L’esclerosi múltiple en estat avançat

Uns quants anys després del diagnòstic d’esclerosi múltiple és possible que la persona presenti diverses seqüeles dels brots i de les lesions produïdes en diferents parts del sistema nerviós central al llarg dels anys. Fins i tot és possible que les persones que inicialment només presentaven brots entrin en una fase progressiva de la malaltia. Això significa que els símptomes no remeten com ho feien inicialment a la fase remitent-recurrent, sinó que empitjoren gradualment. La velocitat i el grau en què aquests símptomes progressen varien d’una persona a una altra i avui dia és quelcom impredictible.

És important que el tractament en la fase avançada de l’esclerosi múltiple es faci a través d’una combinació d’estratègies, elaborades des de nombroses disciplines diferents, per millorar el benestar de la persona i amb la finalitat que continuï amb la seva vida quotidiana amb el menor nombre de complicacions.

Gestió de l’esclerosi múltiple en estat avançat:

  • Rehabilitació. Es tracta del tractament més rellevant quan ens trobem en la fase avançada de l’EM, especialment en els casos en què hi ha seqüeles neurològiques acompanyades d’una progressió de la malaltia. El tractament rehabilitador consisteix en una sèrie d’exercicis per millorar la funcionalitat de les àrees afectades associades a diferents mesures de benestar general com, per exemple, una dieta saludable, la pràctica d’exercici i la gestió del possible estrès. Tot això millorarà la salut i el benestar de la persona amb EM.
  • Intervencions psicosocials i cognitives. En estats avançats de l’EM, és possible que la persona necessiti algun tipus de supervisió i ajuda. La valoració d’un treballador social és important per planificar aquestes ajudes i per tenir en compte les possibles necessitats a llarg termini. D’altra banda, l’EM podria arribar a afectar la memòria o la planificació d’un dia convencional, la qual cosa afecta l’autonomia de les persones amb EM. Per millorar en aquest aspecte, és crucial adoptar unes pautes per aprendre noves estratègies i promoure el que es coneix com a “planificació efectiva”. L’objectiu de totes aquestes ajudes és solucionar els diferents problemes i fomentar l’autonomia de la persona amb EM.
  • Tractament farmacològic. En les fases més avançades de l’esclerosi múltiple, no tots els tractaments modificadors de la malaltia (interferons, acetat de glatiramer, natalizumab, fingolimod) resulten efectius. Els tractaments simptomàtics, encara que es poden utilitzar en diferents moments de l’EM, tenen una especial importància en la fase avançada, ja que poden millorar molts dels símptomes que afecten la seva qualitat de vida. El metge o neuròleg ajudarà a la persona amb EM a tractar aquests símptomes i a escollir el tractament que millor s’adapti a la seva situació en concret.

Font d’informació:

Esclerosis múltiple progresiva o enfermedad progresiva. Sociedad Nacional de Esclerosis Múltiple. [accés 20 de novembre de 2012]. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Spanish/EM_progresiva_progressive_MS.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!