Llista de medicaments, la millor opció per gestionar el dia a dia de la teva medicació

Tenir un registre actualitzat dels medicaments evitarà que oblidis la presa d’algun d’ells i facilitarà el seguiment del teu metge de confiança.

És possible que l’esclerosi múltiple (EM) t’exigeixi prendre més d’alguna pastilla al dia. Però no t’amoïnis, perquè és fàcil prendre tots els medicaments si en fas un seguiment adequat. Per això, prepara una llista amb tots els que prenguis i actualitza-la constantment.
Aquestes són algunes de les directrius per mantenir la teva medicació per a l’EM ordenada:

  • Inclou tots els medicaments prescrits pel teu metge. No oblidis afegir quin dia te’ls va prescriure, el motiu, la dosi que has de prendre, durant quant de temps, i la farmàcia on els has obtingut. Anota també si la presa del medicament et provoca algun efecte secundari.
  • Afegeix els complements alimentosos que prenguis amb les dosis, vegades que les prens i per quins motius, deixant un espai pels efectes que et puguin provocar i, en cas que utilitzis una preparació amb molts ingredients, anota’ls i porta el recipient a la pròxima cita mèdica.
  • Elabora un calendari. Probablement amb anotar tots els medicaments en una llista no serà suficient. Perquè quedi més clar quan cal prendre les dosis i per a una millor organització, fes un calendari en què es detalli si has de prendre el medicament abans d’esmorzar, mentre dines o sopes, o abans d’anar a dormir.
  • Recolza’t en la tecnologia. Si tens un Smartphone, pots elaborar aquesta llista a través de diverses aplicacions. És el cas de RecuerdaMed, una aplicació del Sistema Sanitari Públic andalús, que et permet fer la teva llista de medicaments simplement amb el fet d’escanejar el codi de barres del medicament. A banda d’aquesta app, Dosecast i Medisafe també inclouen una alarma cada vegada que te n’hagis de prendre un.

El Centre d’Informació de Medicaments de Catalunya permet fer un pla de medicació personalitzat a través de la seva pàgina web, en el qual es poden incloure els medicaments en funció del moment del dia en què es prenen, a més d’exportar-lo en PDF i enviar-lo a qui es desitgi.
Mantenir actualitzada la llista de medicaments afavorirà el seguiment personalitzat del teu metge de confiança. Informa’t de quins medicaments cobreix la teva assegurança mèdica i pregunta si continua sent necessària la presa d’algun d’ells. No esperis un segon si notes símptomes poc habituals just després de prendre un nou medicament i fes-ho saber al metge. També és recomanable donar una còpia de la llista a una persona de confiança en cas d’emergència.
Tu també tens una llista de medicaments? Explica’ns la teva experiència.

Accés al document original:
You can… Manage Your Medications. National Multiple Sclerosis Society. Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/Resources-Support/Library-Education-Programs/You-CAN!/Manage-Your-Medications

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!