L’empatia, clau per a entendre’s amb el metge

El caràcter crònic i degeneratiu de l’esclerosi múltiple té un impacte en la salut mental de les persones afectades. Així ho demostra l’alta prevalença de la depressió i l’ansietat entre les persones que pateixen EM. No obstant això, hi ha poca informació sobre la comunicació emocional entre el neuròleg i el pacient durant les consultes. Un nou estudi ha demostrat que la comunicació entre el pacient i el professional sanitari millora quan el professional reconeix i respon de manera empàtica a les preocupacions del pacient. Poder expressar les seves emocions durant les cites mèdiques ajuda les persones afectades a afrontar la malaltia.

A Itàlia, un grup d’investigadors va gravar 88 pacients durant la seva primera cita amb un neuròleg per analitzar les expressions d’emoció dels pacients i les respostes dels neuròlegs. Durant les converses van identificar moments en els quals les persones mencionaven explícitament una preocupació emocional o oferien una senyal emocional i, en la majoria dels casos, els neuròlegs reaccionaven a aquestes preocupacions o senyals reduint l’oportunitat per a dialogar. En gairebé la meitat dels senyals i tres quarts de les preocupacions, els neuròlegs van proporcionar consells mèdics o consol general, van canviar de tema, subestimar l’emoció o no van advertir l’expressió del pacient.
La capacitat de reconèixer i gestionar les necessitats emocionals dels pacients forma part de l’atenció que el metge ha de proporcionar. Respondre a aquestes necessitats de manera empàtica millora l’adherència al tractament i els resultats. Els investigadors van concloure que és necessari apoderar els neuròlegs formant-los en comunicació i en la presa compartida de decisions.
Accés al document original:
MS Research making space for emotions a continuing challenge for neurologists http://www.msbrainhealth.org Disponible a: http://www.msbrainhealth.org/article/ms-research-making-space-for-emotions-a-continuing-challenge-for-neurologists
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!