La conferència del Dia Mundial de l’EM conclou que podem fer molt per prevenir l’EM

El doctor Xavier Montalban anuncia que s’incorporaran tres fàrmacs nous d’alta eficàcia i menys efectes adversos

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, que se celebra el dilluns 30 de maig, la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), que forma part del Campus Vall d’Hebron, han reivindicat el paper central de les persones amb aquesta malaltia. Han destacat així el seu rol actiu i la responsabilitat en la presa de decisions referents a la seva salut, en temes com tractaments, hàbits saludables i altres aspectes que afecten la seva qualitat de vida.

Enguany, la Fundació Esclerosi Múltiple, l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i el Cemcat han organitzat la conferència informativa: Podem prevenir lesclerosi múltiple?

Actualment, a Catalunya hi ha 139 pacients per cada 100.000 habitants, això es tradueix en un augment de la incidència i prevalença d’aquesta malaltia.

En aquest sentit, el Dr. Xavier Montalban, cap del servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron i director del Cemcat, ha destacat els avenços en EM en els darrers anys i ha remarcat que cada cop es diagnostica més eficaçment i ràpidament: “El següent pas és prevenir laparició de la malaltia i disminuir el fenomen neurodegeneratiu. En aquest sentit, s’estan realitzant més de 140 assajos clínics amb noves molècules i estratègies diferents, especialment de les formes progressives de la malaltia.”

El Dr. Montalban ha avançat la incorporació de tres nous tractaments per l’esclerosi múltiple que són d’alta eficàcia i comporten menys efectes adversos. Val a destacar que és una incorporació de fàrmacs molt eficaços com a primera línia del tractament que fins ara no es disposava. “El més important és que comencem a poder utilitzar fàrmacs dalta eficàcia que podrem utilitzar com a primera línia de tractament de la malaltia. Això, molt clarament, ens apropa cada vegada més a la medicina personalitzada.”

Per la seva banda, la Dra. Íngrid Galan, ha explicat que els estudis epidemiològics suggereixen un rol rellevant de factors ambientals i estils de vida que actuen en persones amb una possible predisposició genètica.

Aquests factors que poden augmentar la susceptibilitat de patir la malaltia són, per exemple, els nivells baixos de vitamina D, la infecció per Virus d’Epstein-Barr (VEB), l’obesitat i el tabaquisme. Respecte a aquest últim, Galán subratlla que les persones fumadores tenen un alt risc de desenvolupar una EM progressiva, i afegeix, que el fet de deixar de fumar fins i tot després del diagnòstic redueix el risc de discapacitat.

Seguidament, Samuel Sánchez, infermer i fisioterapeuta, ha concretat què pot fer una persona per tenir un estil de vida saludable: “Si sabem que hem de tenir en compte els factors de risc, així com les comorbiditats (hipertensió, obesitat, diabetis…), i incorporem hàbits saludables com lactivitat física i lalimentació equilibrada; podrem modificar el curs de la malaltia, obtindrem millor resposta al tractament i tindrem una repercussió positiva en lestat de la salut en general. Això també ho podem aplicar en l’esclerosi múltiple”.

Dia Mundial de lEM, la persona al centre del sistema

El lema del Dia Mundial aquest any són les #connexions, en les que és fonamental el rol de la persona com a centre de totes les actuacions en la seva salut. Aquest és un aspecte que la FEM i el Cemcat porten treballant des de fa anys. En aquest sentit, Patricia Portillo, jove de 31 anys acabada de diagnosticar i amb la seva mare amb EM des de fa 10 anys, ha remarcat la importància de la responsabilitat de l’autocura per trobar-se millor i per poder tenir més qualitat de vida. Ha destacat també la importància del suport psicològic i de tenir des del primer moment informació fiable de primera mà.

Aquesta manera d’entendre la malaltia enllaça amb la manera de treballar de la FEM i el Cemcat que posen el focus en un model d’atenció individualitzat.

D’altra banda, coincidint amb el Dia Mundial i la reivindicació mundial de situar la persona amb EM al centre del sistema, la FEM, igual com totes les organitzacions internacionals, reclamarà que no es facin polítiques sanitàries sense tenir en compte a les persones amb EM. En aquest sentit, Rosa Masriera, directora de la Fundació Esclerosi Múltiple, posa en relleu que demanem la incorporació de les persones amb EM en les polítiques sanitàries i es reclamen més recursos per augmentar la qualitat de vida de les persones amb EM”.  

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!