L’empatia a l’hora de parlar amb el metge

Per a les persones amb EM, anar al metge implica incidir en els símptomes i efectes d’aquesta realitat. Per això, sovint, les cites mèdiques produeixen cert estrès o càrrega mental. Tanmateix, és important abordar-les còmodament perquè siguin tan profitoses com sigui possible.

Mentre que en el seu dia a dia, les persones amb EM procuren seguir la seva rutina intentant que els símptomes no afectin els seus plans, a l’hora d’entrar a la consulta del metge els efectes de l’esclerosi múltiple adquireixen tot el protagonisme. Això pot alterar emocionalment aquestes persones i complicar la comunicació amb els professionals sanitaris.

Les qüestions que es tracten en una visita mèdica poden condicionar l’estat mental i emocional de les persones amb EM. Per això, és important construir una relació de confiança entre els professionals mèdics i els usuaris atesos.

Parlar amb el metge sobre l’EM

Per construir aquesta relació de confiança, les dues parts han d’implicar-se d’una manera o altra.

En el cas de les persones amb EM, sovint, poden sentir-se incòmodes a l’hora de tractar qüestions com els problemes d’intimitat, les disfuncions intestinals o els sentiments de tristesa o estrès aclaparador. Així i tot, és fonamental explicar-ho tot al metge perquè pugui contribuir a millorar la situació, tenint en compte l’estat d’ànim de cadascú.

Existeixen algunes maneres de fomentar aquesta comunicació, com:

  • Tot i que cada persona posa el focus sobre la seva experiència, és important recordar que els metges atenen molts usuaris dia rere dia i res del que se’ls digui els podrà sorprendre.
  • Anotar les preguntes o les qüestions que es volen abordar a la visita pot ser molt útil per tenir un suport a l’hora de trencar el gel.
  • És important explicar tots els efectes de l’EM, més enllà del malestar físic, perquè els doctors puguin revisar-les abans que siguin més greus.
  • Pot ser que no s’hagi seguit exactament alguna pauta de medicació que s’hagi afegit algun excés a la dieta suggerida, però és vital ser honest i explicar-ho al seu metge. No cal castigar-se per això, perquè és quelcom comú i els professionals ja ho contemplen. Tot i això, s’ha de dir perquè es pugui actuar en conseqüència i estar millor.
  • Expressar que hi ha preguntes que costa fer o temes que costa explicar, és molt útil. Per una banda, ajuda a treure nervis i tensions; i, per altra banda, aporta informació al metge perquè actuï respectuosament en conseqüència.
  • Sempre és bona idea parlar amb altres persones amb EM per saber com afronten elles aquesta mena de situacions i com aconsegueixen parlar còmodament amb el seu metge.
  • Acudir a la visita amb un familiar o amic també pot ser una bona opció per a algunes persones. La seva companyia pot ajudar per sentir-se més segures, tot i que cal deixar clar fins a quin punt necessiten que s’impliquin: si vol que participin en la conversa o només necessiten suport moral.
  • Si la dificultat per expressar-se és molt notable, pot ser útil practicar a casa amb un amic o familiar. Es pot practicar diverses vegades una mateixa conversa per preparar-se abans diferents reaccions possibles del metge.

Si, malgrat tot això, continua sent incòmode parlar amb el professional sanitari de referència, la millor opció pot ser canviar de metge. Per això, també serà molt profitós demanar recomanacions a altres persones amb esclerosi múltiple.

Atendre a persones amb EM

Perquè aquest clima de confiança funcioni, els professionals mèdics també han de tenir en compte totes les qüestions que s’han plantejat anteriorment.

Cada persona és un món i viu l’esclerosi múltiple amb les seves pròpies personalitats. Per això, prestar atenció a aquestes característiques personals és fonamental perquè se sentin còmodes i comuniquin millor els seus símptomes.

En general, les persones que van a la consulta agraeixen que se les miri als ulls i se’ls faci sentir escoltades i compreses. La cura i l’empatia són atributs bàsics per atendre a persones amb  EM.

 

Referències:

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!