Consells per menjar fora de casa amb Esclerosi Múltiple

Sortir a sopar fora és una molt bona oportunitat per gaudir d’un bon menjar amb la companyia de família i amics, a més de desconnectar del dia a dia. En el cas de les persones amb esclerosi múltiple, però, aquesta sortida pot requerir una planificació prèvia.

Fer plans fora de casa pot ser molt profitós per trencar amb la rutina i compartir estones agradables amb la gent més propera. De totes maneres, les persones amb esclerosi múltiple poden trobar-se amb algunes dificultats segons els símptomes que experimentin, com la fatiga o la limitació de mobilitat. Per això, per fer-ho còmodament, es plantegen una sèrie de consells per tenir en compte abans de sortir a menjar fora de casa.

Planificar i preparar l’àpat

Per gaudir de l’estona fora de casa, és important tenir l’energia necessària per fer-ho. Per això, cal considerar quins són els moments més actius del dia per a cada persona i, en funció d’això, decidir si proposar un dinar o un sopar.

Un cop decidit el tipus d’àpat, optar per les hores més tranquil·les també serà una bona opció per minimitzar les preocupacions. En aquest sentit, és convenient reservar lloc amb antelació i consultar al restaurant les condicions d’accessibilitat de què disposen. De la mateixa manera, també es poden demanar altres adaptacions com una taula a prop de la porta o dels lavabos.

Estalviar energia

Si es tracta d’un sopar o d’un dinar en un dia festiu, pot ser útil fer una petita migdiada o descansar una estona abans. Així, a més de compensar el cansament del dia o de la setmana, es pot arribar a la trobada amb energia suficient per allargar tot el que es desitgi.

Aquest descans no sempre es pot dur a terme, en funció de les compatibilitats horàries amb la feina o altres activitats. Per això, també pot ser un factor determinant per escollir la data i hora de l’àpat, per assegurar que s’hi podrà anar amb el descans necessari.

Demanar amb prudència

Els restaurants poden oferir plats molt suculents i suggeridors, però és important no arriscar-se molt a l’hora de demanar i vetllar perquè la trobada es pugui desenvolupar amb normalitat. Cada persona sap quins són els tipus d’aliments o de coccions que li senten millor, però en general és recomanable evitar els menjars fregits o coberts de salses molt espesses.

En el cas de tenir necessitats especials a l’hora de menjar, és important demanar al restaurant que adaptin els plats en la mesura que sigui possible. Per exemple, es pot demanar que els aliments se serveixin en trossos petits per facilitar-ne la deglució o que es canviïn els acompanyaments perquè s’adaptin millor a la dieta que s’estigui seguint.

Generalment, les millors opcions son peix, pollastre o carns magres cuinades a la planxa, el forn, la graella, saltejades o al vapor. Tot plegat, sempre és millor, si s’acompanya de verdura o aliments rics en fibra.

Vigilar els excessos

Sortir a sopar o dinar fora de casa pot ser una excusa per fer una excepció i permetre’s algun caprici fora de la dieta habitual. Això no s’ha d’evitar obligatòriament, però sí que cal marcar uns límits i procurar no traspassar-los per evitar possibles repercussions.

D’una banda, és convenient controlar el consum de begudes alcohòliques. La millor opció és evitar-les, però si venen de gust, és preferible limitar-ho a una cervesa o una copa de vi.

D’altra banda, també és important vigilar la ingesta de sucre. Novament, no cal prohibir-se menjar postres, però sí que és convenient regular la quantitat de menjars ensucrats. Una bona opció és compartir-les amb algú altre o combinar-les amb un plat més saludable com macedònia o iogurt.

 

Aquestes recomanacions són genèriques, però la seva posada en pràctica dependrà de la manera amb què cada persona viu l’esclerosi múltiple. El dia a dia pot ser molt diferent i cal adaptar les precaucions als símptomes que s’experimentin en cada cas. Sigui com sigui, una bona opció per elaborar una guia personalitzada és consultar-ho al professional mèdic de referència.

 

Referències:

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!