Llancen l’Ocrevus’ (Roche), la primera teràpia “eficaç” per a les dues formes més frequents d’esclerosi múltiple

El Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social ha autoritzat el finançament de l’ocrelizumab, un fàrmac que frena la progressió de l’esclerosi múltiple amb efectes secundaris tolerables i que s’ha demostració eficaç amb l’esclerosi múltiple primària progressiva, per a la qual fins ara no hi havia tractaments, per a l’esclerosi múltiple remitent-recurrent, que és la forma més frequent de la malaltia, i l‘esclerosi múltiple secundària progressiva.

El director de Corporate Affairs de Roche, Federico Plaza, el cap de secció de Neurologia de l’Hospital General Universitari d’Alacant, Ángel Pérez Sempere, i el director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya, Xavier Montalban, han explicat els beneficis del nou tractament i han remarcat especialment que obre una finestra a futurs tractaments.

L’ocrelizumab és el primer fàrmac modificador de la malaltia que actua selectivament eliminant les Cèl·lules BCD20 +, un tipus de cèl·lules del sistema immunològic que contribueixen al dany de la mielina i els axons, causant discapacitat. “És el primer de la història que ha demostrat un efecte consistent en la reducció de la discapacitat en l’esclerosi múltiple primària progressiva” ha explicat el doctor Montalban.

L’ocrelizumab s’administra cada sis mesos per via intravenosa i és un tractament còmode per als pacients. El fàrmac ha passat per tres assaigs clínics amb la participació de 19 hospitals espanyols on s’han avaluat 2.388 pacients d’esclerosi múltiple.

L’experiència. Fernando Lara

Té 54 anys i li van diagnosticar esclerosi múltiple primària progressiva el 2015. Des de fa un any pren ocrelizumab.

“Per a mi, l’ocrelizumab és com una finestra oberta per on entra llum”

-¿Com va ser el diagnòstic?

-“Tenia molèsties a la cama i com que feia taekwondo ho atribuïa a l’esport. El metge de capçalera em va enviar a l’hospital i em van fer les proves. Va ser una mica sorpresa perquè em van diagnosticar esclerosi múltiple primària progressiva. ”

-¿Quin tractament vas prendre?

-“Durant gairebé dos anys vaig estar amb un tractament però en veure que no m’anava bé me’l van canviar per un altre que estava en fase de proves, que és l’ocrelizumab, i me’l posen cada sis mesos.”

-¿Como et va?

-“No he notat millora però si no me’l prengués no sé com estaria. Aquesta és la realitat. El meu gran problema és la cama esquerra i em costa pujar escales”.

-¿Què suposa per tu el llançament de l’ocrelizumab?  

-“Per mi el tractament és com una finestra oberta on entra llum, és una oportunitat per tenir alguna cosa que permet que la malaltia no avanci tant. Ara m’agafo a qualsevol cosa on veig una mica de llum i és el cas d’aquest medicament. Segur que més endavant aniran traient més coses.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *