Més a prop de conèixer les causes de l’EM?

Tot i que se sap que existeix una interacció entre factors genètics i ambientals, les causes exactes que activen l’EM no s’han descrit encara. Determinats hàbits de la salut i l’alimentació podrien tenir un impacte determinant, tal i com suggereixen diferents estudis recents.

Com poden incidir en l’aparició de l’esclerosi múltiple alguns factors com, per exemple, el tabaquisme? Se sospita que el consum de tabac contribuiria a activar determinades vies enzimàtiques que comporten la creació de determinades molècules tòxiques, amb capacitat de causar danys als teixits. Un altre factor que podria ser desencadenant de l’esclerosi múltiple és l’alimentació. Així, un estudi apunta que les dietes més riques en sal podrien afavorir la creació d’un glòbul blanc, conegut com a limfòcit Th17, que és un dels que causa més danys en un quadre d’EM. La mateixa investigació semblaria demostrar que les dietes salines més baixes els danys provocats per l’afecció no eren tan greus. Els nivells de vitamina D també es podrien tenir en compte com a un factor incident en l’EM. És una altra de les novetats que ha donat la investigació, ja que aparentment, tenir uns bons nivells d’aquesta substància minimitzaria les probabilitats de desenvolupar-la. Es tracta d’una vitamina que es pot ingerir, però la part més important que tenim a l’organisme la produeix el propi cos. Un dels factors que ajuda a produir-la en bona quantitat és precisament la llum solar. Així mateix, el mateix estudi també semblaria indicar que uns bons nivells de vitamina D també ajuden a que els brots de la malaltia siguin menys virulents, en cas que aquesta ja estigui desenvolupada. Les infeccions a causa del virus d’Epstein-Barr (el mateix que produeix la mononucleosi) també podrien ser un estimulant perquè la malaltia es desenvolupi. Segons un estudi que es va fer públic a la revista Neurology, les reaccions del sistema immunològic eren més violentes i imprevisibles. En conjunt, semblaria demostrat que els factor ambientals interactuen amb els genètics, provocant diverses de les reaccions que poden desencadenar un quadre clínic d’esclerosi múltiple. No obstant això, encara quedarien molts detalls per investigar. Conèixer amb exactitud quins gens determinen l’aparició de la malaltia i entendre determinades reaccions amb l’ambient serà la tasca científica dels propers anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

FUNDACIÓ PRIVADA PER A LA LLUITA CONTRA L'ESCLEROSI MÚLTIPLE és el Responsable del tractament de les dades personals de l'Interessat i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 de abril de 2016 (GDPR). Per informació del tractament consulti: https://www.fem.es/rgpd