Què hem de fer si un dels nostres treballadors pateix EM?

L’esclerosi múltiple és una malaltia que acostuma a manifestar-se entre els 20 i els 40 anys, sens dubte, el període més productiu de la vida laboral. Molts afectats prenen la decisió de continuar treballant durant molts anys, almenys fins que els símptomes ho fan insostenible. En el cas que tinguem responsabilitats en alguna empresa i tinguem treballadors al nostre càrrec que pateixin EM, el nostre paper serà molt important. Amb atencions molt senzilles i gens costoses, podem aconseguir que el treballador se senti plenament integrat i realitzat al seu lloc de treball.

Un dels principals problemes que presenta l’esclerosi múltiple és que és una malaltia totalment imprevisible. Tanmateix, molts afectats aconsegueixen gestionar els símptomes, fet que els permet continuar amb la vida laboral durant un període important de temps. Si som responsables d’alguna empresa on treballen persones que pateixin EM, hem de tenir en compte algunes consideracions, ja que el nostre paper és molt important per al seu desenvolupament professional. En primer lloc, cal recordar que l’esclerosi múltiple es pot controlar. Avui en dia existeixen fàrmacs i tractaments prou avançats com perquè el nombre de dies de baixa durant una crisi de símptomes es redueixi. Aquest és el principal motiu pel qual la majoria d’afectats decideix seguir treballant, almenys durant un important període de temps. Un altre factor que hem de considerar és l’enorme variabilitat de l’esclerosi múltiple.
Els símptomes més durs per al pacient solen aparèixer durant determinats períodes de temps i són fluctuants. Per a molts d’ells existeix un tractament clínic. Per als que no, haurem de considerar seriosament facilitar-li la vida al treballador, oferint-li alguns avantatges addicionals al seu lloc de treball.
Es tracta de garantir-li la comoditat en instal·lacions adaptades a la seva anatomia, o que treballi amb una temperatura adequada. Serà l’afectat qui ens faci els suggeriments que corresponguin, ja que ell és el principal coneixedor de les seves necessitats. Així, doncs, per exemple, és probable que necessiti més descansos curts, ja que aquesta és una bona manera d’aplacar la fatiga pròpia de qui pateix esclerosi múltiple. En tot cas, és probable que no requereixi la mateixa quantitat de descansos cada dia. De fet, la fatiga de l’EM és més complexa que en d’altres afeccions, i l’esforç personal no és suficient per vèncer-la. Finalment, el factor humà i la comprensió són molt importants. El treballador ha de tenir exactament les mateixes oportunitats de formació i ascens que les que tenia abans del diagnòstic. També haurem de gestionar la comprensió de la resta de companys. Alguns poden no saber ben bé com afrontar la situació, i fins i tot tenir por de ser massa servicials. En cas de dubte, tant l’empresa com el treballador pot contactar amb la Fundació Esclerosi Múltiple. Font d’informació: Información para los Empleadores. Cuestiones de Trabajo. Sociedad Nacional de Esclerosis Múltiple. 2008 [accés 21 de novembre de 2012]. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-Informacion-Para-Empleadores.pdf
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!