La teràpia aquàtica com a tractament de l’EM

Una rutina d’exercici físic pot ser un repte per a les persones amb EM, però ajuda notablement a millorar les seves habilitats i a reduir l’efecte dels seus símptomes. A més, les propietats de l’aigua ofereixen alguns avantatges que faciliten el desenvolupament d’aquesta mena d’activitats i, per tant, potencien els seus beneficis.

En moltes ocasions, s’ha demostrat l’eficàcia de l’activitat física per alleujar els símptomes de les persones amb EM i millorar la seva qualitat de vida. Tanmateix, en alguns casos pot resultar complicat dur a terme determinats exercicis. Per això, s’està explorant l’entrenament en el medi aquàtic com una pràctica que facilita la mobilitat i potencia els beneficis de l’esport.

Les propietats de l’aigua

Per a moltes persones, l’exercici a l’aigua és la forma més fàcil i gratificant de mantenir-se físicament actives. El motiu rau en les característiques específiques del medi aquàtic que repercuteixen en la mobilitat de les persones. Les més destacades són:

  • La flotabilitat. Aquesta propietat redueix la influència de la gravetat i compensa el pes corporal. D’aquesta manera, és més fàcil per a les persones sostenir les seves extremitats i moure’s amb facilitat, de forma independent. A més d’oferir una sensació de lleugeresa, pot ajudar a millorar problemes posturals, de debilitat muscular o d’equilibri.
  • La pressió hidrostàtica. Aquest és el principi a través del qual com més profundament se submergeix un cos, més pressió experimenta. Si s’utilitza de manera adequada, pot millorar les funcions cardíaques i respiratòries.
  • La resistència. La força que exerceix l’aigua ajuda a enfortir els músculs i ajuda a les persones amb EM a mantenir-se drets amb més facilitat que a terra ferma i sense el risc de caigudes.

A més d’aquestes, altres propietats com la viscositat, la tensió superficial o la conductivitat tèrmica són la base dels efectes beneficiosos de l’aigua en les persones amb esclerosi múltiple.

Què és la hidroteràpia?

La hidroteràpia o teràpia aquàtica es basa en l’ús de l’aigua per a tractar determinades afeccions i promoure la salut. Entre les seves aplicacions, s’hi poden trobar:

  • Immersions a diferents temperatures.
  • Inhalacions de vapor.
  • Massatges amb aigua i gel.
  • Ús de draps calents o freds.
  • Banys d’hidromassatge o d’aigua mineral.
  • Fer exercici a l’aigua.

Pel que fa a la seva eficàcia, les investigacions citades afirmen que la hidroteràpia pot controlar el dolor i els efectes de les afeccions com la fibromiàlgia o l’esclerosi múltiple. Entre altres, els banys freds acompanyats dels dispositius de refredament temporal promouen la hipotèrmia local i sistèmica en les persones amb EM. A més, els exercicis de mobilitat i estabilitat postural a l’aigua ofereixen nombrosos avantatges.

Beneficis de l’exercici a l’aigua

Quan el cos està submergit, hi ha menys pes sobre les articulacions i els moviments resulten més fàcils. Això millora la capacitat per fer exercici de les persones amb esclerosi múltiple, sent la natació la principal forma d’activitat física a l’aigua. En aquest cas, el principal benefici és la reducció de la fatiga, un símptoma generalitzat que afecta pràcticament el 80% de les persones amb EM.

Així i tot, existeixen altres menes d’exercicis que poden presentar diferents avantatges:

Exercici aquàtic

Aquest concepte recull diferents activitats físiques com estiraments, escalfaments o exercicis de resistència, coordinació, enfortiment i relaxació. En aquest cas, dur-los a terme dins de l’aigua afavoreix la mobilitat articular i l’equilibri, i repercuteix en una millor qualitat de vida.

Ciclisme aquàtic

Aquesta activitat pot intercala sessions d’escalfament, pedalant sense resistència, amb altres fases on es va incrementant la resistència de manera gradual i d’acord amb les possibilitats de cada persona. Aquesta pràctica ofereix nombrosos avantatges, com:

  • Millora de l’aptitud cardiorespiratòria.
  • Reducció de la fatiga.
  • Augment dels nivells del factor neurotròfic amb afectes antiinflamatoris.

Tot plegat afavoreix i millora la qualitat de vida de les persones amb EM.

Ai Chi

Aquesta activitat d’origen japonès consisteix en una seqüència de moviments continus, amplis i lents combinats amb una respiració profunda. Tot plegat realitzat a dins de l’aigua i en grup, fomenta l’activitat física saludable al mateix temps que el sentit de comunitat. A més, ajuda a reduir la fatiga i el dolor; i a millorar l’equilibri, la mobilitat funcional i la força.

 

En general, tots els estudis consultats conclouen que les activitats físiques realitzades en el medi aquàtic són de gran utilitat per a les persones amb EM i recomanen la seva pràctica combinada amb altres teràpies. De la mateixa manera, mostren millores en un o més símptomes, incloent-hi l’estat d’ànim i la qualitat de vida.

Tot i això, cada persona viu l’EM d’una forma particular i és important preparar la rutina amb terapeutes especialitzats. Aquestes persones s’encarregaran de fer una avaluació exhaustiva per valorar el nivell funcional de cadascú, definir els objectius a plantejar i els recursos disponibles per dur-los a terme.

 

Revisat per Noemí Martínez Lerín. Fisioterapeuta col·legiada núm. 3673.

 

Referències:

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!