L’amistat i l’esclerosi múltiple

Tenir bones amistats és tan important com menjar o dormir bé, per això cal fomentar i cuidar aquelles que ens omplen. Per tenir amistats sanes i sòlides és clau una bona comunicació i un treball mutu.

Les amistats són essencials per al nostre benestar. Mantenir amistats sanes i sòlides promou la salut cerebral. Compartir la nostra vida amb amics ens ensenya i ens ajuda a créixer.

Cuidar i enfortir les amistats quan tens esclerosi múltiple

De vegades, els amics d’una persona amb esclerosi múltiple (EM) poden tenir algunes dificultats per comprendre els canvis de la malaltia. Mentre alguns dels símptomes són sobtats i evidents, altres com la fatiga o el dolor són menys visibles i apareixen progressivament.

Per tal que una amistat sigui saludable és important tenir empatia i una bona comunicació. Les accions ni reaccions dels altres no es poden controlar, però sí que es pot:

  • Aprendre a gestionar i comunicar allò que es necessita.
  • Compartir informació de referència i recursos en línia que permetin als altres aprendre sobre l’esclerosi múltiple.
  • Fer partícips als altres, per exemple convidant a un amic a alguna visita mèdica. Això li permetrà escoltar en primera persona les implicacions de la malaltia i ens pot ajudar a compartir dubtes o prendre decisions.
  • Reservar temps per a nosaltres. Dir “no” quan necessitem descansar, explicant les nostres necessitats i entenent les dels altres.
  • Recordar que no tenim per què mantenir totes les amistats. La vida de les persones pot canviar i evolucionar i, de vegades, això comporta que algunes persones s’allunyin i n’apareguin d’altres. No sempre aconseguirem compartir aquells aspectes que ens resulten essencials per mantenir una amistat, de manera que val la pena invertir el nostre esforç a fomentar les relacions que ens omplen.
  • Obrir nous fronts i conèixer a altres persones amb EM: sol ser més fàcil compartir determinats aspectes quan l’altra persona els coneix de primera mà.

Cuidar i enfortir l’amistat quan un amic té esclerosi múltiple

Per a les persones amb esclerosi múltiple (EM) el suport de l’entorn és clau. Disposar de bones amistats ajuda a enfrontar l’estrès, que és un desencadenant de recaigudes.

Coses que NO s’haurien de dir a una persona amb esclerosi múltiple

Donat que d’entrada l’EM no sempre es veu i la informació que ens arriba no és sempre fiable, sovint les persones amb EM reben comentaris que, malgrat la seva bona intenció, són poc útils o poc encertats. Alguns exemples són “Sé com et sents” “No sembles estar malament” o “Vols dir que aquest dolor no és muscular?”. Per evitar-ho, en l’article 6 Comentaris que no t’haurien de fer … o que no hauries d’escoltar si tens EM es mostren alguns dels comentaris més comuns i alguns consells dels professionals.

6 comentaris que no t’haurien de fer… o que no hauries d’escoltar si tens EM

Coses que SÍ se li haurien de dir a una persona amb esclerosi múltiple

Hi ha moltes formes de donar suport a una persona amb EM, la majoria són les mateixes que fem servir amb la resta de les nostres amistats. Com és de suposar, no totes serveixen perquè cada persona és diferent.

Es tracta de compartir junts temps de qualitat, facilitant els plans a les necessitats. Mostrar interès per l’EM i per ajudar en el que es pugui. Es tracta de voler saber com està el nostre amic, entendre-ho i donar-li afecte. En l’article Comentaris que sí haurien de fer-te si tens esclerosi múltiple es mostren alguns suggeriments de com fer-ho. Finalment, hi ha quelcom molt important que a les persones amb EM els va bé sentir: “No sé realment el que estàs passant o patint, però estaré aquí pel que necessitis”.

Comentaris que sí t’haurien de fer si tens esclerosi múltiple

D’altra banda, cal tenir en compte que tots tenim dies en què ens sentim aclaparats i no acceptem ajuda. No hem de prendre’ns-ho personalment, simplement acceptar-ho, respectar-ho, fer saber a l’altre que un està aquí, deixar espai i provar-ho de nou més endavant.

Referències:

Friendships and MS. Disponible en: https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/10/25/ms-friendships-important-to-your-life/

What Are Friends For? A Longer Life. Disponible en: https://www.nytimes.com/2009/04/21/health/21well.html?_r=0

The Benefits of Positive Friends. Disponible en: https://www.liveabout.com/benefits-of-positive-friends-1384779

Revisat per: Sara Navarro Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (col·legiada núm. 23.565)
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!