Descobreix les novetats en la recerca d'esclerosi múltiple de l'ECTRIMS 2018

Els resultats dels assaigs clínics i la recerca en la reparació de la mielina, els bacteris intestinals i les influències en l'estil de vida es van tractar a l'ECTRIMS, el Congrés del Comitè Europeu per al Tractament i Recerca de l'Esclerosi Múltiple, que es va celebrar a Berlín aquest mes d'octubre. L'ECTRIMS és la conferència sobre recerca d'esclerosi múltiple de referència mundial. Hi van participar prop de 10.000 investigadors, metges i representants de la indústria de tot el món i es van realitzar més de 1.700 presentacions.

Moltes presentacions van mostrar resultats que evidencien que el tractament en fases molt inicials amb una teràpia modificadora de la malaltia té beneficis a llarg termini per controlar l'activitat de la malaltia, retardar l'acumulació de discapacitats i protegir la qualitat de vida. Diversos estudis també van informar sobre els esforços que s'estan realitzant per determinar com predir el curs i la progressió de la malaltia per prendre les millors decisions de tractament.

El Dr. Xavier Montalban del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) va informar sobre els primers resultats de l' assaig d'evobrutinib de fase 2. Es tracta d'una teràpia oral dirigida a les cèl·lules B, però amb un mecanisme d'acció diferent al de l'Ocrevus. Evobrutinib inhibeix un enzim que redueix l'activació de les cèl·lules B i inhibeix les cèl·lules immunes anomenades micròglia, que s'han relacionat amb la progressió de l'esclerosi múltiple. En aquest estudi de 24 setmanes, el fàrmac va ser bastant ben tolerat i va reduir l'aparició de lesions cerebrals. Els resultats són prou clars per poder continuar la recerca.

Durant l'ECTRIMS diverses presentacions es van centrar sobre les diferències en l'aplicació dels Criteris McDonald 2017 actualitzats per al diagnòstic de l'esclerosi múltiple en comparació amb la versió anterior. La majoria dels estudis van informar que les actualitzacions permeten diagnòstics més ràpids i precisos, fet que suposa que el tractament es pugui començar a aplicar abans i evita l'acumulació de danys.

Així mateix, es van presentar els primers resultats de l'estudi "MS-SMART", un assaig clínic innovador de fase 2 que va comparar tres teràpies neuroprotectores potencials per determinar la seva capacitat per disminuir l'atròfia cerebral en persones amb EM secundària progressiva. Van participar en l'estudi un total de 445 persones del Regne Unit. En aquesta prova cap de les teràpies mostrar la capacitat de disminuir la contracció cerebral. Si bé això és decebedor, sovint aprenem tant o més dels nostres fracassos com ho fem amb els nostres èxits. 

 

Els estils de vida 

Cada vegada més la recerca se centra en com l'estil de vida, el benestar i l'activitat poden influir en una persona amb EM. Els estudis suggereixen que alguns d'aquests factors són modificables i abordar-los pot millorar la salut, la qualitat de vida i fins i tot el curs de la malaltia.

La Dra. Ellen Mowry de la Universitat Johns Hopkins de Baltimore i els seus col·laboradors van presentar un estudi en què van utilitzar les dades recopilades durant 5 anys per determinar si els nivells de vitamina D a la sang o l'obesitat van influir a l'hora de mesurar la degeneració cerebral. Els investigadors van descobrir que un major índex de massa corporal, però no la vitamina D, estava vinculat a majors descensos del volum cerebral.

En relació amb l'activitat física, el Dr. Sadeghi Bahmani de la Universitat de Basilea, Suïssa, i els seus col·legues van realitzar una prova reeixida de 8 setmanes d'exercicis actius tres vegades per setmana, i van detectar millores en indicadors referents a la depressió, la son, la fatiga i l'ansietat. Els efectes van durar de 8 a 12 setmanes, però van disminuir després, fet que suggereix la necessitat d'un exercici continu per aconseguir millores sostingudes.

La dieta mediterrània també va estar present a l'ECTRIMS. La Dra. Ilana Katz-Sand de l'Hospital Mount Sinai de Nova York i els seus col·legues van provar els beneficis de la dieta mediterrània, emfatitzant els aliments d'origen vegetal com les fruites i les verdures. Els resultats preliminars van mostrar que els participants podien seguir amb la dieta i van constatar algunes millores en la fatiga i la qualitat de vida. No obstant això, cal seguir investigant per confirmar els beneficis que pot comportar. També es va tractar la possible vinculació entre la sal i el desenvolupament de l'esclerosi múltiple. Existeixen estudis amb resultats contradictoris i cal seguir investigant.

Un altre tema que es va tractar a l'ECTRIMS és el tabac i les seves conseqüències. Diversos estudis van evidenciar que fumar va augmentar significativament el risc de progressió de la discapacitat i deteriorament cognitiu. La Dra. Mar Tintoré del CEMCAT va informar que la deficiència de vitamina D o l'hàbit de fumar van augmentar significativament el risc de progressió i la Dra. Marianna Cortese de la Harvard TH Chan School of Public Health de Boston va exposar que fumar o la deficiència de vitamina D augmentava les possibilitats de deteriorament cognitiu.

Les causes de l'esclerosi múltiple

Encara que s'està avançant en el coneixement de l'esclerosi múltiple, la prevenció de l'EM per a les generacions futures requereix una comprensió profunda de què causa i provoca la malaltia, i com protegir-se. Tant els factors de risc genètics com els ambientals tenen relació amb la causa de l'esclerosi múltiple. Però moltes persones tenen factors de risc d'EM que mai desenvoluparan, i moltes persones que desenvolupen EM poden no haver estat exposades a factors de risc identificats fins ara.

Més informació

Informacions

Sessions informatives a Reus sobre tot el que vols saber sobre esclerosi múltiple
Sessions informatives a Reus sobre tot el que vols saber sobre esclerosi múltiple
La Fundació rep 1.564€ de l'Associació Professional d'Empresàries de Lleida
La Fundació rep també el reconeixement per la seva tasca a benefici de la cohesió social
La cursa Aquopolis Costa Daurada de 5 i 2 km, diumenge per l'esclerosi múltiple
La cursa se celebra a benefici de la Fundació Esclerosi Múltiple i la seva participació implica l'entrada gratuïta al parc Aquopolis
Taller de salsa i "bachata" al Centre Neurorehabilitador de la FEM a Lleida
El taller se celebrarà el 20 de març al mateix centre de la Fundació Esclerosi Múltiple
Ja pots comprar la polsera solidària per l'esclerosi múltiple
La polsera es pot comprar per 2€ al centre neurorehabilitador de Lleida
Ioga els dimarts al Centre Neurorehabilitador de la Fundació a Lleida
El taller s'impartirà tots els dimarts a partir del 10 d'abril
Apunta't al taller de visagisme
El taller es farà el 13 de febrer al Centre Neurorehabilitador de la Fundació Esclerosi Múltiple a Lleida
L'Afterwork de Lleida uneix aquest dissabte oci i solidaritat a la plaça de la Llotja
La cita és dissabte 9 de juny i els beneficis de les consumicions es destinaran a la Fundació
Descobreix les novetats en la recerca d'esclerosi múltiple de l'ECTRIMS 2018
Les teràpies i tractaments i noves investigacions sobre esclerosi múltiple ofereixen més coneixements sobre la malaltia
L'Oli del Mulla't aconsegueix 12.416€ per lluitar contra l'esclerosi múltiple
Durant el mes de juliol es van vendre 12.416 ampolles i Olis de Catalunya ha cedit un euro per cada ampolla venuda
Canya Solidària a Lleida per celebrar el Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple
La canya solidària es farà al bar Sol de Lleida el 30 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple
Experts en esclerosi múltiple debatran a Reus sobre recerca i neurorehabilitació
"Apropant-nos al final de l'esclerosi múltiple", lema del Dia Mundial d'aquest any
El 27 de novembre parlarem de com cuidar el cervell a Alcarràs
La directora de la Fundació Esclerosi Múltiple a Lleida pronunciarà la conferència sobre reserva cognitiva i per cuidar el cervell
L’Hospital de Dia de malalties neurodegeneratives es consolida com a centre de referència a Girona
La Fundació Esclerosi Múltiple ha donat al centre una grua de suspensió per a la rehabilitació i moviment dels pacients valorada en més de 12.000 euros
Diumenge 27 de maig pilates, ioga, tai-chi i jiu jiutsu a Mora la Nova per l'esclerosi múltiple
El centre de Mora la Nova l'Ebre Pilates & Salud organitza tot un matí d'exercici per investigar per l'esclerosi múltiple
El Centre Mas Sabater de la FEM a Reus, guanyador de l'Imprescindible 2017
El Centre Mas Sabater de la FEM a Reus, guanyador de l'Imprescindible 2017

Destaquem

Programa FEM Feina

Programa FEM Feina

Envia una SMS al 28014

Envia una SMS al 28014

Informació, atenció i serveis

Informació, atenció i serveis

Prepara't professionalment

Prepara't professionalment

Joves i esclerosi múltiple

Joves i esclerosi múltiple

Pacient Informat

Pacient Informat

Les campanyes de la FEM

Les campanyes de la FEM

Com col·laborar?

Fer-se soci de la FEM té avantatges

Fer-se soci de la FEM té avantatges

Fes-te soci de la FEM

Fes-te soci de la FEM

Fes una donació

Fes una donació

Fes-te voluntari

Fes-te voluntari

La meva iniciativa

La meva iniciativa

Fes un llegat testamentari

Fes un llegat testamentari

Empreses que col.laboren amb la Fundació

Empreses que col.laboren amb la Fundació

Deduccions per donacions

Deduccions per donacions