L’esclerosi múltiple és també una malaltia infantil

Els infants també poden tenir esclerosi múltiple, igual que els adults, si bé és poc freqüent. Entre el 2 i el 5% de les persones amb EM experimenten símptomes abans dels 18 anys.

Tot i que l’esclerosi múltiple és una malaltia d’adults joves que apareix amb freqüència entre els 20 i els 40 anys, es pot diagnosticar també en nens i adolescents. Els estudis epidemiològics indiquen que entre un 2% i un 5% de les persones amb esclerosi múltiple van tenir els primers símptomes abans de fer els 18 anys. En aquests casos, s’utilitza el terme ‘esclerosi múltiple pediàtrica’.

Pel que fa a l’esclerosi múltiple pediàtrica, cal tenir en compte:

  • Existeixen altres malalties autoimmunes del sistema nerviós central que poden aparèixer durant la infantesa i adolescència amb més freqüència i que, per tant, cal descartar. Sovint és difícil diagnosticar-les tot just després del primer episodi i és per això que es necessita un seguiment a llarg termini.
  • La majoria dels símptomes neurològics que presenten els infants són molt similars als dels adults. No obstant això, és més freqüent que els menors pateixin altres símptomes menys comuns o atípics com ara convulsions i alteracions de l’estat mental (adormiment, somnolència profunda…).
  • La malaltia pot comportar efectes psicosocials que tenen un impacte important en el desenvolupament acadèmic, les relacions familiars i altres factors específics de l’adolescència (autoestima, amistat…).

En molts casos, els nens són capaços d’acceptar realitats doloroses millor de què, en general, es pugui creure. Els pares i mares, de vegades, tenen tendència a protegir els seus fills amagant-los problemes que, si es descobreixen i s’analitzen, podrien ser de gran ajuda tant per als infants com per als adults. Una comunicació oberta i senzilla entre els membres de la família en aquests casos pot tenir molt de valor.

 

Tractament de l’esclerosi múltiple pediàtrica

El tractament de l’esclerosi múltiple en nens/nenes i joves, de la mateixa manera que pels adults, inclou diferents estratègies:

  • Modificar el transcurs de la malaltia
  • Tractar recaigudes
  • Millorar la qualitat de vida
  • Tractar els símptomes

El tractament específic que necessiti l’infant el determinarà el metge o el neuròleg especialista en cada cas. Existeixen tractaments modificadors de la malaltia que estan orientats a reduir la freqüència i la intensitat dels brots i que resulten més eficaços com més aviat es comencin a administrar. Molts d’aquests medicaments han estat estudiats també en infants.

 

Referència

Pediatric MS. National MS Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/What-is-MS/Who-Gets-MS/Pediatric-MS 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!