Nous tractaments disponibles per tractar l’esclerosi múltiple

Les noves opcions de medicació disponibles per a les persones amb esclerosi múltiple poden suposar una millora de la qualitat de vida i un retard en la progressió de la malaltia.

La recerca sobre nous tractaments per a l’esclerosi múltiple no s’atura. Els avenços científics sobre els tractaments modificadors de la malaltia (TME) permeten avançar en el desenvolupament de fàrmacs més eficaços i segurs que millorin la qualitat de vida de les persones amb EM.

Actualment, hi ha nombrosos assajos clínics en marxa amb l’objectiu de desenvolupar nous i millors medicaments. Aquestes són algunes de les novetats en l’aprovació i investigació de tractaments per a l’esclerosi múltiple dels últims mesos.

Tractaments per a esclerosi múltiple. Medicaments actuals

Medicaments orals per a l’esclerosi múltiple remitent-recurrent

Des de l’any 2021, l’ús del medicament ponesimod (Ponvory®) està aprovat per la Comissió Europea. Ara, aquest medicament ja està disponible a Espanya pel tractament de les formes recurrents d’esclerosi múltiple.

Es tracta d’un fàrmac d’alta eficàcia per al tractament precoç i, segons els estudis, pot arribar a reduir més d’un 30% la taxa anual de brots i un 56% el nombre de noves lesions (en comparació amb el tractament amb teriflunomida, un medicament ja aprovat). Funciona impedint que determinades cèl·lules immunes s’alliberin al torrent circulatori i penetrin al sistema nerviós central.

Un altre medicament en comprimits per al tractament de l’esclerosi múltiple remitent-recurrent recentment aprovat a Espanya és l’ozanimod (Zeposia®). A més de demostrar una reducció de la taxa anual de brots, també ha demostrat un efecte sobre el deteriorament cognitiu.

Els estudis han evidenciat que el ponesimod i l’ozanimod presenten una “alta seguretat i eficàcia” en pacients que encara no presenten danys cerebrals.

 

Teràpia dirigida a cèl·lules B autoadministrada a casa

Un altre tractament disponible per als pacients amb EM recurrent-remitent l’ofatumab (Kesimpta®), una solució injectable. La novetat més destacada d’aquest tractament és que permet l’autoadministració a casa, en comptes de fer a l’hospital o centres especialitzats, i que presenta una seguretat i eficàcia superiors a la de la teriflunomida.

Aquest medicament funciona unint-se a un epítop específic de la molècula CD20, que es troba a les cèl·lules B del sistema immune, i s’injecta una vegada al mes. El fàrmac s’ha demostrat eficaç per disminuir l’empitjorament de la discapacitat i la taxa anual de brots.

 

Futurs medicaments i medicaments en investigació

Tot i els avenços dels actuals medicaments disponibles, la investigació de nous fàrmacs que millorin les opcions actuals de les persones amb esclerosi múltiple no s’atura. Existeixen nombrosos estudis marxa o en procés de cercar candidats:

  • Evobrutinib: es tracta d’un fàrmac oral per a formes recurrents de l’EM que inhibeix l’enzim anomenat tirosina cinasa de Bruton, que juga un paper fonamental en el desenvolupament de cèl·lules B, que al seu torn juguen un paper clau en l’esclerosi múltiple. També podria tenir un efecte sobre la immunitat innata, el que podria tenir beneficis en la progressió de la malaltia.
  • Tolebrutinib: aquest medicament funciona també inhibint l’enzim tirosina cinasa de Bruton. Actualment, hi ha estudis en fase III avaluant el seu ús en les formes de l’EM recurrents, secundària progressiva i primària progressiva.
  • Fenebrutinib: aquest fàrmac, tot i que és similar als anteriors, s’està provant en formes recurrents de l’EM i en persones amb EM primària progressiva. Funciona actuant en les cèl·lules micròglies del cervell, fet que podria ajudar al fet que la progressió de la malaltia es freni. L’estudi denominat FENhance, que es troba en fase III, pretén avaluar l’eficàcia del fenebrutinib respecte a altres medicaments similars.
  • Masitinib: és un tractament experimental que també busca endarrerir la progressió de l’EM primària progressiva i secundària progressiva. El masitinib inhibeix l’activitat d’algunes cèl·lules del sistema immune, com els mastòcits, i els estudis recents indiquen que podria ser eficaç per reduir l’avenç de la malaltia.
  • Ublituximab: aquest fàrmac es focalitza en la proteïna CD20. Es tracta d’un medicament d’administració intravenosa amb dues dosis inicials seguides de dosis cada 24 setmanes. Estudis recents reflecteixen que les persones amb EM remitent recurrent tractades amb aquest fàrmac tenien una taxa de rebrots anual inferior als tractats amb teriflunomida.

La recerca permet que els medicaments disponibles per a les persones amb esclerosi múltiple siguin cada cop més eficaços i segurs. Tot i això, encara continua sent molt necessari apostar per aquestes investigacions, especialment en noves formes de tractament per a les formes progressives de l’EM, que no disposen del mateix nombre de fàrmacs o de la mateixa eficàcia que els disponibles per a les formes recurrents.

 

Referències

What’s New in MS Research – July 2022. Multiple Sclerosis Association of America. Disponible a: https://mymsaa.org/news/whats-new-in-ms-research-july-2022/

What’s New in MS Research – May 2022. Multiple Sclerosis Association of America. Disponible a: https://mymsaa.org/news/whats-new-in-ms-research-may-2022/

MS Treatment, Research & Care – Reflecting on a Year of Advancements. ECTRIMS. Disponible a: https://www.ectrims.eu/insights/ms-treatment-research-care-reflecting-on-a-year-of-advancements/

Nuevos tratamientos de la EM y qué puedes hacer para cuidarte. Fundació Esclerosi Múltiple. Disponible a: https://www.fem.es/es/nuevos-tratamientos-de-la-em-y-que-puedes-hacer-para-cuidarte/

Ponesimod ya está disponible en España para las formas recurrentes de esclerosis múltiple. Gaceta Médica. Disponible a: https://gacetamedica.com/investigacion/ponesimod-ya-esta-disponible-en-espana-para-las-formas-recurrentes-de-esclerosis-multiple/#:~:text=Ponesimod%20ya%20est%C3%A1%20disponible%20en%20Espa%C3%B1a%20para%20las%20formas%20recurrentes%20de%20esclerosis%20m%C3%BAltiple&text=Ponesimod%20(Ponvory)%20ya%20est%C3%A1%20disponible,(EMR)%20con%20enfermedad%20activa.

La píldora diaria de BMS marca un “antes y después” en esclerosis múltiple. Redacción Médica. Disponible a: https://www.redaccionmedica.com/secciones/industria/la-pildora-diaria-de-bms-marca-un-antes-y-despues-en-esclerosis-multiple-8237

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!