La influència de l’alimentació en l’aparició i l’evolució de l’EM (Primera part)

Tot i que no hi ha una dieta concreta per a l’esclerosi múltiple, seguir una alimentació saludable pot ser determinant per a l’evolució de la malaltia.

L’alimentació correcta en l’esclerosi múltiple és una de les qüestions que més interès genera en les persones que pateixen aquesta malaltia així com en els seus cuidadors. En aquest sentit, cal destacar que existeixen nombrosos estudis que valoren la relació entre la dieta i l’evolució de l’EM, però no amb suficient evidència científica com per poder recomanar una dieta concreta.

Quan parlem sobre alimentació i EM ens sorgeixen dues grans preguntes sobre les que cada vegada tenim més respostes:

  • Com influeix l’alimentació en l’aparició de l’esclerosi múltiple?
  • Com influeix l’alimentació en l’evolució de l’esclerosi múltiple?

 

Alimentació i causes de l’esclerosi múltiple

L’EM és una malaltia autoimmune, és a dir, resultat d’un atac del sistema immune de les persones sobre algunes parts del propi cos. En la seva aparició hi contribueixen factors genètics i ambientals.

En aquest sentit, cal destacar que són molts els elements ambientals que s’han associat a l’EM. Entre ells, ha quedat demostrada la relació amb la Vitamina D i el tabac. A més, la dieta també és un possible factor de risc. Alguns estudis han demostrat que un pes elevat a l’adolescència incrementa el risc de susceptibilitat a EM i moltes recerques parlen d’una major prevalença de la malaltia a països on el consum de greixos saturats és més elevat.

També hi ha investigadors que associen el consum de sal a la dieta amb un increment en l’activitat de la malaltia. Sembla doncs, que la dieta pot tenir un paper important en el risc de desenvolupar EM.

 

Alimentació i evolució de l’esclerosi múltiple

Des de mitjans de segle XX, quan Swank va començar a parlar sobre la relació entre l’EM i el consum de greixos saturats, s’han publicat nombroses dietes com la Swank o la Weil, amb l’objectiu de millorar l’evolució de la malaltia.

Val a dir però, que els estudis publicats no són concloents i que, de moment, els professionals sanitaris no poden recomanar cap suplement dietètic ni l’eliminació de determinats aliments de la dieta per modificar l’evolució d’aquesta. Malgrat això, sí que sembla que existeix una relació biològica entre els greixos saturats i el procés inflamatori de l’EM.

L’evidencia científica, tot i ser limitada, suggereix que pot tenir un efecte beneficiós un increment del consum de peix i marisc (pel seu alt contingut en greixos poliinsaturats i vitamina D), una disminució dels greixos saturats i un increment del consum de fruites i verdures (pel seu alt contingut en vitamines i antioxidants).

La base de l’alimentació, per tant, ha de ser una dieta equilibrada que asseguri una aportació correcta de nutrients. Una dieta inadequada pot implicar un risc de malnutrició; això comporta una alteració de la nutrició per excés (obesitat) o per defecte (desnutrició).

Aquesta última s’ha associat amb l’alteració del sistema immune, amb l’afectació de la funció mental, dels músculs respiratoris i amb un increment del risc de deficiències de nutrients específics. La desnutrició pot impactar directament sobre la salut de la persona amb EM i per tant agreujar la seva malaltia.

D’aquesta manera, doncs, tot i no comptar amb una dieta específicament recomanada per a persones amb EM, cal tenir present que la dieta és un factor rellevant en l’evolució d’aquesta. Seguir les pautes d’una dieta equilibrada és la millor manera de gestionar l’EM però també és un element important de prevenció.

 

Autora: Cinta Zabay. Infermera.

 

Bibliografia

1.Pozuelo B, Benito J. Dieta y esclerosis múltiple. Rev Neurol 2014; 58 (10):455-464.

2. Fernández O,et al.Revision de las novedades presentades en el XXIX Congreso del Comité Europeo para el Tratamiento e investigación en Esclerosis Múltiple (ECTRIMS). Rev Neurol 2014; 59(8): 371-379.

3. Munger KL et al. Childhood body mass index and multiple sclerosis risk: a long-term cohort study. Mult Scler. 2013 Sep;19(10):1323-9. doi: 10.1177/1352458513483889. Epub 2013 Apr 2

4. Riccio P. The molecular basis of nutritional intervention in multiple sclerosis: a narrative review. Complement Ther Med. 2011 Aug;19 (4):228-37. doi10.1016/j.ctim.2011.06.006. Epub 2011 Jul 27.

5. Lauer, K. Dietary exposures and multiple sclerosis: a review. Revista Española de Esclerosis Multiple nº19. Set 2011. Pag 13-21.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!