L’EM té un pronòstic esperançador

El doctor Montalban dibuixa un futur centrat en la prevenció de l’EM i en aturar el fenomen neurodegeneratiu

Dia Mundial de l'EM

La jornada del Dia Mundial de l’EM, organitzada per la Fundació Esclerosi Múltiple i el Cemcat i presentada pel periodista Xavi Coral, ha fet una radiografia de com estem actualment en relació a la recerca i l’esclerosi múltiple i quines seran les noves tendències de l’esclerosi múltiple en un futur.

El director del Cemcat, doctor Xavier Montalban, veu un futur esperançador per l’EM i s’ha atrevit a predir com es podria situar l’esclerosi múltiple, una malaltia de la qual encara no en sabem la causa, d’aquí a 10 anys, en una jornada en la qual també hi ha participat la directora de la FEM, Rosa Masriera.

Molts avenços en l’EM en els últims anys

El doctor Xavier Montalban ha recordat que en els últims anys els avenços en esclerosi múltiple han estat extraordinaris i ho ha exemplificat en el diagnòstic. Als anys 90, el diagnòstic de l’EM podia trigar 10 anys i avui és gairebé immediat.

També hi ha hagut un avenç important amb els tractaments. S’ha passat de no tenir tractaments a poder-ne triar entre 14, en el cas de l’EM Remitent-Recurrent.

Un altre canvi ha estat la prevalença i la incidència de la malaltia. Avui es diagnostiquen més casos d’EM. A l’Estat espanyol es calcula que hi ha entre 130 i 140 persones amb esclerosi múltiple per cada 100.000 habitants. Segons el doctor, però, l’augment del diagnòstic de la malaltia no es produeix únicament als països desenvolupats sinó que també se n’ha detectat un increment en països en vies de desenvolupament, on tradicinalment els índex d’esclerosi múltiple eren més baixos.

Durant aquest temps també ha canviat el perfil de les persones amb EM: continua essent una dona d’entre 20 i 40 anys, però l’edat es va allargant fins a 45.

Un dels canvis importants en els últims anys és el paper de la persona amb EM, que ha passat de tenir un rol passiu a decidir juntament amb el neuròleg el tractament que prendrà i a prendre la iniciativa a l’hora d’establir hàbits de vida saludables. “Ha quedat enrere l’època que el metge tenia una actitud paternalista”, ha explicat el doctor.

La recerca en esclerosi múltiple

El director del Cemcat ha reflexionat cap a on es dirigeix la recerca avui i ha explicat que dels 14 tractaments per l’EM Remitent-Recurrent n’hi ha que són anticossos monoclonals molt eficaços a l’hora de reduir el fenomen inflamatori de l’esclerosi múltiple. El handicap avui, ha dit, és aturar el component neurodegeneratiu de l’EM, que la recerca encara no ha assolit. Per això, ara mateix, s’estan desenvolupament 3 molècules que són orals i sembla que podrien arribar al cervell la qual cosa  permetria actuar al sistema nerviós central i sobre els limfocits i altres cèl·lules  que podrien ser les responsables de la neurodegeneració.

El doctor ha explicat que ara hi ha molta inversió en la recerca d’aquestes 3 molècules i que hi ha 6 assajos en marxa alguns dels quals compten amb la participació de centres de Catalunya. “És el primer cop que veig que una molècula està essent estudiada per 3 companyies farmacèutiques, la qual cosa ens dona una idea de la potencialitat de la molècula”, ha explicat.

L’Aliança Internacional d’EM Progressiva

El doctor ha destacat el paper de l’Aliança Internacional de l’EM Progressiva, formada per les principals associacions de pacients mundials, que han aconseguit unir forces i esforços per avançar identificant noves molècules que podrien ser d’interès i biomarcadors de ressonància que serviran per avançar en els assajos clínics. La recerca en aquest àmbit ha aconseguit sumar les companyies farmacèutiques que han cedit dades d’altres estudis elaborats anteriorment per afavorir-la. La col·laboració internacional, la cessió de dades de les companyies farmacèutiques i l’impuls que ha pres l’Aliança fan que Montalban assenyali que el panorama és esperançador.

Vacuna i covid

Cal que les persones amb EM es vacunin, encara que en alguns casos degut als tractaments potser les vacunes no aconsegueixn tota la seva efectivitat. Totes les vacunes que tenim avui al mercat són efectives i segures i  no generen brots.

El futur de l’EM

Xavier Montalban ha explicat que ara mateix hi ha 3 estudis per monotoritzar les persones amb EM amb smartphones i  ha augurat que aquesta pràctica tindrà importància en el futur perquè permetrà veure a temps real l’evolució de la malaltia.

Xavi Coral ha preguntat a Xavier Montalban com serà l’EM d’aquí a 10 anys. La resposta és que Montalban creu que el diagnòstic no suposarà cap problema, que el fenomen inflamatori serà residual i que es treballarà bàsicament en aturar la progressió de la malaltia amb teràpies centrades en la neuroprotecció i la neurodegeneració.

Les connexions de l’EM

La directora de la FEM, Rosa Masriera, ha parlat de les connexions de l’esclerosi múltiple, que fan que un centre sanitari com el Cemcat estigui connectat amb el centre sociosanitari que la FEM té a Barcelona, per exemple. “En les connexions, la FEM i el Cemcat treballem de forma innovadora per atendre la persona amb EM” ha dit i ha remarcat la importància d’acompanyar la persona i d’oferir-li els recursos que necessiti en cada moment, tal com fa la FEM.

Si t’has perdut la jornada mira-la des d’aquí

1 comentari

  1. Esther ha dit:

    Muchas gracias!

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!