Les noves tecnologies poden pronosticar brots

També són capaces de predir canvis en la discapacitat i avaluar símptomes invisibles

Les noves tecnologies i la intel·ligència artificial aplicades a la medicina són aliats de les persones amb esclerosi múltiple. Així es va evidenciar que el Cemcat i la FEM van organitzar amb motiu del Dia Nacional de l’Esclerosi Múltiple.

Luciana Midaglia, neuròloga del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya, va dir que des de l’any 1983 quan va néixer l’escala EDSS, que s’utilitza per mesurar la discapacitat, hi havia hagut pocs canvis en el seguiment clínic de les persones amb esclerosi múltiple. L’escala EDSS té alguns inconvenients perquè ofereix la imatge d’un moment puntual que potser no és prou representativa de la situació de la persona amb EM i no té en compte els símptomes invisibles que tenen molta incidència en la qualitat de vida.

Les eines digitals han canviat la situació. Aquestes eines detecten de forma precoç canvis en la funcionalitat tant de les extremitats inferiors com superiors i permeten identificar l’inici d’una fase progressiva de l’EM. En general, va dir, donen una visió més completa i real de la situació de l’esclerosi múltiple perquè també valoren els símptomes invisibles de la malaltia.

El neuròleg Ignacio Medrano de l’Hospital Ramon y Cajal i fundador de l’empresa emergent Savana va explicar que la intel·ligència artificial avui és capaç de preveure un brot i fins i tot pot arribar a preveure també si un  tractament funcionarà. A causa dels drets d’imatge, el vídeo no recull la seva intervenció.

A la jornada hi va prendre part també Martina Ribera, una persona amb EM que ha participat en un estudi de recerca sobre noves tecnologies amb un telèfon mòbil i un rellotge intel·ligent, que li mesurava l’activitat del dia a dia. Mentre va durar l’estudi, havia de contestar testos durant 10 minuts cada dia. Ribera va explicar que si calgués, tornaria a participar en l’estudi perquè les recerques tenen beneficis sobre les persones amb esclerosi múltiple, com ella mateixa. A més, va deixar clar que mai va tenir la sensació de falta de privacitat i que mentre va durar la recerca va poder fer vida normal.

Durant la jornada es va evidenciar que fins i tot una persona sense cap coneixement de noves tecnologies pot aprofitar-les perquè el seu neuròleg tingui més informació sobre l’evolució de l’esclerosi múltiple, ja que només portant el telèfon mòbil  i sense haver de tenir una actitud activa, el neuròleg rep molta informació sobre la malaltia.

La jornada va ser moderada pel cap del servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Dr. Xavier Montalban i la directora de la Fundació Esclerosi Múltiple, Rosa Masriera.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!