Novetats en recerca del Congrés Europeu d’EM

Els resultats dels assaigs clínics i la recerca en la reparació de la mielina, els bacteris intestinals i les influències en l’estil de vida són alguns dels temes que es van tractar en l’últim Congrés Europeu d’Esclerosi Múltiple.

L’ECTRIMS és la conferència sobre recerca d’esclerosi múltiple de referència mundial. A l’última edició celebrada a Berlín hi van participar prop de 10.000 investigadors, metges i representants de la indústria de tot el món i es van realitzar més de 1.700 presentacions.

Moltes presentacions van mostrar resultats que evidencien que el tractament en fases molt inicials amb una teràpia modificadora de la malaltia té beneficis a llarg termini per controlar l’activitat de la malaltia, retardar l’acumulació de discapacitats i protegir la qualitat de vida. Diversos estudis també van informar sobre els esforços que s’estan realitzant per determinar com predir el curs i la progressió de la malaltia per prendre les millors decisions de tractament.

El Dr. Xavier Montalban del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) va informar sobre els primers resultats de l’ assaig d’evobrutinib de fase 2. Es tracta d’una teràpia oral dirigida a les cèl·lules B, però amb un mecanisme d’acció diferent al de l’Ocrevus. Evobrutinib inhibeix un enzim que redueix l’activació de les cèl·lules B i inhibeix les cèl·lules immunes anomenades micròglia, que s’han relacionat amb la progressió de l’esclerosi múltiple. En aquest estudi de 24 setmanes, el fàrmac va ser bastant ben tolerat i va reduir l’aparició de lesions cerebrals. Els resultats són prou clars per poder continuar la recerca.

Durant l’ECTRIMS diverses presentacions es van centrar sobre les diferències en l’aplicació dels Criteris McDonald 2017 actualitzats per al diagnòstic de l’esclerosi múltiple en comparació amb la versió anterior. La majoria dels estudis van informar que les actualitzacions permeten diagnòstics més ràpids i precisos, fet que suposa que el tractament es pugui començar a aplicar abans i evita l’acumulació de danys.

Així mateix, es van presentar els primers resultats de l’estudi “MS-SMART”, un assaig clínic innovador de fase 2 que va comparar tres teràpies neuroprotectores potencials per determinar la seva capacitat per disminuir l’atròfia cerebral en persones amb EM secundària progressiva. Van participar en l’estudi un total de 445 persones del Regne Unit. En aquesta prova cap de les teràpies mostrar la capacitat de disminuir la contracció cerebral. Si bé això és decebedor, sovint aprenem tant o més dels nostres fracassos com ho fem amb els nostres èxits.

 

Els estils de vida 

Cada vegada més la recerca se centra en com l’estil de vida, el benestar i l’activitat poden influir en una persona amb EM. Els estudis suggereixen que alguns d’aquests factors són modificables i abordar-los pot millorar la salut, la qualitat de vida i fins i tot el curs de la malaltia.

La Dra. Ellen Mowry de la Universitat Johns Hopkins de Baltimore i els seus col·laboradors van presentar un estudi en què van utilitzar les dades recopilades durant 5 anys per determinar si els nivells de vitamina D a la sang o l’obesitat van influir a l’hora de mesurar la degeneració cerebral. Els investigadors van descobrir que un major índex de massa corporal, però no la vitamina D, estava vinculat a majors descensos del volum cerebral.

En relació amb l’activitat física, el Dr. Sadeghi Bahmani de la Universitat de Basilea, Suïssa, i els seus col·legues van realitzar una prova reeixida de 8 setmanes d’exercicis actius tres vegades per setmana, i van detectar millores en indicadors referents a la depressió, la son, la fatiga i l’ansietat. Els efectes van durar de 8 a 12 setmanes, però van disminuir després, fet que suggereix la necessitat d’un exercici continu per aconseguir millores sostingudes.

La dieta mediterrània també va estar present a l’ECTRIMS. La Dra. Ilana Katz-Sand de l’Hospital Mount Sinai de Nova York i els seus col·legues van provar els beneficis de la dieta mediterrània, emfatitzant els aliments d’origen vegetal com les fruites i les verdures. Els resultats preliminars van mostrar que els participants podien seguir amb la dieta i van constatar algunes millores en la fatiga i la qualitat de vida. No obstant això, cal seguir investigant per confirmar els beneficis que pot comportar. També es va tractar la possible vinculació entre la sal i el desenvolupament de l’esclerosi múltiple. Existeixen estudis amb resultats contradictoris i cal seguir investigant.

Un altre tema que es va tractar a l’ECTRIMS és el tabac i les seves conseqüències. Diversos estudis van evidenciar que fumar va augmentar significativament el risc de progressió de la discapacitat i deteriorament cognitiu. La Dra. Mar Tintoré del CEMCAT va informar que la deficiència de vitamina D o l’hàbit de fumar van augmentar significativament el risc de progressió i la Dra. Marianna Cortese de la Harvard TH Chan School of Public Health de Boston va exposar que fumar o la deficiència de vitamina D augmentava les possibilitats de deteriorament cognitiu.

Les causes de l’esclerosi múltiple

Encara que s’està avançant en el coneixement de l’esclerosi múltiple, la prevenció de l’EM per a les generacions futures requereix una comprensió profunda de què causa i provoca la malaltia, i com protegir-se. Tant els factors de risc genètics com els ambientals tenen relació amb la causa de l’esclerosi múltiple. Però moltes persones tenen factors de risc d’EM que mai desenvoluparan, i moltes persones que desenvolupen EM poden no haver estat exposades a factors de risc identificats fins ara.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!