L’art com a teràpia per a l’esclerosi múltiple

La teràpia artística proposa fer servir l’art per a la gestió de les emocions del dia a dia. S’ha vist que aquest tipus de teràpia també és efectiva en les persones amb esclerosi múltiple. En què consisteix?

Descriure què és conviure amb l’esclerosi múltiple no és fàcil. Quan s’intenta, sovint no es troben paraules que expressin realment les frustracions, el dolor, l’ansietat, la por o la confusió; emocions amb què, les persones amb esclerosi múltiple tenen una lluita constant.

Més enllà de nous tractaments, s’ha descobert una nova manera de fer-ho: la proposta és l’art. A través de l’art es poden expressar emocions i facilitar que el nostre esperit es destensi en qualsevol moment. No és necessari ser un geni ni tenir grans habilitats: l’art és una expressió personal i primitiva, sense cap mena de normes.

La teràpia artística ajuda a crear treballs tangibles d’autoexpressió on es poden plasmar frustracions, compartir emocions i expressar allò que no podem dir amb paraules.

 

Beneficis de la teràpia de l’art per a l’esclerosi múltiple

Segons la Multiple Sclerosis Association of America (MSAA), molts estudis sobre la teràpia de l’art en mostren els seus beneficis. Així, en una prova pilot es va demostrar que un grup de dones amb esclerosi múltiple que havia participat en un programa de teràpia d’art havia experimentat un increment significatiu d’autoestima, suport social i autoeficàcia amb relació a la malaltia. L’estudi va concloure que l’art té potencial per millorar la vida de les persones amb esclerosi múltiple.

Altres beneficis significatius demostrats de l’art són: reducció de l’estrès, menor depressió i aïllament, expressió visual per solucionar problemes verbals i sentiment d’apoderament.

La teràpia de l’art ajuda a desenvolupar la connexió entre cos i ment. D’aquesta manera, es treballa amb el repte d’expressar allò que volem dir sense paraules. Aquest exercici pot ajudar a les persones a aprendre com treballar amb dèficits de sensibilitat, mobilitat i problemes cognitius.

Alhora, l’art esdevé una manera de sortir de la monotonia i de la rutina. Pot considerar-se una manera de fer meditació, ja que el repte està a centrar-se en les tasques artístiques, estant plenament atents i experimentant el moment present.

 

Què puc fer?

No és necessari tenir qualitats artístiques, només es requereix curiositat i tenir una ment oberta per explorar el vessant més creatiu.

Pots dibuixar, fotografiar, escriure, crear collages, teixir. Fins i tot pintar un llibre de mandales. Sigui quina sigui la teva elecció, quan experimentis “el corrent artístic” i el soroll i diàlegs mentals passin a un segon pla, la ment es concentrarà en la creació.

 

Referències

Fraser C, Keating M. The effect of a creative art program on self-esteem, hope, perceived social support, and self-efficacy in individuals with multiple sclerosis: a pilot study. (2014).

Robert D. Four Reasons Why People With MS Should Try Art Therapy (2018).

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!