Lesions desmielinitzants cerebrals: en què consisteixen

L’esclerosi múltiple causa lesions desmielinitzants, que afecten el sistema nerviós i provoquen molts dels símptomes com ara la fatiga o els problemes de visió.

Els nervis són els encarregats de transmetre els missatges des del cervell a les diferents parts del cos. Aquests missatges ens permeten parlar, sentir, veure, pensar… I perquè es transmetin correctament és fonamental la mielina, la substància protectora que recobreix les neurones.

L’esclerosi múltiple és la més comuna de les malalties desmielinitzants. Això vol dir que la mielina pot patir danys o destruir-se, cosa que disminueix la capacitat dels nervis per transmetre impulsos elèctrics i provoca molts dels símptomes de l’EM.

 

Què són les lesions desmielinitzants

Les lesions desmielinitzants són àrees del cervell i de la medul·la espinal que han estat danyades per culpa d’un atac del sistema immunitari. Els símptomes i la gravetat dels mateixos dependran de la quantitat de lesions i làrea del sistema nerviós central afectada.

Avui dia, no hi ha tractament que permeti curar l’esclerosi múltiple, però sí que hi ha opcions per reduir l’impacte de la malaltia. Els anomenats tractaments modificadors de la malaltia disminueixen les lesions desmielinitzants i retarden l’increment de la discapacitat.

Començar com més aviat millor el tractament és molt important en les malalties desmielinitzants com l’esclerosi múltiple, ja que poden prevenir danys significatius. Actualment, un dels reptes de la investigació és trobar tractaments que permetin regenerar la mielina ja malmesa.

 

Símptomes de les lesions desmielinitzants

No tothom pateix l’impacte de la desmielinització de la mateixa manera. En el cas de l’esclerosi múltiple, hi ha una sèrie de símptomes que són especialment comuns, encara que n’hi poden haver molts més:

Aquests símptomes es poden presentar en forma de brots (o empitjorar durant un brot), però també poden empitjorar gradualment amb el temps. En les formes progressives de l’esclerosi múltiple, aquest deteriorament va progressant amb els anys.

 

Ressonància magnètica i lesions desmielinitzants

Per identificar les lesions desmielinitzants, es fa servir la ressonància magnètica, ja que és una tècnica que permet obtenir informació detallada sobre el cervell i la medul·la espinal. El procés és indolor, encara que força sorollós, i sol durar entre 15 i 90 minuts.

Aquesta tècnica pot identificar les lesions desmielinitzants gràcies al fet que mesuren el contingut d’aigua als teixits. La mielina repel·leix l’aigua, així que és possible mesurar la quantitat de mielina a partir de la presència d’aigua: les zones on la mielina ha estat danyada apareixeran com a taques, de vegades ressaltades per l’ús de contrast, a la imatge.

 

Referències

Demyelination and MS. National MS Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/What-is-MS/Definition-of-MS/Demyelination-and-Multiple-Sclerosis#:~:text=these%20therapies%20below.-,Demyelinating%20lesions,central%20nervous%20system%20that’s%20damaged.

Demyelination: What Is It and Why Does It Happen? Healthline. Disponible a: https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/demyelination

Demyelinating disease: What can you do about it? Mayo Clinic. Disponible a: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/expert-answers/demyelinating-disease/faq-20058521

 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!