Intimitat de parella i esclerosi múltiple

La disfunció del desig sexual pot ser atribuïda als símptomes associats amb l’esclerosi múltiple. Per construir la intimitat de parella i fomentar una vida sexual sana, la relaxació i la confiança són clau.

A mesura que progressa l’esclerosi múltiple, es poden produir alteracions de diferents graus en la resposta sexual i un canvi tant en la percepció de la imatge corporal com en els rols de la relació. Cal recordar, però, que cada cas d’EM és diferent i que es recomana parlar amb el metge i sexòlegs especialitzats per tractar qualsevol aspecte de la malaltia, inclosos aspectes de la intimitat sexual.

La disfunció del desig sexual pot ser atribuïda als símptomes associats amb l’EM. Aquests inclouen alteració de la sensibilitat, dolor crònic, fatiga, espasticitat, problemes de bufeta i l’intestí, formigueig, problemes de concentració i símptomes relacionats amb l’estat d’ànim.

Un altre element clau són els factors psicosocials: per exemple, tenir una baixa autoestima, una percepció negativa del cos o sentiments de vergonya pot afectar la vida íntima. Si bé els problemes sexuals són comuns amb moltes relacions, les dades del National Multiple Sclerosis Society mostren que, als Estats Units, un 91% dels homes i un 72% de les dones amb EM han experimentat problemes sexuals.

Sexualitat i intimitat: les diferències

Hi ha profundes diferències entre la sexualitat, la intimitat i la intimitat sexual:

  • La sexualitat implica normalment una relació física entre dues persones.
  • Els sentiments d’intimitat van més enllà del contacte físic i, fins i tot, de les paraules.
  • La intimitat sexual és una barreja dels anteriors.

Construint la intimitat de parella amb esclerosi múltiple

Tant el cos com la ment juguen un paper en la intimitat i el sexe. No hi ha una recepta perfecta: per construir la intimitat, la relaxació i la confiança són clau. Aquí podràs trobar 6 consells que has de tenir en compte:

  1. Establir l’objectiu d’introduir novament la sexualitat i la intimitat a la vida de parella, però amb tranquil·litat. Fer front als desafiaments de l’EM amb la parella pot ajudar a construir relacions més sòlides.
  2. Comunicar. La comunicació va més enllà de parlar. Es tracta de crear un ambient on els dos membres de la parella es puguin sentir segurs i còmodes per parlar l’un amb l’altre.
  3. Evitar el judici i viure el moment. S’ha d’evitar jutjar en els moments d’inseguretat. És necessari reconèixer que no hi ha res de positiu en centrar-se en aspectes negatius.
  4. Planificar. Cal trobar els moments del dia on s’està millor i organitzar el temps al voltant de les necessitats mèdiques i personals.
  5. Riure. Quan es tracta de crear intimitat, el riure pot connectar a les persones i enfortir les relacions.
  6. Prendre’s les coses amb calma. És essencial evitar la pressió del temps en el procés de connectar amb una altra persona. El sentiment d’intimitat amb la parella és important per generar qualitat de vida, així que cal anar amb calma.

Quan es tracta de conciliar l’esclerosi múltiple i la intimitat de parella, l’objectiu és explorar una part nova o oblidada de la vida de la persona que conviu amb la malaltia. Es tracta de crear una “sintonia d’empatia”, una connexió entre els dos membres de la parella on la confiança i la intimitat poden continuar creixent.

Accés al document original:

INTIMACY & MS. Possible ways to help maintain a healthy sex life. Disponible a:   https://www.abovems.com/en_us/home/life/mental-emotional-health/intimacy-ms.html

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!