Persones famoses amb esclerosi múltiple

Et presentem algunes de les persones més reconeixibles que han decidit explicar que tenen esclerosi múltiple i compartir la seva experiència amb la malaltia.

L’esclerosi múltiple és una malaltia neurològica amb la qual conviuen més de 2,8 milions de persones al món, la majoria diagnosticades entre els 20 i els 40 anys. A l’EM se la coneix també com la “malaltia de les mil cares”, ja que els símptomes i la intensitat poden ser molt diferents d’una persona a una altra.

A més, molts dels símptomes de l’esclerosi múltiple, com ara la fatiga o el dolor, són “invisibles” o no són fàcils de comprendre a simple vista. És per això que, fins i tot avui dia, l’EM no sempre té la visibilitat que necessita a la societat.

Algunes persones famoses amb esclerosi múltiple i que la coneixen de prop poden jugar un paper molt important en la visibilització i la conscienciació. Aquestes són algunes figures reconeixibles amb EM.

 

Mireia Boya

Mireia Boya entrevista esclerosi múltiple

Aquesta activista, ambientòloga i política catalana va explicar que tenia esclerosi múltiple el 2020, quan va publicar “Trencar el silenci”, un llibre sobre la seva vida política i personal. El seu objectiu també era visibilitzar i ajudar a normalitzar la malaltia.

A la seva entrevista per a la Fundació Esclerosi Múltiple, Boya explica com va rebre el diagnòstic després d’una època d’estrès que va fer que es replantegés les coses i canviés la seva mentalitat respecte a les seves prioritats.

 

Bob Pop

Roberto Enríquez Higueras, més conegut com a Bob Pop, és escriptor, actor, guionista i col·laborador de televisió en programes com Late Motiv. Un dels seus darrers treballs ha estat la sèrie “Maricón perdido”, que guionitza i protagonitza i que ha estat guardonada amb diversos premis.

El 2019, va declarar que tenia esclerosi múltiple durant la seva secció dins de Late Motiv. El diagnòstic li va arribar amb 20 anys i, en els darrers anys, la seva EM ha passat a ser progressiva. La seva experiència amb l’EM, entre altres temes, es reflecteix a la seva sèrie.

 

María Pombo

La influencer i dissenyadora María Pombo compta amb gairebé 3 milions de seguidors a Instagram. El 2020, va confirmar que havia estat diagnosticada d’esclerosi múltiple després d’anar al metge a causa d’uns “estranys” formiguejos pel cos.

A Pombo, el diagnòstic li va arribar mentre estava embarassada del seu primer fill tot i que, segons explica, feia anys que bregava amb els símptomes. La influencer ha afirmat que la malaltia “no la defineix” i que fa la seva vida normal fins que “no la pugui fer”.

 

Bruno Cardeñoso

El periodista i escriptor Bruno Cardeñoso dirigeix ​​i presenta des del 2007 el programa “La Rosa de los Vientos” a Onda Cero, juntament amb Silvia Casasola. El 2019 va publicar una carta oberta detallant que feia uns anys havia estat diagnosticat amb esclerosi múltiple.

Cardeñosa recull la seva experiència amb la malaltia a “La vida se torció”, un llibre on narra el seu dia a dia des del diagnòstic.

 

Selma Blair

L’actriu nord-americana Selma Blair és coneguda pels seus papers a Hellboy, Una rossa molt legal o Intencions perverses. El diagnòstic li va arribar el 2018 i des de llavors l’EM li ha afectat la parla i la mobilitat d’una cama.

Blair va estrenar el 2021 un documental narrant la seva vida amb esclerosi múltiple. A la gala dels Emmy del 2022, va rebre una gran ovació pels seus anys de lluita per visibilitzar aquesta malaltia.

 

Christina Applegate

La protagonista de la sèrie de Netflix Dead to me va revelar el 2021 que tenia esclerosi múltiple i va descriure el procés de la seva malaltia com “un camí difícil”.

En entrevistes ha explicat que “mai no acceptarà” la malaltia, però sí que ha après a viure amb ella. Des del seu diagnòstic, ha volgut contribuir a visibilitzar la seva malaltia a través de les xarxes.

2 comentaris

  1. Rafael Sanchez Mellado ha dit:

    Quisiera saber si con EM Rr podemos tener problemas de temperatura por brote en el hipotálamo debido que me he llevado tres días con temblores por baja T°

    1. FEM ha dit:

      Hola Rafael,

      Efectivamente, puede darse el caso en que la EM haya causado una lesión en la parte del cerebro que controla o responde a la temperatura corporal. La termorregulación es liderada principalmente por el hipotálamo, el cual regula el aumento y disminución de la temperatura. En caso de duda, siempre es aconsejable consultar con el especialista que es quien dispone de nuestro historial médico y puede informarnos de forma personalizada.

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!