La improvisació teatral per reduir l’ansietat en l’esclerosi múltiple

La imprevisibilitat de l’esclerosi múltiple (EM) fa que, sovint, les persones amb EM, puguin tenir episodis d’ansietat. La improvisació teatral és un mètode per reduir l’ansietat i una eina de creixement personal.

L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia impredictible que sovint genera sensació d’incertesa, especialment després del diagnòstic. Això explica que una de cada tres persones amb EM pateixi ansietat.
Per gestionar l’ansietat, moltes persones recorren a un psicòleg / a clínic, que ofereix mecanismes per aprendre a viure i moderar aquest tipus de pensaments i sentiments.
Una altra manera de treballar l’ansietat és a través de la improvisació teatral: una activitat diferent, que ens permet estar en contacte amb determinades experiències, ser conscients de com ens sentim i transitar per elles, en companyia i en un espai controlat.

Què és la improvisació teatral?

La improvisació teatral és una forma de fer teatre sense guió, en la qual l’actor interpreta ficció en el mateix moment en què l’està creant.
Les improvisacions solen partir d’una idea que situa els participants i serveix de punt de partida (per exemple, unes amigues es troben a la cua del supermercat). Els participants van fent propostes, prenent decisions i interactuant, donant lloc a una creació construïda a partir dels impulsos i idees dels participants.
Es tracta d’un joc i alhora una eina de creixement personal que permet desenvolupar habilitats i millorar la percepció, l’expressió i la comunicació. De fet, són diversos els estudis que han demostrat que improvisar redueix l’ansietat i ajuda a superar pors, fòbies i altres.

Què passa al cervell quan vam improvisar?

La ressonància magnètica funcional és un tipus de ressonància magnètica que permet mostrar en imatges les regions cerebrals actives en executar una tasca determinada. Doncs bé: segons investigadors de la Universitat Johns Hopkins dels EUA, algunes imatges obtingudes per ressonància magnètica funcional de persones que estan improvisant mostren que hi ha una zona del cervell, l’escorça frontal mitjana, que s’activa, ja sigui fent teatre, ballant, tocant un instrument o realitzant altres arts creatives.
D’altra banda, segons el doctor en medicina i autor del llibre “The Mindful Brain” Daniel J. Siegel, aquesta mateixa zona s’encarrega de regular algunes funcions clau per viure de manera saludable. Hi ha l’empatia, l’equilibri, la regulació emocional, la flexibilitat, la comprensió, la modulació de la por i la intuïció.

Què té la improvisació que ens ajudi a reduir l’ansietat?

Viola Spolin, professora de teatre coneguda com “l’àvia de la improvisació”, descriu en la seva obra “Improvisació al Teatre” 7 aspectes clau de l’espontaneïtat que al seu torn són valors de la improvisació que ajuden a reduir l’ansietat:

1. El joc

Partint d’una situació fictícia, podem identificar les normes socials i jugar-hi. Improvisar ajuda a acceptar sentiments, pensaments i accions.

2. Anar més enllà de l’aprovació i del correcte / incorrecte

Davant d’un conflicte podem reaccionar de múltiples maneres: deixant que passi, evitant, defensant-nos o lluitant. A la improvisació podem veure què passa en cada cas, recollir tot el que succeeix i aprendre’n.

3. Compartir amb altres persones

La improvisació, en fer-se en grup, requereix observació, escolta i expressió.
El fet de compartir, permet desenvolupar l’aptitud de treball en equip.

Les activitats creatives, plàstiques, expressives sempre són maneres que una persona pugui arribar a les seves emocions d’una manera menys cognitiva. El fet que es facin en un entorn comunitari, amb altres persones facilita el contacte i això de per si és beneficiós. L’altre aspecte és que com que de vegades hi ha una retracció social a les persones amb EM, activitats com aquestes poden aturar aquest impacte.

4. La materialització

La improvisació permet materialitzar conceptes, sentiments, idees i inquietuds.

5. Prendre consciència i explorar formes de comunicació

Quan s’interpreta, un s’adona que hi ha moltes maneres de percebre, sentir, respondre i dir coses. El teatre ens permet practicar l’exageració, l’associació, la metàfora, i l’empatia.

6. Implicar a una audiència

A la improvisació hi ha una audiència, que és partícip del que expressem i ens genera una resposta.

7. Poder traslladar el que s’ha après a la vida diària

Aprofitar tot el que s’ha après per replantejar les nostres interpretacions, reflexions i el capteniment de la vida real.

A la vida real, sovint, una veu interna ens diu “Compte” o “No”. En canvi, el mantra de la improvisació és poder dir: “Sí, ¿i?”.
La improvisació teatral no només pot ser una activitat de distracció, sinó que sembla ajudar a desenvolupar mecanismes que ens aporten més llibertat i a potenciar la capacitat d’adaptació de les persones amb EM.

Referències:

7 Pillars of Improv to Achieve Flow and Decrease Anxiety. Anxiety.org 2017. Disponible a: https://www.anxiety.org/social-anxiety-disorder-improvisation-drama-therapy

IMPRO, 90 juegos y ejercicios de improvisación teatral. Alfredo Mantovani, Borja Cortés,  Encarni Corrales, José Ramón Muñoz, Pablo Pundik. Octaedro. 2016.

Revisat per: Ainhoa Cáceres Centro Neurorrehabilitador de la Fundación Esclerosis Múltiple “Mas Sabater”. Reus.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!