Quins són els símptomes de l’esclerosi múltiple?

Els símptomes de l’esclerosi múltiple poden ser molt diferents. El tipus de símptoma i la seva evolució dependrà de la persona, de la localització de les lesions i de si es tracta d’esclerosi múltiple remitent-recurrent o d’una de les formes progressives. Per a cada símptoma hi ha diferents tipus de tractaments.

Els símptomes d’esclerosi múltiple (EM) varien d’una persona a una altra. Així, cadascú evolucionarà de diferent manera en funció de l’àrea danyada i de la capacitat de recuperació del seu organisme. D’altra banda, la manera en què es presentin i evolucionin els símptomes dependrà del tipus d’EM: si és remitent-recurrent o alguna de les formes progressives.

Símptomes de l’esclerosi múltiple remitent-recurrent (EMRR)

Les persones amb EMRR tindran els símptomes en episodis o brots. Aquests brots poden durar dies, setmanes i fins i tot mesos, i variaran d’un episodi a un altre segons la zona del sistema nerviós central danyada. Així, un cop transcorregut el període d’inflamació aguda dels símptomes, aquests solen millorar encara que en alguna ocasió poden deixar seqüeles.

Alguns dels símptomes que poden aparèixer durant els brots són:

  • Problemes de visió: visió borrosa o doble, dolor amb els moviments oculars.
  • Debilitat a les extremitats
  • Adormiment o formigueig dels braços, cames, tronc del cos o la cara.
  • Dolor
  • Problemes d’equilibri
  • Incontinència

Símptomes més freqüents en les formes progressives d’esclerosi múltiple

En l’EM primària progressiva (EMPP) EM secundària progressiva (EMSP), els símptomes anteriorment esmentats, especialment els relacionats amb la força motora i la destresa per caminar, apareixen de forma progressiva.

Els símptomes relacionats amb el dany neurològic, encara que poden aparèixer des de l’inici, solen tenir lloc a mesura que la malaltia avança. D’aquesta manera, alguns d’aquests símptomes poden ser espasmes, rigidesa en els músculs (espasticitat), problemes de memòria o de concentració, sexuals i incontinència urinària. Un altre símptoma molt comú en l’esclerosi múltiple és la depressió, relacionada sovint amb el diagnòstic de la malaltia. També la fatiga, entesa com un cansament físic o mental excessiu, també és un dels símptomes més comuns i molestos. Molt freqüentment s’agreuja al final de la tarda i pot arribar a dificultar l’activitat física o mental.

Lleus o greus

Tots els símptomes de l’esclerosi múltiple poden ser lleus o greus, breus o persistents. Igualment, es pot produir un empitjorament dels símptomes amb els canvis de temperatura (especialment amb l’activitat física, la febre i la llum solar) i l’estrès.

Per abordar els símptomes existeixen diferents tipus de tractaments i la rehabilitació. Pots consultar sobre cada un dels possibles símptomes en aquest enllaç.

 

 

Revisat per: Patricia Mulero Col·legi de Metges de Catalunya (colegiada nº51.938)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!