Suplements dietètics a l’Esclerosi Múltiple

Tot i que en general no està demostrada la seva eficàcia i seguretat, moltes persones amb Esclerosi Múltiple prenen suplements dietètics.

Recentment, un estudi ha recollit tota l’evidència científica sobre suplements dietètics a l’esclerosi múltiple. L’estudi conclou que l’únic suplement amb beneficis demostrats és la Vitamina D.
Segons les enquestes, als Estats Units, la majoria de les persones amb Esclerosi Múltiple s’interessen pels suplements dietètics, i més de la meitat en pren. Els suplements dietètics no estan subjectes a la mateixa supervisió reglamentària que els medicaments. A diferència dels fàrmacs, els fabricants de suplements dietètics no han de proporcionar dades sobre l’eficàcia o la seguretat d’aquests suplements prèviament a la seva comercialització. De fet, han estat obligats a denunciar-ne efectes adversos només des de 2007.
Un estudi publicat a la revista JAMA Neurology ha recollit tots els estudis en vitamines i suplements dietètics en l’EM. Per fer-ho, els autors van buscar “esclerosi múltiple” i “encefalomielitis autoimmune experimental (EAE)” i el nom de totes les vitamines o suplements dietètics estudiats fins al dia d’avui a la base de dades de recerca biomèdica de referència: PubMed. Així, a l’article es resumeixen les principals troballes relacionades amb l’eficàcia i la seguretat de tots els suplements dietètics i vitamines tenint en compte interaccions farmacològiques i efectes adversos. Els resultats, fruit de més de 50 estudis els expliquem a continuació.

Vitamina D i esclerosi múltiple

En l’actualitat, l’única vitamina amb evidència suficient per prescriure suplements dietètics de suport a les persones amb esclerosi múltiple és la vitamina D. Així mateix, l’evidència mostra que cal evitar les deficiències d’aquesta vitamina. Tant la vitamina D com una altra, la biotina, semblen prometedores i és per això que s’estan provant en assajos clínics més avançats. Altres, com l’àcid lipoic i els probiòtics, mostren resultats prou positius i comencen a ser testats en assajos més preliminars.

Nivell d’evidència dels suplements per a l’esclerosi múltiple

En cada cas, els autors especifiquen si cada troballa s’ha basat en un estudi realitzat en models animals (estudis preclínics) o en persones amb EM (estudis clínics). Les troballes provinents d’estudis basats en models animals s’han d’interpretar amb cautela, ja que no tenen per què reproduir els mateixos resultats en humans. La majoria dels estudis sobre suplements dietètics en l’EM s’han fet en models animals.
A més, els autors han classificat totes les troballes en Nivells d’evidència basats en l’OCEBM (Centre de Medicina Basada en l’Evidència de la Universitat d’Oxford). Segons aquesta classificació, les troballes més consistents tenen un nivell d’evidència més proper a 1 (com és el cas de la vitamina D i la biotina) i les troballes menys consistents tenen un nivell d’evidència més proper al 5 (com la Vitamina B12). Per sobre d’aquest nivell hi ha molts estudis que han mostrat un nivell d’evidència insuficient.

Efectes secundaris dels suplements

En molts casos es reporten efectes tòxics quan no es té en compte la dosi diària recomanada i el límit superior tolerable, ambdues disponibles a la base de dades americana online de Farmacologia Clínica. A Espanya, podeu consultar a Agencia Española del Consumo.
Tenint en compte l’exposició de l’article, és important que les persones amb EM consultin al metge abans de prendre qualsevol suplement dietètic i, en cas d’estar-ne prenent, informin el seu metge.

Accés al document original:

Evans E, et al. Use of Vitamins and Dietary Supplements by Patients With Multiple Sclerosis: A Review. JAMA Neurol. 2018; 75(8):1013-1021. doi: 10.1001/jamaneurol.2018.0611.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!