L’Esclerosi múltiple al cinema i la televisió

Les produccions cinematogràfiques o televisives en les què apareix l’esclerosi múltiple (EM), poden servir per mostrar a l’espectador i al públic general com pot ser la vida de les persones amb EM i del seu entorn més proper, exercint un paper educatiu rellevant.

Recentment, Dani Rovira ha portat a la gran pantalla una història basada en fets reals. A la pel·lícula “100 metros”, Rovira interpreta a Ramón Arroyo, un atleta que va participar en un triatló després de ser diagnosticat d’esclerosi múltiple.

Un altre exemple de personatges amb esclerosi múltiple interpretats a la gran pantalla basats en històries reals és el de la pel·lícula “Hilary i Jackie”, on Emily Watson encarna la violoncel·lista Jacqueline du Pré.

D’altres són completament ficticis, com el president dels Estats Units Josiah “Jed” Bartlett, interpretat per Martin Sheen a la sèrie televisiva “The West Wing”.

Altres vegades la interpretació ha coincidit amb la realitat. Així, a la sèrie “Chicago Hope”, l’actor afectat per EM Richard Pryor, va interpretar a un pacient.

I en el reality show de ball “Dancing With the Stars” Jack Osbourne participava, just un any després de ser diagnosticat d’EM.

La manca de coneixement sobre l’EM fa que les pel·lícules, els programes de televisió i altres mitjans exerceixin un paper educatiu rellevant. En les històries que s’hi relaten, es pot veure com l’EM afecta al sistema nerviós i els símptomes més freqüents, des d’entumiments lleus fins a dolor crònicfatiga aclaparadora i dificultats per caminar. Tot i això, és important recordar que els personatges de ficció representen casos específics, però que l’EM pot afectar d’una manera diferent a cada persona.

Les produccions que capten històries de testimonis reals fan que l’espectador se n’adoni encara de manera més profunda de l’experiència de viure amb una persona afectada d’EM. És el cas del documental guanyador d’un Premi Emmy “When I walk” de Jason DaSilva. DaSilva té EM primària progressiva, una etapa de l’EM que es caracteritza per l’aparició gradual dels símptomes que condueix a una discapacitat progressivament major.

El documental “Swim Lessons” de Nick Irons, conegut per nedar milers de quilòmetres per recaptar fons per a la investigació de l’EM, mostra que quan la malaltia afecta un parent proper (en el cas de Nick Irons, el seu pare) també afecta tota la família.

Tots aquests exemples de personatges amb EM no només mostren la malaltia, sinó també com és conviure amb ella.

 

Accés al document original:

The Role of Multiple Sclerosis in the Movies and on TV. Disponible a: https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/living-with/multiple-sclerosis-movies-tv/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!