Les proteïnes del complement podrien tenir un rol en la pèrdua de memòria en pacients amb esclerosi múltiple

Un estudi publicat a Annals of Neurology analitza mostres de l’hipocamp en cervells de pacients que van tenir esclerosi múltiple per a determinar les causes de problemes cognitius.

El sistema del complement és un mecanisme fonamental de la resposta autoimmune. El grup de proteïnes que el formen podria jugar un paper important en la pèrdua de connexions nervioses (sinapsi) en una part del cervell vinculat a la memòria, l’hipocamp. És la conclusió d’un estudi realitzat als Països Baixos i Alemanya per les doctores Iliana Michailidou, Valeria Ramaglia i el seu equip, que ha estat publicat a la revista Annals of Neurology.
Alguns estudis previs han mostrat que hi podria haver una pèrdua de sinapsi en algunes regions del cervell durant el desenvolupament de l’esclerosi múltiple, però no s’han clarificat les causes. Les sinapsi són el punt de connexió entre les cèl·lules nervioses individuals i són crucials per a totes les funcions del sistema nerviós, memòria inclosa. Els canvis de les sinapsi es poden donar per diversos motius, i moltes de les variacions es produeixen durant els períodes de desenvolupament i vellesa, en els quals el procés de sinapsi es pot reforçar o debilitar.
Les proteïnes del complement, a més d’ajudar el sistema immunitari a combatre bactèries i altres agents invasors, participen en els processos normals de la sinapsi. Una alteració del seu funcionament normal podria provocar danys en el teixit de l’hipocamp i causar problemes cognitius.

Desenvolupament de l’estudi

L’objectiu de l’estudi era determinar la causa de la pèrdua de sinapsi en les persones amb EM. Per fer-ho, van examinar l’hipocamp de pacients que en vida van tenir EM en fase primària progressiva o secundària progressiva. Van comparar els teixits que mostraven pèrdues de mielina (la substància grassa que protegeix les fibres nervioses) amb aquells que apareixien amb la mielina intacta, i van estudiar les diferències entre les mostres de cervells de pacients amb EM i les de persones sense afectacions o amb d’altres afectacions neurològiques.
Els resultats van mostrar que, en contrast amb els cervells de persones sense cap afecció neurològica, la densitat de la sinapsi era menor en l’hipocamp de les persones amb EM; tant en les que van patir un procés de desmielinització com en les que conservaven la mielina intacta. Comparat amb el teixit de persones sense EM de la mateixa edat, en els pacients d’EM es va detectar una major presència de dos proteïnes específiques (la C1q i la C3) en el teixit on té lloc la sinapsi.

Els resultats de l’estudi demostren que la densitat de la sinapsi era menor en l’hipocamp de les persones amb EM

Aquests resultats indiquen una relació entre les proteïnes específiques i la pèrdua de sinapsi en les persones amb EM, i suggereixen que l’activitat del complement podria ser la causa dels problemes cognitius que experimenten. En el futur, si les recerques s’amplien, podrien aplicar-se teràpies centrades en el sistema del complement per ajudar a prevenir o tractar els problemes de memòria en les persones amb esclerosi múltiple.

Accés al document original:
Researchers Discover That “Complement”, an Array of Immune-System Proteins, May Be a Culprit in MS Memory Problems. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/About-the-Society/News/Researchers-Discover-That-Complement,%E2%80%9D-an-Arra-(1)

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!