Què són els axons neuronals i la seva funció

El dany que causa l’esclerosi múltiple impedeix que els axons neuronals transmetin bé els senyals elèctrics, cosa que pot provocar una gran varietat de símptomes.

Les neurones són molt importants per conèixer el funcionament de l’esclerosi múltiple, ja que la malaltia provoca que el sistema immune ataqui la mielina, la coberta protectora que envolta aquestes cèl·lules nervioses. No obstant això, també cal entendre com una neurona es divideix en diferents parts, entre elles els axons, i com l’EM pot afectar-los.

 

Com funcionen els axons neuronals

Cada neurona té un axó, una mena de mànega que s’encarrega, en essència de transportar els senyals elèctrics d’un punt a un altre. Segons el tipus de neurona, els axons poden mesurar des d’un mil·límetre fins a més d’un metre, com en el cas de les que se situen a la medul·la espinal.

Aquest “conducte” és la via per la qual els impulsos elèctrics es comuniquen des del centre de la neurona fins a la part del sistema nerviós a què està destinada el missatge. Per protegir aquesta transmissió, com si fos el recobriment d’un cable, trobem la mielina, una substància greixosa que separa l’interior dels axons de l’exterior.

Com impacta l’esclerosi múltiple als axons

Durant un brot, l’esclerosi múltiple provoca una inflamació als nervis que debilita i destrueix la mielina, la proteïna que recobreix els axons. Aquest procés es coneix com a desmielinització: quan un missatge passa per un nervi desmielinitzat, aquest missatge es retarda o bloqueja.

El sistema nerviós central controla multitud de processos a tot el cos, de manera que quan els nervis es fan malbé poden aparèixer multitud de símptomes. A l’esclerosi múltiple, alguns dels més habituals són la fatiga, sensacions alterades a la pell (entumiment, formigueig…), problemes d’equilibri o problemes a la vista, entre d’altres.

 

Es poden reparar els danys al sistema nerviós?

La remielinització és el procés pel qual el cos pot reparar la mielina danyada després d’una exacerbació de la malaltia. Aquesta nova mielina sol ser més fina que l’anterior, i per això els missatges que es transmetin per aquests nervis afectats poden ser més lents.

En les primeres etapes de l’esclerosi múltiple es pot donar la remielinització, però la reiteració de brots pot fer que, amb el temps, no es pugui produir més mielina, cosa que deixa els axons més vulnerables. El sistema nerviós central pot sobreposar-se a alguns d’aquests danys redirigint els senyals nerviosos, el que es coneix com a plasticitat.

Si l’àrea malmesa és massa gran, poden aparèixer símptomes que no milloren amb el temps. La remienilització i la neuroprotecció són dos focus de recerca per al desenvolupament de nous tractaments per l’EM. Alguns projectes investiguen la reparació de mielina, cosa que podria suposar restaurar els nervis danyats i, per tant, recuperar funcions.

 

Referències

Nerve cells (neurons). MS Trust. Disponible en: https://mstrust.org.uk/a-z/nerve-cells-neurons

Axons: the cable transmission of neurons. Queensland Brain Institute – University of Queensland. Disponible en: https://qbi.uq.edu.au/brain/brain-anatomy/axons-cable-transmission-neurons

​¿Qué son los axones de las neuronas? Psicología y Mente. Disponible en: https://psicologiaymente.com/neurociencias/axones

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!