a l’enfocament tradicional. Entre un 50% i un 75% de les persones amb EM utilitzen o han utilitzat alguna vegada aquest tipus de tractaments que, en la majoria de casos, han mostrat beneficis per al pacient. Quines són aquestes teràpies i en què poden ajudar?

Abans de començar qualsevol tractament per a l’EM, és indispensable consultar el metge o especialista. Aquest valorarà, en conjunt, el desenvolupament de la malaltia i els diferents símptomes que la persona pateix, per determinar, finalment, el tipus de teràpia que més pot ajudar i beneficiar en cada cas. A més, molts d’aquests tractaments poden estar contraindicats en alguns casos i, per això, és de vital importància que el metge valori la situació concreta de cada individu. En general, hi ha una falta d’evidència científica vers les teràpies complementàries, encara que molts pacients les utilitzen i, en la majoria de casos, mostren resultats positius.

A continuació, s’exposen les teràpies complementàries més comunes, especificant els aspectes i símptomes de l’EM que tracten:

Acupuntura:

Treballa l’energia del cos, la ment i l’esperit, a través de la perforació de la pell amb unes agulles molt fines. Mostra beneficis en l’alleujament del dolor i la tensió, la reducció de la fatiga, i la millora del moviment, la sensibilitat i l’espasticitat, tots símptomes freqüents de l’esclerosi múltiple. També, pot manifestar millores en els problemes oculars i els problemes d’incontinència urinària.

Aromateràpia:

Es tracta d’olis extrets d’herbes, flors, arbustos o arbres, capaços de penetrar a la pell i entrar en el torrent sanguini, tenint efectes positius en la ment i el cos. S’utilitzen, en general, juntament amb el massatge, i n’hi ha de diversos tipus amb diferents efectes terapèutics: alguns tenen propietats inflamatòries, d’altres milloren l’estat d’ànim o la circulació, etc.

Fitoteràpia:

Es basa en la utilització de plantes medicinals per tractar malalties. En el cas de l’esclerosi múltiple, mostra beneficis per al sistema immunològic (enfortint el sistema nerviós i alleujant la inflamació) i el sistema digestiu (millorant problemes de ronyons, fetge, etc.), i millores de diversos símptomes (espasmes musculars, restrenyiment, problemes urinaris, cansament i problemes emocionals).

Homeopatia:

Consisteix en l’administració de substàncies altament diluïdes, normalment en forma de grànuls o gotes, que es creu treballen a través de la memòria cel·lular a un nivell vibracional. L’homeòpata valorarà aspectes molt diversos de l’individu per escollir el tractament, com la personalitat, l’estat d’ànim, l’estil de vida, etc. L’homeopatia pot ajudar a reduir la fatiga, eliminar les toxines del cos i relaxar les extremitats.

Messoteràpia:

És una eina beneficiosa per aconseguir un bon benestar físic i emocional. És molt útil per alleujar l’estrès, la tensió i la rigidesa dels músculs i les articulacions. S’ha trobat, també, que és molt positiu per tractar la depressió, l’ansietat i l’estrenyiment, i eliminar les toxines del cos.

Quiropràctica:

Es tracta d’una tècnica manual que treballa els trastorns de les articulacions, els lligaments i els músculs. Serveix, principalment, per alleujar el dolor en les diferents àrees del cos (esquena, coll, cap, etc.), ajudar a restaurar alguns moviments i prevenir la pèrdua dels mateixos.

Reflexologia:

És una teràpia que s’aplica en mans i peus mitjançant pressions en punts concrets. Treballar sobre aquests punts permet alliberar els bloquejos i ajuda a restaurar el flux d’energia a tot el cos. La reflexologia s’ha mostrat beneficiosa per millorar la circulació, alliberar la tensió i l’estrès, i tractar el mal d’esquena, la migranya, els trastorns del son, els problemes digestius, la inflamació, etc.

Osteopatia:

Es tracta d’una disciplina que posa especial atenció en l’estructura i els problemes mecànics del cos mitjançant el treball dels ossos, articulacions, músculs i lligaments. D’aquesta manera, es poden observar disminucions del dolor i la inflamació, i millores en la mobilitat.

Meditació:

Procés mitjançant el qual la persona s’alliberarà gradualment dels pensaments i sentiments, i se sentirà més relaxada, centrada i creativa. Això es pot aconseguir de diferents maneres: concentrant-se en la respiració, desenvolupant bons pensaments i sentiments cap als altres, sent conscient dels pensaments i sentiments a mesura que sorgeixen, sense canviar-los o guiar-los (Zen), etc. És molt útil per a la relaxació i la millora de la concentració, la memòria i la creativitat.

Pilates:

Una sèrie d’exercicis que treballen la postura, la flexibilitat i l’estabilitat, a més d’aspectes mentals. Busca reeducar i restaurar el cos, de manera que torni a les funcions muscular i esquelètica òptimes. Concretament per a l’EM, és beneficiós per millorar l’equilibri, la coordinació, la densitat òssia i l’eficiència dels pulmons, alleujar dolors, estrès i tensions, i promoure una sensació general de benestar.

Ioga:

Pràctica oriental amb l’objectiu d’unir ment, cos i ànima. No requereix un gran esforç físic, per tant, pot ser recomanable en molts casos d’EM. En general, ajuda a millorar la salut i l’estat físic i indueix a la relaxació.

Enllaç al document original:

Choices leaflet: Complementary and other therapies. Multiple Sclerosis-UK, 2013 [accés: 14 de juliol de 2014]. Disponible a: http://www.ms-uk.org/choicescomplementary

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!