Les 10 novetats d'esclerosi múltiple presentades a l'Ectrims

El Dr. Montalban va resultar premiat a l'ECTRIMS de París

La ciutat de París ha acollit aquest any el Congrés del Comitè Europeu per al Tractament i la Investigació en Esclerosi Múltiple (ECTRIMS), que aplega els màxims experts en la malaltia. El congrés és un espai de debat entorn l'esclerosi múltiple on es presenten els avenços i les darreres novetats. A continuació us presentem les 10 principals novetats d'aquest any.  

1) Les teràpies d'inducció. Beneficis i riscos

Les teràpies d'inducció són aquelles en què només amb una o dues rondes de tractament poden conduir a una remissió prolongada per a persones amb brots d'esclerosi múltiple. El model tradicional de començar amb els medicaments d'eficàcia menys arriscats està donant pas a un nou paradigma de tractament precoç i agressiu, especialment per als pacients més joves amb una esclerosi múltiple molt activa. Això es deu a la creixent evidència que optimitzar el tractament el més aviat possible pot preservar el teixit cerebral i millorar els resultats a llarg termini. En aquest context es van debatre els avantatges i inconvenients d'aquest enfocament i sobre com es poden identificar els pacients que més es beneficiaran d'aquestes teràpies.

2) La intel·ligència artificial i l'esclerosi múltiple

El Dr. Doug Arnold de Canadà, va fer una exposició sobre l'ús de mètodes d'intel·ligència artificial per a trobar patrons ocults en les dades. Segons va explicar, aquests nous mètodes poden contribuir a identificar les millors maneres de seguir la progressió de l'esclerosi múltiple en els assaigs clínics. 

3) Lesions que no consten a les Ressonàncies Magnètiques

Se sap que hi ha lesions que no apareixen a les exploracions estàndard de ressonància magnètica, però que contribueixen significativament a la discapacitat en l'esclerosi múltiple. L'estudi de les lesions corticals en el teixit post-mortem ha revelat molts aspectes sobre la biologia de l'esclerosi múltiple. En aquest sentit, es va assenyalar que és crucial que es desenvolupin mètodes per detectar lesions corticals durant la vida, ja que es milloraria el seguiment i tractament de la malaltia.  

4) Debat cèl·lules B o cèl·lules T

Quines cèl·lules -les B o les T- són més importants a l'hora de conduir la inflamació de l'esclerosi múltiple?  A l'Ectrims, els màxim experts van explicar que les activitats de les cèl·lules B i les cèl·lules T van de la mà i són inseparables. 

5) Microbiota i esclerosi múltiple

L'enorme col·lecció de bacteris que viuen en els nostres intestins tenen un paper clau a l'hora d'influenciar directament el sistema immunològic i el cervell. Es van presentar dades dels estudis animals i estudis humans segons les quals el microbioma de les persones amb esclerosi múltiple té algunes propietats que poden augmentar la probabilitat de desencadenar la malaltia. A París, es van revelar els diferents tipus de bacteris que poden intervenir, i com les molècules que produeixen poden generar canvis en les cèl·lules immunes, que poden promoure o reduir l'autoimmunitat. D'altra banda, també es van presentar dades que fan referència a estudis en nens, que suggereixen que la diversitat de grups de tipus bacterians en els nens amb esclerosi múltiple és diferent a aquells sense esclerosi múltiple, i que la diversitat també pot influir en el risc de futurs brots. 

6) El curs de l'esclerosi múltiple

Com podríem predir millor la progressió de l'esclerosi múltiple? Al llarg de l'Ectrims es van presentar dades interessants. Existeixen pacients que tenen un curs de malaltia molt lleu amb molt poques recaigudes i poca acumulació de discapacitat. Si es pogués predir millor aquesta progressió es podria obrir la porta a evitar tractaments costosos i innecessaris.

7) Més incidència de la malaltia

Es va demostrar que la incidència de l'esclerosi múltiple en dones a Dinamarca, com a molts països, s'ha duplicat durant els últims 60 anys. No obstant, es manté constant en els homes. Les dades presentades no van poder revelar cap indicador de medi ambient o altres factors que poguessin explicar el canvi.

8) L'impacte econòmic de l'esclerosi múltiple

Quin és l'impacte de deixar de fumar i quin és l'impacte de l'augment dels nivells de vitamina D en la qualitat de vida dels pacients d'esclerosi múltiple? Com afecta als costos assistencials? Es va afirmar que promoure estils de vida més saludables, així com l'ús precoç i eficaç de teràpies modificadores de malalties en persones amb esclerosi múltiple té beneficis importants per a la qualitat de vida individual i també per a l'impacte econòmic de la malaltia en la societat.

9) Assajos de nous fàrmacs

A l'Ectrims es van presentar diversos assajos de fàrmacs:

  • Assaig clínic Ibudilast, un fàmac oral que està en fase II i que està dissenyat pels pacients d'esclerosi múltiple progressiva primària i secundària. L'assaig clínic demostra que Ibudilast podria reduir l'atròfia cerebral en un 48% durant el període de dos anys de la prova en comparació amb el placebo. 
  • Assaig en fase III fàrmac modificador de la malaltia per a pacients pediàtrics amb EM. El procés demostra que fingolimod (Gilenya) és molt eficaç en nens amb EM, reduint els brots amb poc més del 80%, les lesions en un 50% i reduint considerablement el risc d'acumulació de discapacitat en comparació amb l'interferon-beta. L'assaig no va revelar cap problema de seguretat relacionat amb la utilització del fàrmac en nens.
  • Ozanimod és un fàrmac oral que podria reduir les recaigudes i la progressió de la malaltia en pacients amb esclerosi múltiple remitent-recurrent. A París, es van presentar els resultats d'un assaig realitzat durant dos anys i es va confirmar que es tracta d'un fàrmac segur i ben tolerat.

10) Premis 

El  cap del Servei de Neurologia-Neuroimmunologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Cemcat, Dr. Xavier Montalban, va ser guardonat com a membre honorari de l'ECTRIMS pel seu llarg servei en l'àmbit de la recerca de l'esclerosi múltiple europea i internacional.  També va rebre un reconeixement el professor Per Soelberg Sorensen, que va rebre el Premi Charcot MSIF pel seu treball sobre els anticossos que el cos produeix en resposta al tractament amb interferón-beta, que pot bloquejar l'eficàcia del tractament 

 

Informacions

Més de 50 golfistes participen al torneig de Raimat solidari amb l'esclerosi múltiple
El torneig fa quinze anys que és solidari amb l'esclerosi múltiple
XV torneig de golf per l'esclerosi múltiple a Raimat
Un torneig de golf per l'esclerosi múltiple se celebrarà l'11 de novembre
El Festival de música Santes Creus, solidari amb l'esclerosi múltiple
El Festival constarà de 3 concerts, que se celebraran els dies 1, 15 i 29 de juliol
Outlet del Mulla't a Tàrrega
Descomptes en productes del Mulla't el 3 de juny a Tàrrega
Els actes del Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple a Lleida
Els actes del Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple a Lleida
Reus celebra el Dia Mundial amb música de Mozart
El petit violinista de 9 anys Alexandre Amoròs Korothof “Sasha” va interpretar la serenata de Mozart al Centre de Neurorehabilitació Mas Sabater
Experts en esclerosi múltiple expliquen la situació de la malaltia avui a Lleida
La conferència informativa sobre esclerosi múltiple es va celebrar en el marc del Dia Mundial de la malaltia
Diumenge se celebra la Cursa Aquopolis Costa Daurada, solidària amb la FEM
La cursa inclou una competició de 5 km i una caminada de 2 km per adults i infants
Els actes del Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple a Reus
El lema del Dia Mundial aquest any és "La vida amb esclerosi múltiple"
XIII sopar solidari amb l'esclerosi múltiple a Alcover
El sopar està organitzat pel Centre Mas Sabater de Reus
Cursa del Jonc a benefici de la FEM
La cursa infantil reuneix tres escoles de la comarca de la Noguera i és solidària amb l'esclerosi múltiple
Neuroalianza defensa al Congrés el 33% de discapacitat en el moment del diagnòstic
Més d'un milió de famílies tenen un membre amb una malaltia neurodegenerativa a l'Estat espanyol
Vota per la FEM al Premi a la contribució social Tatiana Sisquella
La Fundació Esclerosi Múltiple fa més de 25 anys que està al costat de les persones que pateixen aquesta malaltia neurològica crònica
L'alteració de la microbiota intestinal s'associa amb un increment de possibilitats de patir malalties autoimmunes
La microbiota, la situació de l'accessibilitat a Catalunya, el segell de la Fundación Lealtad i el programa FEM Feina, alguns dels temes que tracta la revista de la Fundació Esclerosi Múltiple
Alletar podria reduir el risc d'esclerosi múltiple
Descobreixen una associació entre menor risc d'esclerosi múltiple i la lactància materna durant almenys 15 mesos
Les receptes d'Ara Parellada amb la Poma per la Vida
Copa de iogurt i Poma per la Vida i Cruixent de poma, nous i panses, les receptes solidàries amb l'esclerosi múltiple que proposa la cuinera
La mielina es podria reparar segons una recerca que ha fet les primeres proves amb animals
La mielina es podria reparar segons una recerca que ha fet les primeres proves amb animals
La FEM presenta el Mulla't a la jornada de treball de la Unitat de Neuroimmunologia i EM de Girona
Al llarg de la jornada es farà balanç del primer any de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple
El Festival de música Santes Creus, solidari amb l'esclerosi múltiple
Les entrades ja a la venda a partir de 20 euros
Obert el termini per demanar ajuts PUA a la Generalitat
El termini finalitza el 2 d'agost i la prestació es determina, entre d'altres, en base als ingressos econòmics
El pacient informat, nou repte dels professionals de l’esclerosi múltiple
Els especialistes van explicar a l'acte central del Dia Mundial que els pacients d’esclerosi múltiple han de tenir al seu abast la màxima quantitat d’informació possible per poder prendre decisions
Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple
El lema del Dia Mundial és Viure amb Esclerosi Múltiple
Comença la tercera edició dels curs de persones cuidadores online
El curs de cuidadors online començarà el 19 de maig i acabarà el 30 de juny
Més de 2.000 persones participen a la cursa solidària ‘Mou-te per l’Esclerosi Múltiple’
La iniciativa, impulsada per la Fundació Esclerosi Múltiple, té com a finalitat conscienciar a la població sobre aquesta malaltia, que afecta 7.000 persones a Catalunya
Mou-te per l'esclerosi múltiple
Curses atlètiques, de bicicletes i de patins al Circuit de Barcelona-Catalunya
Inscripcions obertes a la cursa per l'esclerosi múltiple al Circuit de Barcelona-Catalunya
La cursa per l'esclerosi múltiple al Circuit de Barcelona-Catalunya es farà el 30 d'abril i inclou curses atlètiques, de patins i de bicicleta
Teatre solidari a Sant Antoni de Calonge
"El sopar dels grans" a Sant Antoni de Calonge el 8 d'abril a les 7 de la tarda
El Ministeri de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad financia diferents programes i serveis a la FEM
El Ministeri de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad financia, entre d'altres, el programa d'atenció domiciliària de persones amb discapacitat progressiva

Destaquem

Programa FEM Feina

Programa FEM Feina

Compra la tovallola del Mulla't online

Compra la tovallola del Mulla't online

Envia una SMS al 28014

Envia una SMS al 28014

Informació, atenció i serveis

Informació, atenció i serveis

Prepara't professionalment

Prepara't professionalment

Joves i esclerosi múltiple

Joves i esclerosi múltiple

Pacient Informat

Pacient Informat

Les campanyes de la FEM

Les campanyes de la FEM

Com col·laborar?

Fer-se soci de la FEM té avantatges

Fer-se soci de la FEM té avantatges

Fes-te soci de la FEM

Fes-te soci de la FEM

Fes una donació

Fes una donació

Fes-te voluntari

Fes-te voluntari

La meva iniciativa

La meva iniciativa

Fes un llegat testamentari

Fes un llegat testamentari

Empreses que col.laboren amb la FEM

Empreses que col.laboren amb la FEM

Deduccions per donacions

Deduccions per donacions