Les 3 claus per a construir una relació sòlida amb esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple (EM) no només interfereix en el dia a dia de la persona diagnosticada, sinó també en la seva relació amb l’entorn. Les relacions de parella poden veure’s afectades per la malaltia. Per prevenir el desgast, cal construir una relació sobre ciments que no ballin en els moments difícils. Amb seguretat, intimitat i responsabilitat, la parella pot enfortir-se tot i l’EM.

Seguretat

Les relacions de parella han de ser segures i excloure la por. La seguretat emocional i física no és negociable. És important que ambdós membres siguin capaços d’expressar-se i exposar-se sense por a ser rebutjats, humiliats o agredits. La intimitat i la confiança només poden desenvolupar-se en un entorn segur que permeti a cada membre ser un mateix.

Les malalties cròniques poden amenaçar la seguretat en una relació de parella. Els problemes cognitius, la depressió o els canvis d’humor derivats de l’EM poden portar a les persones amb EM  a ser agressives. És important informar al neuròleg d’aquests canvis. Si ell no és capaç de resoldre el problema, derivarà la persona amb esclerosi múltiple a un altre especialista. La medicació i els tractaments psicològics poden alleujar aquests símptomes. Per trobar el tractament adequat, és recomanable treballar amb el neuròleg apuntant tots els detalls (circumstàncies en què es desenvolupen els símptomes, efectes de la medicació, etc.) i acudint a totes les cites.


Intimitat

Menjar junts, trucar per desitjar sort a l’altre o comentar com ha anat el dia són gestos quotidians que enriqueixen el dia a dia de la parella i prevenen el desgast. Cada persona té necessitats emocionals diferents. Conèixer-les és fonamental per a la relació.

Hi ha persones que valoren molt el reconeixement verbal. Per a elles, les frases encoratjadores es tradueixen en amor i suport.

Altres se senten estimats quan passen temps amb la seva parella. Fer allò que els agrada junts els apropa a l’altre. Per a algunes persones, els regals són símbols d’amor. Altres prefereixen els favors; fer la bugada, treure la brossa o preparar el sopar són detalls que agraeixen. Molts se senten estimats amb el contacte físic de les seves parelles i han de descobrir si prefereixen les carícies, les abraçades o fer l’amor.

Prendre la iniciativa i ser proactiu en la relació és molt beneficiós per a la parella. Les cites i reunions regulars permeten a ambdós membres implicar-se en la relació. En les reunions poden tractar-se els temes que preocupen a un o a tots dos membres de la parella, fer plans i parlar d’allò que va bé a la relació. Les cites, en canvi, són moments dedicats únicament a gaudir, en què les discussions no tenen cabuda. Es poden proposar idees originals que no suposin una gran despresa. Mirar una pel·lícula o anar de pícnic són bones opcions.


Responsabilitat

Cada membre de la parella ha d’assumir la seva part de responsabilitat en la relació. Estar en una mateixa relació és una elecció. Per tant, cal procurar, pel benestar d’aquesta, dedicar-li temps i esforç. Si existeix un problema, és important parlar i solucionar-lo plegats.

L’èxit de qualsevol relació radica en la comunicació. Escoltar l’altre i preguntar-li quins són els seus anhels, plans de vida o aspiracions professionals, permet conèixer-lo íntimament. També és important agrair-li el seu compromís i mostrar-se afectuós.


Accés al document original:

Relationship Matters http://www.nationalmssociety.org
Disponible a: http://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Documents/Relationship-Matters_Final-Single-Pages.pdf

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!