Sobre els problemes sexuals que pot originar l’esclerosi múltiple

El sexe és un dels aspectes quotidians més afectat a causa de l’esclerosi múltiple. La majoria de persones que conviuen aquesta malaltia admeten que la seva vida sexual va disminuir considerablement en el moment que van ser diagnosticades. Aquí exposem alguns dels efectes que l’esclerosi múltiple pot provocar en la intimitat sexual i solucions perquè no se’n vegi ressentida completament.

L’esclerosi múltiple afecta de manera directa la vida sexual de les persones que hi conviuen. En un gran nombre de casos, la pràctica de sexe desapareix de les seves vides o minva considerablement. Són diferents causes les que provoquen que la vida íntima de les persones amb EM es vegi perjudicada. Te les expliquem a continuació.

En primer lloc, cal destacar el deteriorament del sistema nerviós causat per l’esclerosi múltiple. De fet, els nervis són incapaços d’enviar correctament el desig sexual a través de l’espina dorsal a l’òrgan corresponent. D’aquesta manera, és possible que notis que el teu desig sexual desapareix.

Hi ha altres símptomes sense un origen i motiu clars, que repercuteixen en la intimitat sexual de les persones amb esclerosi múltiple. Així, doncs, és comú que notis poca sensibilitat en els òrgans sexuals i que tinguis problemes de lubricació i dificultats per arribar a l’orgasme.

Alguns efectes secundaris provocats per diferents símptomes de l’esclerosi múltiple poden suposar un obstacle perquè la teva vida sexual sigui satisfactòria. Aquest és el cas de la fatiga o els espasmes musculars, que provoquen cansament i dolor, i per això, dificulten el desenvolupament normal de la teva vida íntima.

Un altre obstacle derivat dels símptomes de l’esclerosi múltiple té a veure amb la incontinència de la bufeta, que et pot provocar situacions incòmodes, i causar-te inseguretat.

A tot això, cal afegir els dificultats de caràcter psicològic relacionats amb la depressió i la inseguretat que pot patir una persona quan se li diagnostica esclerosi múltiple.

Si tens EM pots perdre la confiança i l’interès per la teva vida íntima. En altres paraules, la imatge que tens de tu mateix canvia per complet, i deixes de veure’t com ésser sexual, cosa que també pot passar a la teva parella.

El primer pas per trobar una solució davant aquest afer és demanar consell al metge o, fins i tot, parlar amb altres persones del tema, de manera natural. Et pots unir a un grup d’ajuda o anar a un psicòleg especialista en aquest tipus de qüestions, ja que pot suposar un gran suport perquè la teva vida íntima no es vegi afectada.

Els tractaments mèdics poden ajudar a pal·liar certes dificultats amb què et pots trobar. Per exemple amb medicaments per calmar el dolor i els espasmes musculars o també amb l’ajuda d’algun fàrmac estimulant com el Viagra o l’ús de lubricant i vibradors per superar la manca de sensibilitat i estimular els òrgans sexuals.

Cal tenir en compte que la millor solució és, sempre, mantenir una actitud positiva davant de la qüestió i comunicar-te de manera natural amb la teva parella, parlant i experimentant perquè la vida sexual no se’n ressenti.

Font d’informació:

Hechos básicos sobre la esclerosis múltiple. Los problemas sexuales. Sociedad Nacional de Esclerosis Múltiple. 1998 [accés 21 de novembre de 2012]. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-Sobre-los-Problemas-Sexuales.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!