Més a prop de conèixer les causes de l’esclerosi múltiple?

Tot i que se sap que existeix una interacció entre factors genètics i ambientals, les causes exactes que activen l’esclerosi múltiple encara són desconegudes.

Avui en dia, encara es desconeix què causa l’esclerosi múltiple, però els estudis i les investigacions tenen algunes hipòtesis amb les quals treballen. El que es coneix fins ara fa pensar que és causada per una combinació de factors genètics i ambientals.

Encara queden molts detalls a investigar. Entendre exactament quins gens determinen l’aparició de l’EM i com les causes ambientals poden desencadenar-la és la tasca científica principal dels pròxims anys. Tanmateix, les darreres investigacions permeten obtenir una mica més de llum sobre aquestes causes.

 

Virus d’Epstein-Barr: causant de l’esclerosi múltiple?

Estudis recents relacionen les infeccions a causa del virus d’Epstein-Barr (el mateix que produeix la mononucleosi) com a estimulant perquè la malaltia es desenvolupi.

Això no obstant, tot i que existeix aquest vincle, el virus d’Epstein-Barr es dona en el 90-95% de la població espanyola, mentre que el nombre de persones amb EM a tot l’estat és d’unes 55.000 persones. Això mostra com tenir el virus no és necessàriament causa de la malaltia, ja que només desenvolupen EM una petita part dels infectats.

El que els científics han constatat és que infectar-se amb aquest virus sembla ser una condició necessària, però no suficient, per tenir esclerosi múltiple. Aquesta recerca obre la porta a futures investigacions que puguin estudiar possibles vacunes que previnguin l’EM.

 

Relació de l’esclerosi múltiple amb l’estil de vida

Per trobar la causa de l’EM en relació amb l’ambient s’estudien variacions geogràfiques i demogràfiques (edat, gènere, ètnia). L’esclerosi múltiple sembla donar-se més en àrees que estan més lluny de l’equador i en zones amb més diòxid de nitrogen, més CO₂ i més contaminació.

Determinats hàbits de la salut i l’alimentació podrien tenir un impacte determinant, tal com suggereixen diferents estudis recents. Alguns dels més destacats són:

  • La vitamina D: tenir uns bons nivells d’aquesta substància sembla minimitzar les possibilitats de tenir EM. Es tracta d’una vitamina que es pot ingerir, però la part més important que tenim a l’organisme la produeix el mateix cos. Un dels factors que ajuda a produir-la en bona quantitat és precisament la llum solar.
  • L’alimentació: alguns estudis evidencien que les dietes més riques en sal podrien afavorir l’aparició de malalties autoimmunes com l’EM. Un cop desenvolupada la malaltia, un consum elevat de sodi pot augmentar el risc de desenvolupar noves lesions.
  • El tabaquisme: hi ha una evidència creixent de què fumar pot jugar un paper rellevant en l’EM. Se sospita que el consum de tabac pot causar danys als teixits i també s’associa amb una progressió més ràpida de la malaltia.
  • L’obesitat: tenir obesitat durant la infància i l’adolescència, especialment en noies, sembla augmentar el risc de tenir EM, segons alguns estudis. L’obesitat també pot contribuir a la inflamació i a una major activitat de l’EM.

 

Referències

What Causes MS? National MS Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/What-is-MS/What-Causes-MS

Multiple Sclerosis: Hope Through Research. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Disponible a: https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Hope-Through-Research/Multiple-Sclerosis-Hope-Through-Research

El que sabem del virus Epstein-Barr i l’esclerosi múltiple. Fundació Esclerosi Múltiple. Disponible a: https://www.fem.es/el-que-sabem-del-virus-epstein-barr-i-lesclerosi-multiple/

Revisat per: Breogán Rodríguez Col·legi de Metges de Catalunya (col·legiat nº50.763)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!