Són útils les dietes per gestionar l’esclerosi múltiple?

Hi ha molts tipus de dietes: baixes en carbohidrats, sense carn, paleo… No obstant això, a banda d’un possible objectiu de pèrdua de pes, poden aquestes dietes ajudar a gestionar els símptomes de l’esclerosi múltiple?

 

Dietes riques en greixos, baixes en carbohidrats, alcalines, veganes o riques en fibra… Les opcions nutricionals són molt nombroses, però no n’hi ha cap que sigui la “dieta per l’esclerosi múltiple”. Encara no hi ha cap evidència que una dieta específica pugui prevenir, tractar o curar l’EM i, de fet, algunes opcions podrien ser perjudicials per contenir massa quantitat de certes vitamines o no suficient d’altres.

Una alimentació equilibrada és fonamental per l’esclerosi múltiple, però no hi ha cap dieta que sigui específica per l’EM.

Esclerosi múltiple i dieta: què diu la ciència

Com amb qualsevol canvi d’estil de vida, convé tenir en ment una sèrie de qüestions abans d’optar per una determinada dieta: quina evidència científica la recolza? Pot aportar-me tots els nutrients que necessito? S’adapta al meu estil de vida o al temps i diners que estic disposat/da a dedicar-li? M’agraden els aliments que inclou?

Moltes dietes populars, com la dieta Paleo (aliments sense processar), la dieta sense gluten o la Swank (reducció de grasses saturades) no han demostrat de forma contundent que puguin alterar el curs de l’esclerosi múltiple. Aquestes dietes, a més, poden comportar certs riscos si no es planifiquen amb cura o amb l’ajuda de professionals:

  • Dieta Paleo: deficiència d’àcid fòlic, vitamina B1, vitamina B6, calci i vitamina D.
  • Dieta sense gluten: falta de certs nutrients com la fibra.
  • Dieta Swank: deficiència d’àcid fòlic, vitamina A, vitamina C i vitamina E.

 

Investigacions sobre esclerosi múltiple i dieta

Una sèrie d’estudis petits han mostrat resultats interessants durant els darrers anys. Un estudi realitzat a 36 persones amb esclerosi múltiple després de 6 mesos seguint la dieta mediterrània suggereix que aquesta dieta podria ajudar a disminuir la fatiga i altres símptomes de l’EM. També va mostrar un alt interès i seguiment per part dels participants.

Un altre estudi sobre una dieta vegetariana baixa en greixos amb 32 participants va veure com aquesta opció no semblava millorar el nombre de brots, noves lesions o grau de discapacitat. Tanmateix, les persones que van seguir aquesta dieta durant un any van veure reduïda la seva fatiga i el seu pes, així com el seu nivell de diferents greixos en sang, el que podria donar beneficis a llarg termini.

Un petit assaig clínic fet a 18 persones amb EM, que van seguir una dieta en dejuni intermitent seguida d’una dieta mediterrània, també va mostrar resultats prometedors. Els participants van notar millores en la seva qualitat de vida, tot i que no era evident quina de les dues opcions (el dejuni o la dieta mediterrània) havia sigut més important en aquesta millora.

Tot i els resultats dels estudis, es necessita investigar més i realitzar assaigs que incloguin seguiments a grups de persones més amplis per poder obtenir millors conclusions.

 

Triar una dieta equilibrada i fer exercici

L’última cosa que haurien de fer les persones amb esclerosi múltiple és passar gana pensant que això els ajudarà en la gestió de la malaltia. Eliminar segons quins menjars pot augmentar símptomes com la fatiga i la depressió i reduir els nivells necessaris de vitamines i minerals.

Mentre es duen a terme més estudis per conèixer l’eficàcia d’aquestes dietes, el que es pot fer és vigilar el pes, tenint en compte la relació que hi ha entre l’obesitat i l’esclerosi múltiple, però sempre amb supervisió professional. És aconsellable seguir les dietes i fer l’exercici recomanat pels professionals, ja que això contribuirà a donar al cos tots aquells nutrients que necessita. És evident que no hi ha una dieta miracle, però alimentar de manera correcta el cos pot ser la millor medicina.

 

Referències

The role of diet in multiple sclerosis: A review. Nutricional Neuroscience. Disponible a: https://www.researchgate.net/publication/315630580_The_role_of_diet_in_multiple_sclerosis_A_review

#ACTRIMS2020 – What We Now Know About Diet and MS. Mutiple Sclerosis News Today. Disponible a: https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2020/03/03/actrims2020-caloric-restriction-and-dietary-interventions-in-ms/

Special Diets and MS – Advice & Support. MS Society. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/everyday-living/eating-and-drinking/special-diets-and-ms

Can intermittent fasting help MS? WebMD. Disponible a: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/multiple-sclerosis-intermittent-fasting

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!