Onze assaigs clínics d’esclerosi múltiple en marxa

Els primers resultats d’aquests assaigs sortiran a final d’any i poden suposar un gir important en el tractament de l’EM

El dimarts 30 de maig va ser el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple. Amb motiu de la jornada s’han fet diverses conferències informatives i activitats per celebrar el dia. A continuació t’ho resumim:

Barcelona

Actualment, hi ha onze assaigs clínics d’EM en marxa i els primers resultats els tindrem a finals d’any. Si els resultats són positius, canviaran el tractament de les persones amb esclerosi múltiple. Ho va explicar el doctor Xavier Montaban, director del Cemcat i cap del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, en el marc de la jornada del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple.

Durant la jornada, el doctor va parlar de la molècula BTK -Tirosina Quinasa de Bruton-. Aquesta molècula, que pot penetrar al cervell i protegir-lo, podria frenar la discapacitat. La recerca actual treballa amb molècules per modificar la inflamació de l’esclerosi múltiple i aconseguir un paper neuroprotector.

Taula Rodona

La conferència informativa va començar amb una actuació de la coral del Cemcat i va incloure també una taula rodona centrada en quan l’EM avança. Irene Bolea, que té EM avançada, va dir que malgrat que l’esclerosi múltiple li ha generat una discapacitat important i li limita la mobilitat, manté la seva autonomia. Això li permet cuidar el seu fill de 3 anys i mig. Conrado Rodríguez, que és cuidador de la seva esposa amb EM, va matisar que més que cuidar, ell acompanya la seva parella. “Estem nadant junts i no podem parar” va dir.

El metge rehabilitador, Roger Meza, va explicar els serveis neurorehabilitadors que s’ofereixen des de la FEM i el Cemcat per a les persones que veuen com l’EM avança. També va detallar com s’actua davant la progressió de la malaltia, Núria Filló, terapeuta ocupacional, que va remarcar la importància del respecte i l’acompanyament en el procés fent ús de les nombroses eines que hi ha al mercat i que poden ajudar quan l’EM avança. Per últim, la treballadora social, Cristina Vetoret, va centrar-se en els ajuts existents. Va referir-se al paper que tenen les treballadores socials a l’hora de guiar les persones amb EM a moure’s pel terreny de la burocràcia. El debat va ser moderat per la directora de la FEM, Rosa Masriera, que va posar l’accent en la necessitat de cuidar-se i mantenir una vida autònoma el màxim de temps possible.

Referències: https://www.elperiodico.com/es/sanidad/20230529/nuevos-farmacos-vacuna-esclerosis-multiple-88063972

Girona

El Dia Mundial de l’EM es va celebrar per primera vegada a les noves instal·lacions de la FEM a Salt. Allà, la directora del centre de Salt, Montse Prats, acompanyada de la treballadora Social, Mar Domènech, i la fisioterapeuta, Carla Planas, va explicar la filosofia de la FEM Girona. La FEM de Girona pretén l’acompanyament, el benestar i empoderament de la persona amb EM. Per aconseguir-ho ofereix nous serveis que ja comencen aquest mes. Prats també va detallar el nou conveni amb la Fundació Salut Empordà, que possibilitarà fer neurorehabilitació a l’Hospital de Figueres els dijous.

A la conferència informativa hi va participar el Dr. Lluís Ramió-Torrentà, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Josep Trueta i Hospital Santa Caterina. El doctor va llançar un missatge optimista sobre els nous tractaments i els avenços en EM, ja que hi ha avenços i recerca, millores en el diagnòstic precoç i cada vegada es coneixen millor els mecanismes biològics de la malaltia.

En recerca, també es va referir a la molècula BTK -Tirosina Quinasa de Bruton-. A més va anunciar que passat l’estiu hi haurà una nova màquina de ressonància magnètica, la RM 3T, a l’Hospital de Santa Caterina. Es tracta d’una ressonància molt més precisa i que dona una informació més fiable en malalties com l’EM o l’epilèpsia.

D’altra banda, va explicar que fins ara es creia que l’aparició de la discapacitat estava vinculada als brots. Tanmateix, recentment s’ha descobert que hi ha persones amb esclerosi múltiple que tenen una progressió independent d’aquests brots, és el que s’anomena PIRA. 

Per això, va dir, hi ha persones amb EMRR que noten que perden capacitats sense tenir brots. Per últim, va remarcar que igual que són importants els tractaments en EM, també ho és cuidar-se i tenir estils de vida saludables.

 Reus

Dia Mundial Esclerosi Múltiple Reus

A Reus el Dia Mundial es va celebrar amb un doble acte. Un engalanament de l’exterior del Centre Neurorehabilitador Mas Sabater al matí, que va comptar amb una actuació de la violinista Astrid Torrente i un pica-pica. 

A la tarda, a l’Hospital Sant Joan de Reus es va fer una conferència informativa sobre esclerosi múltiple. Entre d’altres es va abordar el diagnòstic i tractament farmacològic, la monotorització clínica i l’alimentació.

Lleida

Dia Mundial de l'EM a Lleida

A Lleida, el Centre Neurorehabilitador de la FEM, Miquel Martí i Pol, va organitzar una jornada de portes obertes per mostrar la feina que fa. En un ambient informal, i en torns de mitja hora, es podia visitar el centre i parlar amb professionals, així com amb persones que actualment hi fan neurorehabilitació.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!