Què és l’Escala Kurtzke?

L’Escala de l’Estat d’Incapacitat Ampliada de Kurtzke (EDSS per les seves sigles en anglès) és la més utilitzada per avaluar la situació funcional de les persones amb EM. Aquesta escala té en compte la discapacitat d’acord a vuit sistemes funcionals.

Determinades per exàmens neurològics, les valoracions van del 0 al 10, essent 0 un estat normal de salut i 10 la mort per EM, que poques vegades passa. Encara que es basi en la capacitat de la persona per caminar, també mesura l’afectació de 8 sistemes funcionals:
  • Funció piramidal: l’EM pot afectar a la mobilitat de les quatre extremitats. En els primers graus de l’escala, pot detectar-se mínima parèsia d’una extremitat, és a dir, l’absència parcial de moviment voluntari d’algun grup muscular. A mesura que el nivell d’afectació de l’EM augmenta, la parèsia pot agreujar-se i afectar a d’altres extremitats. El grau més elevat és la tetraplegia, que és la paràlisi de les quatre extremitats.

  • Funció cerebel·losa: la manca de coordinació és un símptoma freqüent de l’EM. Pot tractar-se d’una atàxia lleu o d’una incapacitat per realitzar moviments coordinats. En última instància, la tetraplegia impedeix valorar aquesta funció.

  • Funció tronc cerebral: l’EM pot afectar la parla i la deglució. La persona amb la malaltia pot patir una afecció lleu o, en el cas més greu, ser incapaç d’articular paraula (anàrtria) o tenir dificultats per empassar (disfàgia).
  • Funció mental: l’alteració de l’humor pot ser un símptoma de l’EM. En cas d’empitjorament, les funcions mentals superiors es veuran afectades. La forma més greu de la disminució de la funció mental és la demència o la síndrome cerebral orgànic crònic greu.
  • Funció sensitiva: la pèrdua de la sensibilitat tàctil, algèsica o artrocinètica pot augmentar amb l’empitjorament de l’EM. El cas més sever és la pèrdua de la sensibilitat per sota del cap.
  • Funció visual: l’EM pot provocar la pèrdua d’agudesa visual. L’OMS considera que una visió menor de 20/60 és una visió baixa.
  • Funció intestinal: els problemes intestinals poden derivar en la pèrdua de la funció intestinal voluntària.
  • Funció vesical: l’afectació de la funció vesical pot començar per una lleugera disfunció urinària. En cas d’agreujament, el pacient necessitarà sondatge. L’últim grau és la pèrdua de la funció vesical.

Escala de Kurtzke 
Què és l'Escala Kurtzke?
 
Cal dir que calcular el grau de la malaltia amb la EDSS és difícil, utilitza regles complicades per mesurar els resultats dels exàmens neurològics i per convertir-los en puntuacions en aquest sistema. No obstant això, és important conèixer-la com a sistema d’estudi i anàlisi de l’esclerosis múltiple i la seva evolució en cada persona afectada.

Accés al document original:

Kurtztke EDSS Scale https://overcomingms.org
Disponible a: https://overcomingms.org/ms-a-to-z/ms-encyclopedia/kurztke-edss-scale/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!

Cistella
  • No hi ha productes a la cistella.