Pot la música ajudar a protegir el cervell en l’esclerosi múltiple?

Ser músic o tocar instruments durant molts anys podria ser un factor que ajudés a les persones amb esclerosi múltiple a prevenir el deteriorament cognitiu.

La música provoca una gran quantitat d’estímuls cerebrals que poden influir en el nostre estat d’ànim, nivell d’estrès i funcions cognitives. A més, és una eina que es pot fer servir dins de les teràpies per millorar els dèficits que pot provocar l’esclerosi múltiple: les intervencions musicals es poden aplicar com a eina complementària per tractar la depressió, millorar els canvis d’humor o incrementar el funcionament cognitiu.

A més, els músics i les persones que porten anys tocant instruments poden tenir més protecció davant l’envelliment cerebral. Un estudi publicat a la revista Brain Sciences indica que ser músic podria evitar els danys a la matèria blanca del cervell, fet que podria frenar el deteriorament cognitiu en malalties com l’esclerosi múltiple.

 

La importància de la reserva cognitiva

Les alteracions cognitives són un dels símptomes comuns a l’esclerosi múltiple. Els problemes de memòria, la disminució de l’atenció, la fatiga mental o la reducció de la velocitat de processament d’informació són alguns exemples d’aquests símptomes.

Per tal de prevenir i reduir el deteriorament cognitiu, potenciar i cuidar la reserva cognitiva és molt important. La reserva cognitiva és la suma i acumulació de l’experiència i l’estimulació de les capacitats mentals al llarg de la vida. És com un capital mental que, com més gran sigui, més ens ajudarà a compensar els problemes que puguem tenir.

No podem dir que la reserva cognitiva actuï com un antídot per prevenir malalties cerebrals ni que eviti l’envelliment neuronal, però sí que és un factor que contribueix a fer un cervell més fort.

Aquesta reserva es pot potenciar i cuidar de diferents formes. Algunes activitats d’enriquiment intel·lectual, com la música, ajuden a protegir el cervell a llarg termini, en combinació amb altres opcions com una dieta saludable i una rutina d’exercici.

La reserva cognitiva és la suma i acumulació de l’experiència i l’estimulació de les capacitats mentals al llarg de la vida.

 

Beneficis de tocar música en el cervell

Amb l’edat, la salut de diverses regions del cervell (incloent-hi moltes àrees de matèria blanca) tendeix a deteriorar-se a conseqüència dels processos d’envelliment. Aquest deteriorament es considera clau per explicar per què les malalties neurodegeneratives són més habituals entre les persones grans.

A l’estudi de Brain Sciences, els investigadors van examinar les imatges per ressonància magnètica del cervell de diversos músics d’entre 20 i 67 anys que havien començat a tocar instruments des de la seva infància. En les regions cerebrals més associades a la música, aquestes persones tendien a mostrar una millor salut de la matèria blanca en edats més avançades.

Estudis com aquests poden ser útils per comprendre els mecanismes de deteriorament que afecten el processament cognitiu. D’aquesta manera, es podran desenvolupar teràpies més eficaces per reduir els trastorns cognitius en malalties com l’esclerosi múltiple i disposar de més eines per realitzar els tractaments adequats i com més enriquidors millor.

 

Referències

Being a Lifelong Musician Could Delay Multiple Sclerosis, Study Suggests. Multiple Sclerosis Newstoday. Disponible a: https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2022/01/04/being-lifelong-musician-may-protect-brain-damage-aging/?cn-reloaded=1 [Accés: 03/03/2023]

Effects of Lifelong Musicianship on White Matter Integrity and Cognitive Brain Reserve. Brain Sciences, Vol. 11(1). Disponible a: https://www.mdpi.com/2076-3425/11/1/67/htm [Accés: 03/03/2023]

Revisat per: Mònica Nieves, psicòloga i directora del Centre Neurorehabilitador de la Fundació Esclerosi Múltiple a Lleida.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!