La conferència sobre coronavirus i EM aclareix dubtes

L’impacte que tindrà el coronavirus, com ens hem de comportar, els tractaments i molt més

El Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) i la Fundació Esclerosi Múltiple van organitzar el dijous 9 d’abril una conferència informativa per respondre tots els dubtes sobre coronavirus i esclerosi múltiple. Hi van participar, Susana Otero, epidemiòloga de l’Hospital de la Vall d’Hebron; el director del Cemcat, Xavier Montalban; els neuròlegs del Cemcat Mar Tintoré i Jaume Sastre-Garriga i la directora de la Fundació Esclerosi Múltiple, Rosa Masriera.

No estem immunitzats

Durant la conferència, l’epidemiòloga va explicar que el covid-19 es contagia per contacte amb les secrecions respiratòries, per tos, estornuts o per tocar superfícies contaminades pel virus. D’aquí la necessitat de rentar-se sovint les mans. El problema del covid-19, va explicar, rau en què no estem immunitzats. En principi, el virus, en un 81% dels casos, és lleu però si hi ha un contagi molt ràpid es colapsen els hospitals perquè se supera la capacitat màxima del sistema sanitari. Per això, va dir, és tan important “aplanar la corva”.

Visites amb videoconferència

Per la seva banda, el subdirector del Cemcat, Jaume Sastre-Garriga, va explicar que el Cemcat s’ha dividit en dos equips i ha potenciat el teletreball. Les visites mèdiques es fan a través de vídeo i la rehabilitació individual i grupal amb videoconferència. Sastre-Garriga va dir que existeix una interrelació entre el covid-19 i els tractaments i ho va exemplificar amb un assaig clínic que utilitza el fingolimod per les fases severes del covid-19.  La neuròloga Mar Tintoré va mostrar un quadre dels tractaments que assenyala que la majoria es poden iniciar i continuar amb algunes excepcions com la cladribina, l’ocrelizumab o l’alemtuzumab.

Els tractaments

tractaments d'EM i coronavirus

Al costat de les persones amb EM

Per últim, la directora de la Fundació Esclerosi Múltiple, Rosa Masriera, va ser contundent. La Fundació s’ha hagut de reinventar per continuar al costat de les persones amb EM. Així, avui la neurorehabilitació es fa online i hi ha un acompanyament integral de les persones amb EM. La Fundació ha contactat no només amb els pacients actuals sinó també amb persones que ja havien acabat els tractaments i que aquests dies poden necessitar suport.

Dubtes i preguntes

En acabar la conferència algunes de les més de 700 persones que es van connectar van plantejar dubtes. Trobaràs totes les preguntes al vídeo, aquí en reproduïm dues.

Es podran vacunar de coronavirus les persones amb EM? De  moment no tenim la vacuna i és prematur parlar-ne però sembla que sí, igual com es poden vacunar de grip. Quins criteris hi ha perquè una persona es pugui fer la prova del covid-19?, avui el criteri és de disponibilitat de testos.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!