La importància de l’ordre a casa quan es conviu amb esclerosi múltiple

Tenir les coses ordenades i al seu lloc és molt important si es conviu amb esclerosi múltiple o es té cura d’una persona que es troba en aquesta situació. Es tracta d’evitar el desordre per garantir la mobilitat, la seguretat i l’accessibilitat a tot allò que es necessita quan es necessita. Com aconseguir-ho?

Viure en un espai amb desordre pot influir negativament a tothom, i especialment a les persones amb esclerosi múltiple. Quan s’ha de conviure moltes hores en un mateix espai, tenir la casa ordenada i amb tots els objectes necessaris al seu lloc no és, doncs, només una qüestió d’estètica, també de mobilitat, accessibilitat i de prevenció de riscos.

Per aconseguir aquest ordre cal trobar una mica de temps per dedicar-s’hi, fer que sigui una prioritat i fer tasques que un mateix pot assolir; si no, cal demanar ajuda a una altra persona. Es tracta de fer dia a dia petits passos com els següents:

Dur a terme les tasques de curta durada immediatament i no esperar que s’acumulin

Així, per exemple, es pot rentar el plat que s’acaba d’utilitzar en lloc de posar-lo a la pila on hi ha més plats bruts. D’aquesta manera, una tasca que podria ser molt llarga, es converteix en ràpida i curta. A més, si hi ha moltes tasques a dur a terme, és recomanable escollir-ne una cada vegada; és millor ordenar a poc a poc àrees petites que tota la casa de cop.

Llençar i/o donar les coses que no es fan servir

Es tracta de fer una tria de tots aquells objectes que ja no es fan servir. Si és perquè tenen algun desperfecte, cal plantejar-se si és preferible arreglar l’objecte o bé llençar-lo. En canvi, si es troba en bon estat, es pot donar o fins i tot vendre de segona mà. Per fer aquesta tria, es recomana organitzar els objectes en cinc categories:

  • Paperera: elements fets malbé, que ja no es poden aprofitar.
  • Útils: objectes o eines que algú altre podria fer servir i que estan en bon estat.
  • Per emmagatzemar: elements que no s’utilitzen amb freqüència, però que encara es poden fer servir en alguna ocasió. Es recomana guardar-los amb etiquetes per poder localitzar-los més fàcilment quan es necessitin.
  • Per vendre: objectes que estan en molt bon estat i que es poden vendre de segona mà.
  • Per guardar: elements que s’usen en la vida diària i objectes amb valor sentimental.  

Crear arxius electrònics 

Escanejar els documents o les imatges importants. De manera que no siguin només un element físic que es pugui extraviar; una còpia electrònica garantirà la seva conservació.

Destriar el correu 

Les cartes i documents que arriben per correu solen quedar-se per sobre les taules o els prestatges de diferents parts de la casa. Per evitar que s’acumuli en el desordre, és recomanable que es destriï el correu en rebre’l. Així, és bo que els documents rellevants, com les factures o les cartes, se separin de catàlegs i revistes que poden no ser d’interès i que es poden reciclar.

Pensar-s’ho bé abans de comprar un objecte 

Per fer una adquisició, és recomanable reflexionar-hi durant un dia o dos. De vegades, les decisions impulsives porten a comprar objectes que després poden no ser necessaris o bé no fer-se servir.

Aquests gestos diaris poden evitar situacions que poden empitjorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple. El desordre i el caos influeixen molt clarament en el correcte desenvolupament de les activitats quotidianes, augmenten el risc d’incidents i/o situacions perilloses com caigudes, pèrdues de medicaments, de documentació important, etc. A més, també poden crear ansietat. És aconsellable, doncs, que les activitats enumerades es converteixin en hàbits.

Accedir al document original:

How to reduce and avoid clutter at home. Disponible a: http://multiplesclerosis.net/living-with-ms/reduce-avoid-clutter-home/

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!