Claus per a construir una relació sòlida amb esclerosi múltiple
L’esclerosi múltiple no només afecta el dia a dia de la persona que la viu, sinó que també repercuteix en la seva relació amb l’entorn. Per això, les relacions personals requereixen una atenció especial perquè siguin favorables i enriquidores per a les dues parts.
Les persones amb EM poden experimentar-la de maneres molt diferents, amb períodes en què els seus símptomes empitjoren o d’altres en què no en perceben cap. A més, els efectes poden ser molt diferents en cada cas i és important enfocar les relacions en funció de les necessitats individuals de cada persona.
En general, existeixen una sèrie d’aspectes que cal considerar per tal de cuidar una relació sentimental i que cal adaptar a la realitat de cada parella.
Seguretat i confiança
La capacitat d’expressar-se obertament és vital per a les dues parts de la parella, així com la confiança d’exposar-se davant de l’altre sense por de ser jutjats.
Per això, és molt important construir un entorn segur per a desenvolupar la relació. En el cas de les persones amb esclerosi múltiple, algunes poden viure canvis d’humor o de l’estat d’ànim fruit d’alguns dels seus símptomes. Per evitar que això afecti la relació, és recomanable buscar el suport d’un neuròleg o d’algun altre professional que pugui contribuir a l’alleugeriment d’aquest tipus de símptomes.
Comunicació i comprensió
Per una persona amb EM, sovint pot ser difícil descriure com se sent davant d’un interlocutor que no experimenta els mateixos símptomes. En canvi, això no vol dir que no visquin efectes com la fatiga que poden repercutir en el seu dia a dia tant físicament com mentalment. En aquest cas, és important que l’altra part de la parella tingui en compte aquesta circumstància a l’hora de fer plans amb accions com:
- Escoltar activament. Cada persona sap millor que ningú de quina manera viu l’EM i quines particularitats tenen els símptomes que experimenta. Si bé no cal pressionar-los perquè donin explicacions, és important que en el moment en què decideixen expressar-se rebin una escolta activa per part de la parella. A més, aquesta comunicació també permetrà a l’altra persona comprendre què li està passant en cada ocasió.
- No ser molt ambiciós. En els moments en què els símptomes físics impedeixin fer determinats plans, és molt beneficiós centrar-se en els petits plaers que sí que es poden dur a terme. És important que la parella proposi plans que no requereixin molta energia o moviment físic, com canviar una sortida al cinema per una sessió a casa.
- Ser adaptable. Els efectes de l’EM poden ser imprevisibles i és important tenir present que els plans poden canviar d’un moment a l’altre. A més, serà motivador pensar en alternatives que evitin la frustració i permetin passar una bona estona igualment.
- Ser pacient. Segons els símptomes que visqui cada persona amb EM, pot ser que alenteixin el seu ritme a l’hora de parlar, pensar o moure’s. Cal tenir en compte que això és quelcom que no poden evitar, ser pacient i oferir-los el temps que necessitin.
La capacitat d’expressar-se obertament és vital per a les dues parts de la parella, així com la confiança d’exposar-se davant de l’altre sense por de ser jutjats.
Intimitat i benestar emocional
Conviure amb els símptomes de l’esclerosi múltiple pot suposar un repte emocional. Cada persona té unes necessitats emocionals particulars i és fonamental que la seva parella les conegui.
Prendre la iniciativa i ser proactiu pot ser molt beneficiós per a la relació, així com proposar moments que puguin reforçar la proximitat. Novament, aquesta percepció és molt personal i cal saber quines accions fan que la parella se senti estimada, ja sigui practicant aficions junts, estalviant-los feina, preparant-los sorpreses o a través del contacte físic.
A més, hi ha altres accions que poden afavorir el benestar de les persones amb EM, com:
- Parlar quan estiguin preparats. Després del diagnòstic, és possible que hi hagi persones que no tinguin ganes de parlar de l’EM. És important no pressionar-les per fer-ho, però fer evident que en el moment en què estiguin preparades, tindran algú al costat que les escoltarà atentament.
- Mantenir la normalitat. Per moltes ganes d’ajudar que es tinguin és important no transmetre a les persones amb EM la sensació que no poden fer determinades coses per elles mateixes. Cal contribuir a la sensació de normalitat, oferint ajuda només quan la persona ho demani o ho necessiti de manera manifesta.
- Evitar la “positivitat tòxica”. Així es coneix a la idea que les persones s’han d’esforçar per ser positives en tot moment, inclús en situacions que desanimarien a qualsevol. Això pressiona a la persona per ocultar com se sent realment i, malgrat que pot ser útil buscar aspectes positius en situacions complicades, és important reconèixer aquestes dificultats i parlar-ne honestament.
Una relació sentimental és un vincle voluntari i és fonamental que cada una de les persones que la formen assumeixin la seva part de responsabilitat.
Referència:
- Dating or living with someone with MS. Medical News Today. Disponible a: https://www.medicalnewstoday.com/articles/dating-someone-with-ms
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!