La importància de respirar bé si es té esclerosi múltiple

Fa centenars d’anys que els mestres de ioga de l’Índia són conscients de la importància de respirar bé. “La respiració és vida; la vida és respiració”, diu un mantra budista. Cada cop hi ha més investigadors occidentals que accepten aquestes tesis perquè han detectat que una mala respiració pot provocar nivells d’energia baixos, alts nivells de toxicitat, estrès i problemes emocionals.

Respirar bé, doncs, és essencial per a la salut mental, física i espiritual. En el cas de patir esclerosi múltiple, a més és essencial una bona respiració, ja que durant el transcurs de la malaltia poden produir-se alteracions respiratòries a causa de la natura multifocal de l’EM. Cal destacar que, des que es té coneixement del procés metabòlic, sabem que més d’un 90% de la població utilitza menys del 50% de la capacitat pulmonar. I un dels principals problemes de respirar d’aquesta manera és que no se subministra prou oxigen al cervell i a les cèl·lules del cos; la insuficiència d’oxigen als teixits (o hipòxia) està relacionada amb malalties degeneratives. Alguns dels efectes que pot provocar el fet de respirar malament són estrès, insomni, asma i fatiga.
Segons l’International Breath Institute, de Colorado (EUA), “respirar correctament és una forma natural i efectiva de desintoxicar-se ja que un 70% de les toxines del cos s’eliminen a través de l’exhalació”.
Per tant, una mala respiració fa que s’absorbeixi menys oxigen i que es tingui menys capacitat de desintoxicar-se i, al mateix temps, provoca un augment de la susceptibilitat a contreure malalties. Cal aprendre a respirar més profundament i a fer servir el diafragma. Segons l’organització Yoga for Health, un dels principals problemes de la societat occidental és la respiració superficial: tendim a fer respiracions més curtes a causa de l’ansietat, i tot sovint patim hiperventilació com a resposta a reptes emocionals, ambientals o físics. L’International Breath Institute corrobora l’argument i indica que la respiració superficial està relacionada amb una sèrie de desordres físics i emocionals; perquè l’emoció i la respiració estan íntimament lligades. La por, l’ira, el dolor… les emocions afecten el flux natural de la respiració.
I la millor manera per distribuir l’oxigen pel cos més equitativament és a través de la meditació. Hi ha estudis que demostren que, durant la meditació, la circulació als músculs del cos augmenta fins a un 300%. Per tant, la relaxació permet respirar millor… i respirar millor permet relaxar-se.
Per traslladar al dia a dia els efectes positius d’una bona respiració, cal començar respirant més profundament i no descoratjar-se perquè el procés és lent; cal perseverar. Existeixen, però, una sèrie de consells i exercicis que ajuden a respirar millor:
 • Estirar-se d’esquenes i posar les mans sobre l’abdomen.
 • Respirar sempre pel nas (que filtra i escalfa l’aire abans que entri al pulmons).
 • Respirar de manera uniforme, constant i profunda.
 • Relaxar-se. Alliberar la tensió.
 • Experimentar com l’abdomen s’expandeix i es contrau.
 • No fer esforços excessius.
 • Treballar dins uns límits confortables i aturar-se si se sent dolor al pit o en un costat.
 • Practicar la respiració amb l’estómac buit.
 • Practicar la respiració en un lloc ventilat o a l’aire lliure.
 • Finalment, si s’ha aconseguit controlar aquest flux, asseure’s i seguir l’exercici en posició vertical.
A més, existeixen també algunes pràctiques que ajuden a respirar millor en cas que la persona tingui alguna dificultat en aquest sentit:
 • El ioga. Disciplina d’origen hindú que té per objecte el domini del cos i que combina posició, respiració i relaxació. El Hatha ioga, una de les branques d’aquesta disciplina, és el més apropiat per relaxar-se i alliberar la tensió del cos, ja que equilibra el sistema nerviós i estimula els òrgans interns. Si es vol centrar l’exercici en el control de la respiració, els exercicis específics que se n’ocupen són els pranayama. Molta gent comenta que després de practicar ioga té més energia.

   

 • La tècnica Alexander. Desenvolupada per Frederick Alexander l’any 1903, és una tècnica que reeduca cos i ment, i que permet descobrir un nou equilibri sense tensions. Destacada per millorar la llibertat de moviments i la coordinació, va ser practicada per molts actors i ballarins durant el segle XX. Aquest procés de relaxació aporta beneficis com una bona digestió, la millora de la funció cardíaca o l’eliminació de la tensió muscular al coll.

 • Tai-txí. Art marcial que, a través de l’encadenament de moviments suaus, permet aconseguir un equilibri físic i mental. Aquest sistema estimula el flux de respiració i allibera l’energia acumulada. És també una bona manera de beneficiar cos, ment i esperit.
D’aquesta manera, es tracta no només de ser conscients de la importància de respirar bé, també de tenir en compte les tècniques i processos a través dels quals poder-ho fer. La correcta respiració és important per a tota la població i especialment per a les persones afectades d’EM en la prevenció de possibles afectacions respiratòries. Accés als documents originals: Breathing you Way to better health http://www.msfocus.org Disponible a: http://www.msfocus.org/article-details.aspx?articleID=12 Función respiratoria y rehabilitación en esclerosis múltiple http://observatorioesclerosismultiple.com.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!