Quan la pèrdua de sensibilitat és un símptoma de l’esclerosi múltiple

L’entumiment, el formigueig o la sensació de picor són alteracions de sensibilitat molt habituals en l’esclerosi múltiple i, encara que solen ser lleus, el tractament és complex.

La pèrdua de sensibilitat o entumiment de certes zones del cos és un símptoma habitual de l’esclerosi múltiple. Sol donar-se sobretot a les extremitats (mans i cames) o a la cara i, per a moltes persones, és un dels primers símptomes que apareixen.

Aquest tipus de sensació alterada pot tenir un impacte molt variable, ja que pot ser lleu o interferir amb activitats de la vida diària. Per exemple, si es tenen els peus molt entumits, pot dificultar l’acció de caminar, o si es té la mà entumida, pot costar més sostenir objectes amb seguretat.

 

Com se sent la pèrdua de sensibilitat de l’esclerosi múltiple

L’entumiment que provoca l’esclerosi múltiple sol sentir-se com si una part del cos es quedés “adormida” o com si s’estiguessin clavant petites agulles a la pell. En l’EM, aquesta sensació dura més temps i pot passar a qualsevol part del cos.

Encara que “entumiment” i “formigueig” són els conceptes més usats, aquestes sensacions formen part dels símptomes sensorials anomenats parestèsies. Altres termes que es poden emprar per descriure aquestes sensacions són:

 • Pessigolleig.
 • Picor.
 • Més frescor a l’àrea afectada.
 • Dificultats per fer servir l’extremitat afectada.
 • Sensació que alguna cosa es mou per sota la pell.

 

Quins problemes causa la pèrdua de sensibilitat

L’impacte de la sensibilitat alterada depèn de la zona del cos on es manifesti i pot afectar el dia a dia de les persones amb esclerosi múltiple:

 • Als peus: pot generar problemes per caminar o per mantenir l’equilibri durant la marxa.
 • A les mans: poden aparèixer dificultats per sostenir objectes o fer accions de precisió com escriure.
 • Als genitals: pot derivar en problemes per mantenir relacions sexuals.
 • A la cara o la llengua: pot crear problemes per parlar, beure, menjar o detectar la temperatura del menjar.

A més, aquest tipus de sensacions poden afectar la qualitat del son, ja que símptomes com el pessigolleig o la picor poden impedir que s’agafi el son o despertar-nos enmig de la nit. Això pot fer que altres símptomes de l’esclerosi múltiple s’agreugin, com ara la fatiga o els trastorns de l’estat d’ànim.

 

Quin és el tractament per als problemes de sensibilitat?

No hi ha medicaments específics per tractar l’entumiment, però per sort la majoria de casos de sensacions alterades són lleus, no causen discapacitat significativa i acostumen a anar i venir. No obstant això, també poden tornar de manera periòdica o mantenir-se en el temps.

Si tenim algun problema de sensibilitat que ens preocupi, el millor és consultar amb un professional sanitari que ens pugui orientar i avaluar el nostre cas. Algunes opcions que es poden presentar són:

 • Medicació: alguns medicaments poden servir per alleujar símptomes com el dolor o la picor que provoquen els trastorns sensorials, però sempre cal un assessorament individualitzat per part de professionals.
 • Fisioteràpia i teràpia ocupacional: símptomes com l’entumiment o la manca de sensibilitat poden dificultar alguns moviments, així que els professionals especialitzats ens poden guiar i assessorar sobre tècniques específiques per recuperar la mobilitat o per gestionar les activitats del dia a dia.
 • Canvis d’hàbits: de vegades, canviar alguns hàbits pot reduir l’impacte d’aquest tipus de problemes sensorials. Per exemple, si els trastorns apareixen quan l’ambient és molt càlid, es poden evitar els entorns de molta calor.
 • Exercici: alguns estudis indiquen que l’activitat física pot ajudar a reduir les parestèsies i la fatiga, així com millorar l’estat d’ànim.

 

Referències

MS Symptoms & Signs of MS. National MS Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Numbness#:~:text=Numbness%20of%20the%20face%2C%20body,use%20the%20affected%20body%20part.

Numbness. Multiple Sclerosis Association of America. Disponible a: https://mymsaa.org/ms-information/symptoms/numbness/

Numbness and Tingling With MS. Verywell health. Disponible a: https://www.verywellhealth.com/numbness-tingling-in-ms-2440806

How to Manage Numbness, Tingling, and Other Sensory Symptoms of MS. Everyday Health. Disponible en: https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/symptoms/managing-sensory-symptoms-multiple-sclerosis/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!