Recerca per saber més de l’EM i la covid-19

El cap de Neurologia de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida lidera un estudi per saber si la covid-19 aumenta la probabilitat de brots en l’EM

Luis Brieva, cap de neurologia de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida
La recerca per saber més sobre la covid-19 i l’esclerosi múltiple està liderada pel cap de secció de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Luis Brieva, i compta amb un finançament de 40.000 euros de l’Institut de Salut Carlos III.

L’aparició de la covid-19 ha generat la necessitat de saber més sobre l’esclerosi múltiple en relació al coronavirus. L’estudi  que lidera el doctor Luis Brieva pretén respondre les següents preguntes:

 • La covid-19 augmenta la probabilitat de brots en pacients amb esclerosi múltiple que segueixen tractament?
 • Hi ha algun tractament en particular usat en l’esclerosi múltiple que hem d’evitar a hores d’ara?
 • Hi ha algun tractament que podria servir com a teràpia pont fins que passi la pandèmia?

Per respondre a aquestes preguntes s’ha dissenyat un estudi prospectiu, multicèntric que recull mostres seriades (en els temps basal, 3, 6 i 12 mesos) de pacients tractats amb qualsevol fàrmac modificador de la malaltia utilitzat en l’EM amb independència que es tracti d’una forma en brots o progressiva.

Intentant coincidir amb les analítiques que corresponen a cada pacient com a part del monitoratge del seu tractament s’extreu un tub de plasma i un sèrum addicionals en què es determina la presència o absència d’anticossos contra la SARS-Cov-2, que és el virus que produeix la covid-19. Així mateix s’avalua un perfil de citocines per conèixer el funcionament de el sistema immunològic, si està més o menys actiu, si funciona millor o pitjor, tant des del punt de vista de la protecció contra l’EM com de la covid-19.

El doctor Luis Brieva ha avançat que en poques setmanes s’analitzaran els primers 200 pacients per obtenir dades de seroprevalença. És a dir quin percentatge de pacients en tractament per EM ha passat ja la infecció, tot i no saber-ho. El percentatge d’infectats en la població estudiada donarà una primera idea i donarà les primeres pistes per saber si aquesta prevalença és diferent respecte a la població general de la mateixa comunitat i entre comunitats.

Passar la covid-19 augmenta el risc de brots?

Amb això es tractarà de discernir l’efecte de la pròpia EM (malaltia autoimmune) o del tractament utilitzat en l’EM (immunomoduladors / immunosupressors) sobre la possibilitat d’adquirir la covid-19. Durant un any es farà seguiment i es detectaran seroconversions, és a dir canvi d’estatus de negatiu a positiu en el test d’anticossos contra el virus. Aquesta dada ajudarà a saber si hi ha relació amb l’activitat de l’esclerosi múltiple, és a dir si passar la covid-19 augmenta el risc de brots.

La possibilitat de disposar de dades prèvies a una possible vacuna ens donarà l’oportunitat d’avaluar l’efecte de la mateixa, des del punt de vista clínic i immunològic. En els pacients que la rebin es podrà comparar l’evolució de l’EM abans i després de la vacuna”, explica el neuròleg que lidera l’estudi.

La recerca de la covid-19 pot obrir nous camps de recerca de l’EM?

El doctor Luis Brieva matisa que tot  i que hi ha virus implicats en l’etiologia de l’esclerosi múltiple com el virus Epstein Bar, no s’ha publicat cap cas d’EM causada per la covid-19. “El sistema immunològic dels pacients amb EM tractats amb fàrmacs immunomoduladors o immunosupressors està enmig d’una ‘tempesta perfecta'” afirma i explica que d’una banda, el sistema immunològic dels pacients amb EM ja està alterat amb una pèrdua de tolerància a estructures pròpies, el sistema nerviós central.  D’altra banda, diu, tots els pacients amb EM tractats prenen fàrmacs que modulen o disminueixen qualitativa i /o quantitativament l’activitat de el sistema immunològic. “En general l’efecte dels fàrmacs de l’esclerosi múltiple sobre el sistema immunològic afavoreix en major o menor mesura les infeccions, generalment banals però en el cas d’alguns fàrmacs produeixen un risc d’infeccions específiques precisant un monitoratge per a la seva prevenció. Si la covid-19 és una d’aquestes infeccions o no aquesta és una pregunta que també tractarem de contestar.” afirma Brieva.

El neuròleg recorda que alguns dels fàrmacs utilitzats en l’esclerosi múltiple tenen un potencial antiviral com l’interferó o la teriflunomida. També alguns dels fàrmacs utilitzats en la fase més agressiva de la covid-19 són immunosupressors similars als que s’utilitzen en l’esclerosi múltiple com el tocilizumab. Per tant, assenyala “convé ser prudents a l’hora d’emetre judicis sobre els efectes beneficiosos o perjudicials d’un determinat fàrmac utilitzat en l’EM i es necessita generar coneixement amb estudis d’aquest tipus per poder aconsellar als nostres pacients tractats amb més evidència científica de la qual avui tenim.”

Moltes persones amb EM de Lleida

La recerca es desenvolupa en col·laboració amb el servei d’Immunologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i vint centres més, entre els quals hi ha l’Hospital de Figueres, el Josep Trueta/Santa Caterina de Girona, el Moisès Broggi, Sant Joan de Reus, Taulí de Sabadell, l’Hospital del Mar, el Clínic, Verge de la Cinta de Tortosa i Santa Creu i Sant Pau.
 
Fins ara, la majoria dels pacients que participen a l’estudi, 160, procedeixen de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. No obstant, altres centres han reclutat pacients i en aquest moment més de 200 persones col·laboren en l’estudi, una xifra que tendirà a augmentar.No hi ha un límit de pacients que puguin accedir a l’estudi. L’ajuda sol·licitada al ministeri és per als primers 300 pacients però Luis Brieva segueix buscant finançament per ampliar-ne el nombre i tenir una mostra representativa de tots els tractaments disponibles en EM.

5 comentaris

 1. Mari ha dit:

  Bona nit sóc una pacient amb em podria participar amb aquest estudi??

  1. Fundació Esclerosi Múltiple ha dit:

   Hola Mari no sabem a quin hospital et porten però si pertanys a algun dels hospitals que participen a l’estudi pots parlar amb el teu neuròleg i dir-li que t’agradaria prendre-hi part.

 2. Josepa Martin ha dit:

  Mutua de Terrassa no participa en cap estudi?

  1. Fundació Esclerosi Múltiple ha dit:

   Hola Josepa, sí que hi participa!

 3. Pilar ha dit:

  Bon día,
  soc pacient de Vall d’Hebron. Podría participar en l’estudi?
  Gràcies
  Pilar

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!